Tomi85 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Od dawna marzy mi się akwarium morskie. Kiedyś kupiłem zbiorniczek 112l wraz z osprzętem jednak ze względu na brak finansów nigdy nie wystartowało. Bynajmniej nie jako morskie. Dziś jest jako baniaczek słodkowodny w który wsadziłem wiele pracy i czasu. Jednak marzenia pozostały. Ze względu na to że nie chce likwidować tego zbiornika postanowiłem założyć nowy. Ponieważ mam wiedzę możliwości oraz dostęp akwarium zrobiłem sam z pleksi o grubości 8mm Jego wymiary wewnętrzne to 34x33x40w co daje około 44l. Front jest gięty i przyklejony do podstawy oraz pleców. W środku znajduje się panel o wymiarach podstawy 33x8cm z trzema komorami. Znajdą się tam grzałka odpieniacz oraz pompa obiegowa. Obecnie jestem na etapie kompletowania osprzętu. Ponieważ w domu znalazło się kilka metrów pasków ledowych planuję wykorzystać je na budowę oświetlania. Powinno wyjść około 30W. Wiem jednak że nie są one zbyt wytrzymałe na warunki solanki więc docelowo zostaną zastąpione diodami crre. Odpieniacz mam na kostkę lipową a jako cyrkulacja posłuży Hydor Koralia Nano 900. Całość ma przykryć pokrywa z dibondu z wentylacją i chłodzeniem. Planuję wystartować z 4kg żywej skały i wodą z podmiany. Mile widziane uwagi krytyka oraz dobre rady Pozdrawiam Tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Przy przelewie wody z akwarium do panelu zrób grzebień żeby zwierzęta z akwarium nie powędrowały do panela. A ogólnie bardzo ładnie ci wyszło akwarium. Co do oświetlenia led o zabezpiecz paki szybą z pleksi to dłużej będą działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Projekcik fajny, ale myslę że długo się nim nie nacieszysz ze wzgledu na łatwość zarysowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 widzę, że kolega odważny jest z ciekawości zapytam - czym będziesz czyścił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Bardzo fajny i estetyczny projekcik Co planujesz w środku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Jak zalejesz to daj znać bo u mnie capnella czeka na nowy dom . Coś innego też by się znalazło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Koralia 900 wystarczy, a jaka obiegowa ? Proponowałbym może NJ 1200. Od razu docelowo dałbym Cree, te paski ledowe to o kant d*py potłuc. Mogą tylko inwazje glonów przytrzymywać podczas dojrzewania. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 5 Września 2013 Witam Zbiorniczek już zalany Solanka ze szczepkarium ze sklepu. Zasolenie 1020 i tu moje pytanie czy nie powinienem go troszkę podnieść? Czekam też na skałę, żywy piasek i pompe obiegową. Mam nadzieję że do poniedziałku wszystko wyląduje w wodzie Koralia 900 wystarczy, a jaka obiegowa ? Proponowałbym może NJ 1200. Od razu docelowo dałbym Cree, te paski ledowe to o kant d*py potłuc. Mogą tylko inwazje glonów przytrzymywać podczas dojrzewania. Hydro pico 1000 Bardzo fajny i estetyczny projekcik Co planujesz w środku? Korale to na pewno miękkie, ekipa czyszcząca i pewnie dwa błazenki. Ale spokojnie jeszcze troszkę czasu zanim zawita pierwsze życie więc mam chwilę na zastanowienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koma19755 Zgłoś Napisano 5 Września 2013 Fajne akwarium:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 6 Września 2013 To nie jest akwarium dla błazenków,sa inne mniejsze rybki które będą nadawać się do tego baniaczka. Np:małe babki- http://pl.reeflex.net/kategorie/13.html Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 6 Września 2013 No właśnie jak to jest? Jeni pisza że minimum 100l a inni trzymają w 30l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz Zgłoś Napisano 6 Września 2013 To ,że ktoś trzyma w 30l nie oznacza ,ze dobrze robi - tez uważam że błazenki to min 100l , sam mam niestety 2 błazenki w 224l i tylko błazenki Cytuj Pandora 224 - -zlikwidowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 13 Września 2013 Dzień 4 Witam Akwarium już stoi A wygląda tak: 4 kg żywej skały 4.5 kg żywego piasku Mam też już jednego mieszkańca a mianowicie malutki ślimak który przyjechał ze skałą. Ponieważ mój odpieniacz nie mieścił się w panel a raczej jego kubek stworzyłem nowy Teraz mam możliwość regulacji zanurzenia. A pieni tak Obecnie odpieniacz wywala troszkę piany i centymetr zielonkawej wody na 24h Na początek świecę jakieś 4-5g dziennie i mam zamiar zwiększać aż do 8 po 1h tygodniowo. Podoba mi się to że przy wyłączonym oświetleniu wieczorem gdy jest zapalona lampka na biurku akwarium jest krystalicznie przejrzyste. Wygląda tak jak by cała zawartość była zalana w tworzywie. Niestety telefonem nie mogę uchwycić tego efektu. Więc pozostaje mi teraz czekać i napawać się widokiem surowej skały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 Zgłoś Napisano 14 Września 2013 (edytowane) Widze, że mniej wiecej równo wystartowaliśmy trzymam kciuki, fajna sprawa z tym pleksi. Są czyściki jbl floaty acryl ale pewnie wiesz Edytowane 14 Września 2013 przez Krakus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 64l OW + 20l sump, Rybki JonaFish, chemia AquaForest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Września 2013 Wszystko super fajnie ale niestety ten Twój odpieniacz nie pieni przynajmniej na zdjęciu tego nie widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 14 Września 2013 Nie widać ustawienia skały z boku, ale wygląda to tak jakbyś tylną płaską skałę postawił w pionie. Pamiętaj, że to nie skała ma wyglądać ładnie, a korale na niej, a przy takim pionowym ustawieniu ciężko będzie coś zamocować Powodzenia Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 14 Września 2013 Wszystko super fajnie ale niestety ten Twój odpieniacz nie pieni przynajmniej na zdjęciu tego nie widać Zdjęcie zrobione zaraz po włączeniu. Po kilku godzinach piana wyłazi już do kubka i tak się utrzymuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 15 Września 2013 Dzień 6 Witam mała aktualizacja. Do baniaczka wskoczyło jeszcze 1.2kg skałki od kolegi Rafała (Górek) oraz kilka grzybków. Wiem że za wcześnie ale jak dają to trzeba brać Zauważyłem też dwie malutkie rozgwiazdy które spacerują po skale. Sorki za jakość zdjęć ale robione telefonem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Dzień 34 Czas na aktualizację Zbiorniczek ma się dobrze dojrzewanie chyba dobiega końca. Po wysypie zielonych glonów które już ustąpiły pojawiły się okrzemki które również są w odwrocie. Doszła mała skałka z xenią i krab pustelnik który pięknie czyści skałę. Dziś podmieniłem 3 l wody Całość wygląda tak na skale w niektórych miejscach pojawiają się oto takie coś Czy ktoś wie co to takiego? Mam zamiar poczekać jeszcze z dwa tygodnie i powoli wprowadzać kolejne życie. A w między czasie zrobić testy wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 12 Października 2013 To coś to aiptasia pisane z telefonu Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 12 Października 2013 To brązowe po prawej, to tez do usunięcia. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Widzę, że u Ciebie to już etap zaawansowany w porównaniu do mojego baniaczka oczywiście Wcześniej padło pytanie odnośnie Twojej odwagi... czyszczenia tego akwarium. Plexiglas chyba jest bardzo podatne na zarysowania? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Niezly lasek aiptasi baszurek nadaje mobilnie...(bez polskich znakow,gdyz po edycji wychodza krzaki)... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Widzę, że u Ciebie to już etap zaawansowany w porównaniu do mojego baniaczka oczywiście Wcześniej padło pytanie odnośnie Twojej odwagi... czyszczenia tego akwarium. Plexiglas chyba jest bardzo podatne na zarysowania? Nie wiem dlaczego wszyscy tak boją się pleksi ?? Na wszystko jest sposób Z zewnątrz oczywiście trzeba uważać bo można porysować i nie stosujemy żadnych środków do czyszczenia szyb a tym bardziej z alkoholem. Sama woda i ręcznik papierowy. Raz na mokro raz na sucho oczywiście istnieją środki do czyszczenia zabrudzeń ale jeśli nie trzeba to po co wydawać kasę. Jeśli już akwarium się porysuje zawsze jest je łatwiej wypolerować niż szkło. A od środka wykonałem sobie czyścik z pleksi którego krawędź jest spolerowana no ostrze. Ponieważ to ten sam materiał pięknie zbiera wszystkie zanieczyszczenia a nie rysuje. A jeśli zostawia rysy to tak małe że ich nie widać bo gęstość wody jest dużo większa jak powietrza. Najlepszą metodą czyszczenia miękkich zanieczyszczeń jest sama dłoń. Jeszcze jakieś pytania odnośnie tego materiału ? Jarku będziem coś z tym działać Jarku jak na razie nie przeszkadza mi to i nie rozrasta się więc niech sobie będzie. Cyba że są jakieś inne powody by się tego pozbyć. Edytowane 12 Października 2013 przez Tomi85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach