Gość radiesteta Zgłoś Napisano 7 Lipca 2013 Jakiś czas temu odszedł mi chelmon więc pojawiło mi się to dziadostwo ponownie,kupiłem więc brzydala i czekam kiedy się zainteresuje. Co do krewetek to jeśli komuś nie jedzą aiptasi to jest duże prawdopodobieństwo,że kupili nie te.Widziałem,że jest przynajmniej pięć innych gatunków wyglądających bardzo podobnie,ale tamte nie jedzą tych ukwiałów.Może komuś właśnie się takie trafiły i koledzy szukają niepotrzebnie innych sposobów.To tak w temacie i nie w temacie trefnych krewetek. To może czasem być prawdą jeśli kupujemy od prywatnej osoby ale i to nie zawsze. Ja kupowałem w e-Rybce 2 szt Lysmata kuekenthali. http://erybka.pl/product-pol-3288-Lysmata-kuekenthali.html Jeśli tam łowiąca mi je właścicielka sklepu pomyliła je z innym gatunkiem tzn że ogólnie niczemu w sklepach nie wolno ufać i po zakupy zarówno ryb jak i innych organizmów zamówić usługi ichtiologa - eksperta. A moje 2 nie ruszają tych ukwiałów albo jeśli założyć, ze tak to i tak w liczbie 2 szt zupełnie nie sprawdzają się w moim 112 l akwarium bo liczba ukwiałów wzrasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek34 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2013 Krewetki są najlepsze. Poczekaj cierpliwie i trochę mniej karm zwierzęta. Napewno zaczną jeść ukwiały. Ja mam dwie w 200 litrach i zero ukwiałów. Moim krewetkom zajęło to 3 miesiące, ale nie miałem plagi tylko pojedyńcze sztuki na skałach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Nie wiem jak mało mam karmić. Już przeszedłem na system co drugi dzień od 2 tygodni ale efektu nadal nie widzę. Raczej mniej się nie da bo reszta obsady zbiornika padnie. Są u mnie od końca kwietnia. Raczej noszę się z zamiarem ich eksmisji po powrocie z urlopu pod koniec lipca, bo nie dość że nie robią co do nich należy to jeszcze mało je widać a zapewne obciążają tak mały ekosystem jakim jest mój mały zbiornik. Zainwestuje w ślimaka specjalistów i pozbędzie się plagi. Tylko problemem może być ich złapanie. Oby te pułapki opisane tu gdzieś na forum zdały egzamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 inwestycja w slimaka to strata pieniedzy. Co do karmienia to wystarczy ze bedziesz karmil tyle, zeby jedzenie nie zdazlylo opasc na dno. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Dlaczego ślimaki to strata pieniędzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi886 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2013 właśnie też jestem ciekaw dlaczego to strata pieniędzy a nie ukrywam, chętnie nawet bym kupił ponieważ też mam problem z tym dziadostwem Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) http://nano-reef.pl/topic/26449-berghia-na-apitasie/page__st__20#entry582248 wkleilem jeszcze raz ale temat na glownej stronie jest.To forum wybitnie źle dziala na komórkach Edytowane 11 Lipca 2013 przez radiesteta (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi886 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 link do tego tematu, coś nie tak Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 http://nano-reef.pl/topic/26449-berghia-na-apitasie/unread/ teraz będzie ok z komórki ciężko tu pisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi886 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 nie ukrywam zastanawiam się nad laserem, ślimakiem i krewetką. Teraz tak: - Laser ogarnie niby wszystko przy szybie, pytanie co z resztą i czy wypalone aiptasie po czasie nie powrócą - ślimak, niby zje wszystko ale zawsze może wejść gdzie nie trzeba i po nim - krewetka, niby wcina niby nie, niektórzy piszą, że "na 5 zjedzonych wyrasta 15 nowych" Teraz pytanie co wybrać. Z tego co czytałem laser zielony ogarnie temat, koszt to 100 zł + okulary, ślimak i krewetki podobnie wyjdą, tylko pytanie. Co się lepiej sprawdzi? Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 nie ukrywam zastanawiam się nad laserem, ślimakiem i krewetką. Teraz tak: - Laser ogarnie niby wszystko przy szybie, pytanie co z resztą i czy wypalone aiptasie po czasie nie powrócą Raczej mało skuteczny punktowo. A co z tymi co nie mają ich przy szybie ? Poprosić ukwiały by przeszły ? - ślimak, niby zje wszystko ale zawsze może wejść gdzie nie trzeba i po nim A co nie może wejść nie tam gdzie trzeba ? To chyba jedyna ich wada. - krewetka, niby wcina niby nie, niektórzy piszą, że "na 5 zjedzonych wyrasta 15 nowych" Niestety u mnie 2 nie wcinają albo zgodnie z tym co piszesz populacja apitasi rośnie. Możliwe, że krewetki nie czyszczą tak dokładnie skały. Choć wielu na forum sobie je chwali. Teraz pytanie co wybrać. Z tego co czytałem laser zielony ogarnie temat, koszt to 100 zł + okulary, ślimak i krewetki podobnie wyjdą, tylko pytanie. Co się lepiej sprawdzi? Pewno przy pechu nic nie podziała ;-) Jest jeszcze chemia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi886 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2013 Raczej mało skuteczny punktowo. A co z tymi co nie mają ich przy szybie ? Poprosić ukwiały by przeszły ? Albo pozostaje żyć z nimi na tyłach zbiornika i co jakiś czas walczyć z rozrastającą się populacją Pewno przy pechu nic nie podziała ;-) Jest jeszcze chemia. Właśnie chemi chciałbym uniknąć, nie jestem jej zwolennikiem. Teraz pytanie, ślimak czy krewetka...hehe Co do lasera masz chyba rację, co z ukwiałami na które laser nie pomoże? Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 12 Lipca 2013 Jak masz dobry laser to odległość 50cm przez szybę pod woda nie robi problemu,minusy lasera zauważyłem ,ze w miejscu gdzie miałem z 20 aptasi małych w skupisku które to wyjaralem ostatnio pojawiły sie glony. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi886 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2013 Raf jakiego lasera używasz? Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) http://www.survivallaser.com/Blue_Laser_Part_Bundles/cat556089_1511519.aspx jest 1.8w wsumie teraz to widz꠬e potaniay no i mocniejsze maja po2.2w wane jest aby mia 405-G-1 chyba,e s ju jakie 406... Czowiek nie nada za wszystkimi nowinkami hehe.Sorki za zamanie regulaminu ale mam nadzieje,e komu pomogem. Edytowane 12 Lipca 2013 przez Raf (wyświetl historię edycji) Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 W temacie brzydala napiszę,że mój zaczął wreszcie jeść..............ale korale,zabrał się za zoa,axifugie i euphylie.Nie chce ktoś go kupić,tanio oddam ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 No właśnie. Sporo osób pisze że ta rybka szybciej goli korale niż ukwiały. A do tego jednak jest specyficzna i urodą i wielościa więc nie każdemu pasuje i na wygląd i na wielość zbiornika. Ślimaki i krewetki bardziej uniwersalne ale chyba krewetki taka sama skuteczność - jak kto trafi to mu jedzą. To laser już chyba lepszy bo nie gr,ymasi i będzie palił jak się go uruchomi. Tylko to nie pocisk samonaprowadzający się i ukwiały nie wyszuka ukryte. Trzeba mu pokazać. W dodatku widzę inny problem: co jak w czasie aktywacji urządzenia ryba lub krewetka przepłyną drogę wiązki i ją przetna? Mamy po zwierzaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chudy112 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) zawsze można używać laseru przez jakąś rurkę lub coś takiego No 2 opcja jest taka w nocy jak nic się nie dzieje w akwa (ryby nie pływają ) Widzę że na laser taki by trzeba było mieć około 400-500 zl Ostatnio widziałem na allegro za 360 zł laserek ale teraz go coś nie umię znaleźć http://allegro.pl/zielony-wskaznik-laserowy-laser-pointer-1000mw-aku-i3397912645.html Tylko nie wiem czy ta 1000mw będzie wystarczające. Może ktoś doradzi ?:> W temacie brzydala napiszę,że mój zaczął wreszcie jeść..............ale korale,zabrał się za zoa,axifugie i euphylie.Nie chce ktoś go kupić,tanio oddam ? Mój na szczęście je apitasie dziś widzialem jak trzepał aptasie w buzi ile chcesz za tego brzydala ? duży jest? Edytowane 27 Lipca 2013 przez Chudy112 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest: Akwarium 170x60x60(650L). Odpieniacz Ati 250. Obieg H2O 4500. Skała około 50 kg. Cyrkulacja 2x Tunze 6105 Było Akwarium 100x55x40(220L). Od pieniacz H&S 150 na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9430.040. Obieg NJ 3000. Skała około 24 kg! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wichura_79 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) http://allegro.pl/niebieski-laser-moc-do-2000mw-czarny-5-glowic-i3375348584.html ja kupiłem ten od tego gościa szybka przesyłka i gadałem z nim kilka razy przed kupnem powiedział że ma je często , laser przyszedł i działa dobrze tzn jak się skieruje na skałę to aż słychać jak ona pęka i nawet widać jak drobinki odpadają od skałki aiptasia pada po kilku sekundach Edytowane 30 Lipca 2013 przez wichura_79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 Ok tylko skoro tak tzn że za każdym razem uszkodzona zostaje skała. Czyli wcześniej lub później zniszczysz ją sobie totalnie i przestanie spełniać swoją rolę. Zatem po jakimś czasie szkody będą większe niż pożytek bo nie wyobrażam sobie byś spalił ukwiały do 0 tak by nigdy nigdzie się nie odradzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 Ja swoim raczej juz nie strzelam podejrzewam,że miałem przez to problem z glonami... w szczególności w miejscach gdzie wypalałem.Wichura daj znać jak to będzie u Ciebie?? najlepiej wypalac przed podmianką wody. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wichura_79 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 hehe erozja skały miałem na myśli okruszki typu pyłowego tak że podejrzewam że brakło by mi życia żeby tą skałę rozebrać laserem napisałem o tym żeby zobrazować jaką ma siłę ten laser a nie że się skała rozpada na razie niema żadnych problemów z glonami , problem z glonami są mi się wydaje temu że spalony ukwiał musi się rozłożyć niestety na azotany bo przecież nie zniknie a jak powoli będzie uwalniał azotany to glony chętnie skorzystają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 hehe erozja skały miałem na myśli okruszki typu pyłowego tak że podejrzewam że brakło by mi życia żeby tą skałę rozebrać laserem napisałem o tym żeby zobrazować jaką ma siłę ten laser a nie że się skała rozpada na razie niema żadnych problemów z glonami , problem z glonami są mi się wydaje temu że spalony ukwiał musi się rozłożyć niestety na azotany bo przecież nie zniknie a jak powoli będzie uwalniał azotany to glony chętnie skorzystają Ok w takim razie z tym nie ma problemów, ale nadal pytam jakie to pociąga ryzyko dla ryb i innych mobilnych zwierzaków które w czasie gdy się przykłada laser mogą nieopatrznie płynąć i przeciąć linię wiązki. Obstawiam,że wtedy będzie spalone sushi domowej roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wichura_79 Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 To niestety jest ryzyko ryba która wpłynie w wiązkę raczej straci oko jak na nie trafi ale skóra nie powinna ucierpieć zbytnio dlatego palec na spuście cały czas gotowy do wyłączenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wichura_79 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) już miałem kilka podejść do aiptasi z laserem i jak na te kilka razy skuteczność 100% a minusów na razie nie widzę tylko nie czekam aż aiptasia urośnie tylko od razu jak tylko zauważę to gwiezdne wojny i po kłopocie Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez wichura_79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach