Skocz do zawartości
VoDkA

Dziwne zachowanie korali po zgaszeniu światła.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem jeszcze swieżakiem ale czytając posty oglądając zachowania korali na Tv widzę ze korale w nocy polipuja oraz sie pompują, u mnie to zjawisko ma odwrotny efekt kiedy gasze światło wszystkie dosłownie bez wyjątku korale takie jak akropory,montipory,seriatopory,calustery,euphylia i scolymia zmniejszają swoją objętość euphylia oraz scolymia dosłownie znikają w szkielecie. Nie zmienia się to do wschodu słońca. O co tu chodzi bo nie bardzo jestem to w stanie sobie wytłumaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy jędzą Twoje korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje im w nocy ale zastanawiam sie czy to ma sens nie polipuja =nie jedzą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak wlewasz "zupkę" czy czym tam karmisz to nic nie polipują nie pompują się? Od dawna je tak karmisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walker karmie je proszkiem z h2o sps tak sie to ustrojstwo nazywa robię jak w instrukcji sypie miarkę mieszkam w pojemniki zostawiam na 5 minut i wylewać do baniaka, jak to zrobię to slimaki kopiacące rozgwiazdy wykonują sie momentalnie i zaczynaja żerowanie na piasku dosłownie jak opętanę korale nic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. U mnie jest podobnie, jak gaśnie światło wszystkie się zamykają. Wieczorem jak wleję zupkę, to miękkie i lps się otwierają a sps mają wystawione polipy tak na 30%.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ale jak ja wlewam zupę to tylko slimaki i rozgwiazdy maja szał, korale ani rusz śpią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiałem, czy nie jest to wina nocnego światła. U mnie nocne świeci zawsze jak gaśnie dzienne. Nie mam ustawionych faz księżyca.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wogole nie stosuje nocnego, miałem ale zrezygnowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to raczej nie wina światła. A co lejesz wieczorem do akwarium, ja koło 20 podaję ballinga. Jak gaśnie światło o 21:30 - to się zamykają, praktycznie natychmiast.

A jak często karmisz korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie słabe zupy robicie (żarcik)

Ja chwilowo nie mam oświetlenia nocnego (lampa w trakcie budowy) i nie wydaje mi ie żeby miało to jakieś znaczenie ale zawsze po wlaniu zupki korale pompują się mega i wystawiają wszystkie fafrocle jakie maja na na zaskakująco długie odległości :) natomiast "mordki" maja pozamykane bo tak właśnie jedzą :).

Czasem jest tak że jak przynosisz korala ze sklepu gdzie przez dłuższy czas był karmiony w ciągu dnia to trochę potrawa zanim się przestawi na nocne karmienie i zacznie papusiać normalnie z innymi kolegami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 1% niebieskiego jako nocne.

Na noc wszystko u mnie pochowane - oprócz calaustrey, która wystawia "jęzorki" do żarcia.

Ale ja kombinowałem wcześniej z żarciem - tzn najpierw wlałem żarcie w płynie - 10-15 minut pompy pomieliły, jak calaustrea wystawiła polipy wyłączałem pompy i wlewałem przygotowane żarełko (część w toń zeby krewetki się na to rzuciły) centralnie nad korale.

i działa :)

wszystkie spsy też polipują cały czas (przynajmniej dopóki widzę :) )

Euphylia się chowa dość mocno na noc. Na początku się wystraszyłem, ale jak zaobserwowałem, że w dzień jest napompowana tak, że za chwilę pęknie przestałem zwracac na to uwagę.

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, to chyba wiem w czym u mnie tkwi problem (wieczorny balling). Znalazłem post "jak odżywiają się korale" którego poczynił kolega godeusz.

Napisał tam coś takiego:

Nie zawsze jednak koral może się napompować i jeść. Jeśli z pewnych powodów wzrasta zasolenie czyli gęstość wody w akwarium ( np. zacięcie się dolewki, zbyt mocne dozowanie Ballinga i minerałów, obniżenie temperatury powodującej zwiększenie gęstości wody, itp ) wtedy koral próbuje za pomocą zjawiska osmozy dopasować stężenie cieczy wewnątrz swojego ciała do stężenia na zewnątrz i kurczy się wydalając wodę rzadszą , pozostawiając bardziej stężoną solankę w środku.

Proces ten trwa przez pewien czas i koral zanim ponownie będzie mógł się napompować to przeważnie jest już za późno i przegapia warunki sprzyjające do pożywienia się, czyli nie załapie się na papu.

Stąd moje wcześniejsze pytanie. Co lejecie wieczorem do akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy cytat ale... ;) ja wszystko leje po zgaszeniu światła :) i mikroelementy i zupki dla korali :) i Balllinga niestety też

Tyle że Balllinga i mikroelementy leje zaraz po zgaszeniu a papu daje jakieś 2-3h później

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lejemy podobnie. Choć ja leję tuż przed zgaszeniem a karmię 2 godziny po zgaśnięciu lamp. U mnie lps zachowują się normalnie. Jak poczują żarcie, to mało nie popękają. Niektóre sps-y też nie mają problemów. Najgorzej polipują seriatopory. Prawie chowają polipy i tak do rana. W dzień wyglądają normalnie, przyrosty też mają. A może ten typ tak ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja jako, że w nocy nie spałam to porobiłam kilka zdjęć koralikom bo się napatrzyć nie mogłam na polipy:)

Z lewej dzień, z prawej noc ( świecone latarką więc kolory - wiadomo)

Moje-moje:

cfu8.jpg

hp5v.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z moich obserwacji akwarium powiem tak ... W reef maxie różnie bywało z polipowaniem ale odkąd Deborka leje te specyfiki Panoramixa to od wlania papu i jakiś tam kropelek do samego rana wszystkie korale mają długie te polipy jak Wioletta Villas włosy.

Edytowane przez Debora
Nie piszemy CAPS-LOCKIEM:) (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje głodomory przed karmieniem (zdjęcia robione tel)

2013-08-27+22.22.21.jpg

2013-08-27+22.21.02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest podobnie jak MojeSumienie napisał.Caulastrea polipuje, Favia różnie, Lobophyllia troszke też ale Euphyllie i Duncan się chowają. Nie mam nocnego oświetlenia ani sterowania w lampie.Lampa wyłącza się od razu może to jest szok dla nich.

120x60x60,odpieniacz DIY rura 200mm AB3000/1.12x20W led made in china,obsada Lps+parę Sps,new jet 2300 obieg,2x6045 cyrkulacja,balling,suplementy AF Coral A i V,Jod, węgiel+biopellety w planach.

6053_6143.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.