piona Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 A ja mam wazne pytanko...W mojej pompie (New-jet) pekła oska ceramiczna i dostają mi sie drobinki powietrza do filterka z biopalets...Co robić ???Zanim dostane nową oske to pare dni! Mam 1000l, ale słabo miesza ....Odłaczyć ?? Obym nie spierniczył sobie wody w baniaku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 #262009 inmar :Mogę dać całą bo co zrobię z resztą,ale nie odpłyną zaraz z nurtem wody ? Daj je wtedy ja je dodajesz(Raz na tydzien) Reszte wlej jak zawsze lejesz.Te turbo dolej zaraz kolo pompy do filtra z kulkami. Piona Masz pope zewnetrzna,bo jak nie to chyba za maly poziom wody albo waz gdzies po puszcza.Albo masz gdzies problem z filtrem. Ale w taki m wypadku bedzie sie lalo an nie na klintonka. Jak czekasz na nowa pape to pare dni na slabszej nic nie bedzie zlego. SK Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matejoz Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 Piona .... powietrze napewno pelletkom nie zaszkodzi ... slabo miesza to dobrze u mnie ledwo co chodzi i skutek zalozony jest Cytuj ponad 1000l wody w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 25 Maja 2010 Witam jako i ja jestem następny nawiedzony ,perełki kręcą się piąty dzień ,filtr delteka pompa 1200 litrów kuleczki ocierają się o siebie powoli ,powstał śluzowaty nalot ,lekkie zmętnienie wody ,korale miękkie przestały się polipować ,twarde okej czekam na dalsze efekty Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 26 Maja 2010 tak jak obiecałem sławku, wczoraj skończyłem przeróbke mojego filterka wydaje mi się że jest znacznie lepiej tylko musze troche zmniejszyć przepływ. fotki i filmik wstawiej troche później, bo wczoraj dośc poźno to skończyłem i niemiałem sił żeby jeszcze zrobić relacje Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona Zgłoś Napisano 26 Maja 2010 Dzieki za odzew ,mam pompe zewnętrzną i stwierdziłem że własnie przez peknietą oske (PĘKŁA NA TRZY KAWAŁKI) dostają mi sie drobinki powietrza..hmm ten temat (dotyczący dlaczego sie dostają) zamykam bo ustaliłem .Do jutra tak bedzie ,a czy coś zaszkodzi przekonam sie osobiscie i dam znać .Na dzien dzisiejszy wszystko odbywa sie bez zmian ...pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 26 Maja 2010 kulki po przeróbce tak jak obiecałem, filmik niestety kiepskiej jakości bo niemam gdzie ręki w sumpie włożyć Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 26 Maja 2010 Krecom sie jak karuzela.Teraz czeba poczekac az te wszystkie zerowki sie pokarza. Dlugo zajelo tobie calosc przerobic? No I mam nadzieje ze jestes z grybka zadowolony.Szkoda ze nie zrobiles pare zdjec przed zalaniem filtra Sk Ps dales trzy dzury czy 12(na krzyz) Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 czyli rozumiem że ładnie sie ruszają , siedzaiłem nad tym chyba z 1,5 godzinki ale się udało. tak mam fotki z pustego filterka przed wsypaniem BP dzisiaj wstawie, wszystko poklejone klejem "kropelka" i dodatkowo klejem na ciepło. Kielich zrobiłem z jednej cześci od armatury łazienkowej, był troche za mały bo średnica kolumny to 100 a kielich miał chyba niecałe 90 więc na około zrobiłem z gąbki żeby palletki nie przelatywałem. wylot popmy osadzony w złaczce na 1/2" rurki na 1/2" grzybek zrobiony z pojemniczka po starym preparacie . Dziury w rurce są w sumie z 5-ciu stron(tak jakoś mi to wyszło) no i pompa ograniczona na minimum. Także sławku wielkie dzięki za pomoc i chęci i dla ciebie wielki plusik Fotki wstawie później z małym opisem Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 Nie ma za co Dziekoawac.Kolegom po fachu jest zawsze przyjemnie pomuc .Sam teraz walcze w swojej muzgownicy jak podejs do swojego filtra.No I czasami trudno z prawami natury wygrac. Sk Ps jesli ma pope na max przykrecona moze jak masz mniejsza gdzies tam daj Bo po jakims czsie magnes w stodku(tuleje) bedzie bardzo uszkodzony. Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 ta pompa a własciwie głowica ma jakgdyby swój zawór regulujący używałem ją kiedyś przy słodkowodnej, a szkoda żeby się marnowała wiec ją użyłem ma juz chyba z 7 lat i nie widać żadnego uszczerbku na niej Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 No to bedzie Ok Sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 Panowie mam pytanko ,kuleczki kręciły się zbyt wolno robiły mi się strefy które nie pracowały pompa 1200 litrów to mało na filtr delteka i 05 kg kulek,pompe bądę montował 2000 litrów powinno poprawić cyrkulacje ,narobiło się glutów z tych kuleczek i poszło do akwarium korale bardzo zle to zniosły ,powiedzcie mi czy macie ukwiały i jak reagują na kuleczki Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 A jakis filmik moze dac.Powroc na strone 25 I czytaj do przodu wszystko tam pisze Sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnor Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 #262524 akvarius :Panowie mam pytanko ,kuleczki kręciły się zbyt wolno robiły mi się strefy które nie pracowały pompa 1200 litrów to mało na filtr delteka i 05 kg kulek,pompe bądę montował 2000 litrów powinno poprawić cyrkulacje ,narobiło się glutów z tych kuleczek i poszło do akwarium korale bardzo zle to zniosły ,powiedzcie mi czy macie ukwiały i jak reagują na kuleczki Mój ukwiał ma się całkiem dobrze, a kulki hulają już od kilku tygodni. Tylko miękkie korale źle reagowały na ten nowy patent, ale już je wydałem. Cytuj 250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 27 Maja 2010 Male pytanko dla kolegow z Mocnym zasobem chemi I biologi.Czyzby ten miglanc jest glownym powodem ze nasze kuleczki przyciagaja do siebie tyle wesolych bakteri. Poczym bawia sie tak mocno ze tyle przeczkola sie na robilo I starsze bakterie dostaja kopa z kuleczek ................Nazywa sie Labile Carbon Cos na rozrywke Przed piatkowym polewamiem Sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Witam! Czy taki ruch kulek jest ok? Dzisiaj je odpaliłem. Z góry dziękuję za odpowoiedzi. http://www.youtube.com/watch?v=IubjdmdkYU4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Przy kacu(spodzie) tej bialej rurki powinne byc dwie male kanaly(pol ksiezyca ).wtedy obydwie strony kulek bedom chodzily rowno(cztery na krzyz ok) Sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Co do ruchu jest ok. Nic nie musisz moim zdaniem przerabiać, gdyż całość się miesza może nie równomiernie, ale cały wkład pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Więc trochę jeszcze powalczę. Pewnie dlatewgo tak nierównomiernie pracuje, ponieważ rura nie jest zaślepiona na samym dole (chociaż dotyka dna), a naokoło (jakieś 2 mm nad dnem) są otwory (4-5 mm). Może jest ich za dużo? Jakiej szerokości powinna być ta szczelina (półksiężyc) i w jakiej odległości od dna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Zalerzy jak masz pope.Ile kulek,wysokosc I szerokosc wiezy.4mm Przerwy(rura-sbod filtra) te otwory przy samy Kacu rury(przerwierc rure,obetnij ja w polowie dziury I bedzie pol ksiezyc)I kurek przy pompie I pobawidz sie mozna Sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Pompa NJ 2300, średnica filtra 10 cm, wys. 40 cm, kulek ok. 300 ml. Dziś wkleiłem do filtra stożek z lejka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Bez foto to jak po ciemku babe...... I moze okazac ze .... Yes (Tak)Przerwa pomiedzy rora a spodem regolujesz tafle wody I jej sile krecenia+ sila pompy sk Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Tak wygląda po przeróbce wg wskazówek Sławka . O to chodzi? Teraz jest ok? http://www.youtube.com/watch?v=kM2JvNmtXHg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 28 Maja 2010 Jedynie wylot wody z filtra powinien bys szerszy (na goze) niz wlot wodyn do filtra.(nad cisnienie)przyklad 10mm wlot 14 mm wylot jak wychidzi z filtra idzie spokojnie a nie jak sikawka strazacka Niw wiem czy pompa idzie na cala pare jakies 10% mozna dolozyc. Jaka masz pojemnosc wody calego systemu(tenk+sump+ itp)? Jesli dasz okolo do 30% wiecej kulek to nic sie nie stanie(jak chces wszystko miec na00) Jedynie kulki dopiero po tygodniu urzydky sa wlasciwe(maja na sobie troche chemi polimerowej) Sk Ile dales przerwy pomiedzy rura a dnem bo wyglada jak na samym spodzie sie trioche gotuje? sitko na spodzie jest i jakie? Sitko na dole mysi miec przerwe pomiedzy sciana filtra tam wlasnie ta woda pod cisnienniem idzie i pcha kulki do gory a poten one spadaja do srodka i ida do dolu zachodzi efekt karuzeli. Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach