Kaktus Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam, czym mogę zwalczyć plagę ślimaków osiadłych? Mam ich pełno wiją pajęczyny które drażnią korale. Te najbardziej aktywne pozaklejałem klejem do korali (otwory) i jest troszkę więcej spokoju ale i tak została cała chmara ich. Jest może jakaś ryba co gustuje w nich? Kiedyś ktoś pisał, że Kostera Rogata zjada je ale może jeszcze coś innego lubi te ślimaki? P.S. Przepraszam za czcionkę ale nie mogę jej zmienić coś się skiełbasiło. Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2013 http://nano-reef.pl/topic/44771-slimaki-osiadle-po-raz-kolejny/page__hl__%2Bslimaki+%2Bosiadle http://nano-reef.pl/topic/32996-takie-dziwne-rurki-wystajace-ze-skal-plaga/page__hl__+slimaki%20+osiadle#entry308077 a co do czcionki to mam to często i wydaje mi się że to wina strony. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Nie będę zakładał kolejnego tematu - ten jest najświeższy, więc dopiszę się tu... Czym się pozbyć tych ślimaków? Wolałbym nie zaklejać klejem do korali, bo po1 nie mam takiego, a po2 nie do każdego ślimaka dojdę ręką. Próbowałem wstrzykiwać im gorące ro, ale nic to nie dało. Może coś innego można im strzykawką zapodać? A może można je czymś zakleić co można by aplikować strzykawką? Tu Andrniew pisze: Mozesz je zatykac rozgrzanym kalwasserem , skuteczny sposób. Mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć? A tu z kolei Pio7: u mnie zasmakowały w nich krewetki czyszczące Mam rozważać zakup takiej krewetki? Czy ona mi przypadkiem nie zasmakuje w rurówkach (tych dużych)? Wszelkie rybki raczej odpadają ze względu na rozmiar akwarium. Paniki na razie nie ma, ale chciałbym się dowiedzieć jak mam się ich pozbywać, najlepiej za pomocą strzykawki Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez igor255 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Kalkwasser - inaczej to woda wapienna. Używa się jej do podnoszenia zawartości Ca w wodzie. Krewetki czyszczące to jeśli dobrze rozumiem, takie które potrafią oczyszczać ryby z pasożytów? Np Lysmata Amboineisis lub L.Debelius ? Jeśli tak to rurówki są bezpieczne. Pozdrawiam Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 No ja nie wiem, bo ja tylko cytowałem Ale wydaje mi się, że to chodzi o L. amboinensis. Dzięki za info o rurówkach przy tej krewetce - przyda mi się ta wiedza Co do wody wapiennej, to jak nią "zatykać" tego ślimaka? Może chodzi o to, żeby wstrzyknąć.? Ale jak gorące ro nie zadziałało, to to zadziała? A może ja to jakoś źle wstrzykuję...? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Gdzieś ktoś kiedyś pisał, że "krówka" zjada ślimaki. Ale nigdzie nie idzie jej dostać. Innym problemem jest to iż ona nie nadaje się do silnej cyrkulacji po prostu nie daje rady pływa Sam walczę już z tym problemem od roku i na razie przegrywam. Te co daję rady to kleję ostatnio też pomogło kilka uśmierciłem środkiem na dzikie róże ale jeszcze stanowczo nie mogę pochwalić się opanowaną sytuacją Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 No u mnie ryby odpadają. Kaktus, a z tą krewetką czyszczącą próbowałeś? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Mam ich kilka ale nigdy ich nie kupowałem ze względu na ślimaki bo one po prostu ich nie jedzą, nie mają ich w jadłospisie Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 To może Pio7 miał na myśli jakieś inne krewetki... No nic... Może ktoś coś wymyśli. Nie wierzę, że tylko my mamy z nimi problem Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Igor-wstaw zdjęcie tych ślimaków.. Przecież zakładałeś dopiero akwarium.. Mam nadzieję,że nie masz z nimi problemu już na starcie:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Sam słyszałem o dwóch akwariach na forum co przez ślimaki osiadłe restartowali system i stawiali od nowa na ceramice. Zaraz dorzucę fotki jak znajdę kabel do aparatu Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Sam słyszałem o dwóch akwariach na forum co przez ślimaki osiadłe restartowali system i stawiali od nowa na ceramice. Wierzę bo to świństwo ale mam nadzieję że Igor na początku swojej przygody nie ma akurat z nimi problemów.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 a u mnie tak to wygląda. i problem może dotyczyć nowo założonych akwa jak i nie. Ja kupiłem skałę z likwidowanego baniaka i w sumie akwa już nie działało więc poważyłem skałę i przywiozłem do domu. W tedy nie znane mi było pojęcie "ślimak osiadły". Kiedyś miałem akwa 3lata i nie widziałem ani jednego gada więc jadąc po skałę nie szukałem ślimaków bo przecież nawet nie wiedziałem o ich istnieniu. Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 @Kaktus - nigdy nie widziałem wiecej niż u Ciebie. Rozmawialiśmy już o tym, dodatkowo masz tak zlepioną skałe (co nalezy dodać) że odpada łupanie ślimaków poza szkiełkiem. Może dorwać szczypce z nierdzewki do cięcia twardzieli i ciąć je przy podstawie. Na koniec jakiś dwuskładnikowy klej powciskać i cześć. Pozdro Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 łamałem już przy podstawie tam gdzie dostałem i widziałem ale one się cofają do skały są strasznie szybkie jak ten z bajki "TURBO" Po złamaniu badyla nie zakleisz skały bo trudno znaleść tą dziurę jego. Jedno jest pewne jak będę stawiał większy baniak to tylko na martwej skale, i to na dodatek uśmierconej prze zemnie. Jak będzie lato to miesiąc w pełnym słońcu poza wodą albo za oknem na mrozie jak będzie zima. Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 No to nie szukamy rozwiązania - bedzie kop żeby szybciej ruszyć z większym akwa Na innych forach troche poczytałem, opisują jakieś przypadki z wargaczami - niestety nie potwierdzone. Inni sugerują żeby ograniczyć karmienie, żeby je głodem. Natomiast ten już przesadził : "...well i got rid of mine when my tank crashed lol..." Pozdrawiam Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Igor-wstaw zdjęcie tych ślimaków.. Przecież zakładałeś dopiero akwarium.. Mam nadzieję,że nie masz z nimi problemu już na starcie:( Ale mnie teraz nastraszyłaś No niestety to one. Nie mam ich tak dużo jak Kaktus, ale jednak... Najbardziej cierpią na tym towarzystwie te zoa: żeby nie było... te same zoa, ale z dala od ślimaków brzydaków: Przepraszam za kolory zdjęć - nie umiem jeszcze ustawić balansu przy całym świetle. Tak mnie nastraszyliście z tymi ślimakami, że jutro się za nie zabiorę i chociaż te co dam radę wyjąć to wytnę... PS. Kaktus, a jak wystartujesz na martwej to chyba potem też istnieje ryzyko, że przyniesiesz je np. na szczepce...? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Walcz bo one bardzo szybko się rozmnażają i zaraz będzie ich dużo więcej. Co do przyniesienia do akwa ślimaka z szczepką to fakt. Ale ja kupuję bardzo małe szczepeczki, bo koral ma sie oswajać z parametrami i rosnąć a nie cierpieć bo mu się nagle parametry zmieniły. Wszystkie korale mam z szczepek 1cm około a na tak malutkiej szczepce to łatwo zobaczyć takiego ślimaka. Nawet jak coś przytargasz bo nie mówię że się nie da to lepiej walczyć od jednego ślimaczka niż na starcie mieć już około 100 No to nie szukamy rozwiązania - bedzie kop żeby szybciej ruszyć z większym akwa Na innych forach troche poczytałem, opisują jakieś przypadki z wargaczami - niestety nie potwierdzone. Inni sugerują żeby ograniczyć karmienie, żeby je głodem. Natomiast ten już przesadził : "...well i got rid of mine when my tank crashed lol..." Pozdrawiam Kop jak kop ale ja akwa mam w planach zmieniać pod koniec tego roku lub w połowie przyszłego więc troszkę czasu zostało Ja też gdzieś wyczytałem, że mandaryny zjadają im te pajęczyny i one wtedy głodują. Czy to prawa nie mam pojęcia. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Kaktus (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Krewetki seticaudata od nanokaczora wyzrą ci je do czysta. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Kalkwasser - inaczej to woda wapienna. Używa się jej do podnoszenia zawartości Ca w wodzie. Krewetki czyszczące to jeśli dobrze rozumiem, takie które potrafią oczyszczać ryby z pasożytów? Np Lysmata Amboineisis lub L.Debelius ? Jeśli tak to rurówki są bezpieczne. Pozdrawiam Czyszczące czyli wszystkie Lysmata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Pio7, to mnie pocieszyłeś, bo mam 3 takie krewetki od Nanokaczora Wyżarły już (bardzo szybko!) aiptazje, to może się teraz za ślimaki brzydaki zabiorą. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekk Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Czy może ktoś potwierdzić, że krewetka l. seticaudata żywi się ślimakami osiadłymi? Cytuj Hodowla kotów brytyjskich Szczecin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taurus Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Ale mnie teraz nastraszyłaś No niestety to one. Nie mam ich tak dużo jak Kaktus, ale jednak... Najbardziej cierpią na tym towarzystwie te zoa: żeby nie było... te same zoa, ale z dala od ślimaków brzydaków: Przepraszam za kolory zdjęć - nie umiem jeszcze ustawić balansu przy całym świetle. Tak mnie nastraszyliście z tymi ślimakami, że jutro się za nie zabiorę i chociaż te co dam radę wyjąć to wytnę... PS. Kaktus, a jak wystartujesz na martwej to chyba potem też istnieje ryzyko, że przyniesiesz je np. na szczepce...? A co to jest na 3cim zdjęciu po lewej stronie bo też mam taki krzaczek polipków i nie mogę dojść co to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 To są chyba takie małe rurówki w takich twardych rurkach. Oczywiście mogę się mylić, ale ślimaki to to nie są, koralowce raczej też nie. Chyba niegroźne i w razie czego łatwo usunąć. U mnie wygląda na to że te które są blisko favii są puste... Widocznie je poparzyła czy coś. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2014 Czy może ktoś potwierdzić, że krewetka l. seticaudata żywi się ślimakami osiadłymi? Też czekam na potwierdzenie tej wiadomości. Więc jak jest? Wie ktoś coś na ten temat? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach