tist Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Jest sporo pięknych korali, które przez pierwsze tygodnie w baniaku cieszą oko. Niestety zdarzają się takie które mogą stać się istną plagą jak np. xenia czy też grzybki. Czy moglibyście napisać na jakie korale powinno się uważać oraz w jaki sposób można kontrolować ich przyrost jeśli już znalazły się w zbiorniku? Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez tist (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Clavularia, i to co wymieniłeś wcześniej, do tego zoa, parazoa itp. najlepiej trzymać na osobnych skałkach, na piasku odseparowane, żeby nie miały jak się przedostać na resztę skały. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Miałam w planach clavularie, włazi nawet na szyby więc żeby się nie rozprzestrzeniła musiała by być umieszczona gdzieś na jakiejś wysepce. A co do grzybków to ta metoda u mnie nie działa. Były na skałce-wyspie, w tym momencie mam ich sporo w różnych miejscach znacznie oddalonych od skałki-wyspy. Część skały z grzybkami została usunięta ze zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 Briareum hamrum, rok temu 5x5 cm, teraz 10x 15 cm, na skałce wielkości 10x10 cm na piasku, tworzy kolumny i wypustki, jak dotknie szyby to kaplica, ale pięknie faluje i kolor zielony jak trawa na polach golfowych... Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 U mnie jest clavularia miedzy sps i lps plagi nie ma jak juz nie moze rosnąć w boki to rośnie do gory hehe jak sps Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2013 rhodactis! Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2013 Montipory - wygrywaja z wiekszoscia SPSow w moim akwarium - wlaza bezwstydnie np na akropore i ja zarastaja. potrafia dokonac ataku z odleglosci - znaczy "przeskoczyc" na sasiednia galazke konkurencji. Sprobuje zrobic zdjecie bo to ciekawie wyglada Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2013 Ze znanych mi są jeszcze Anthelia sp. (mylona często z xenią) i euphyllia divisa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepelia Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 właśnie... montipory rosną jak szalone, po 1cm na dwa tygodnie... i bezwzględnie zarastają inne korale (mam wrażenie że niebawem zarosną xenie...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Capnella też szybko się rozrasta. Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 u mnie seriatopora caliendrum rozrasta sie za szybko. Chetnie oddam komus calego krzaka wielkosci rozlozonej dloni, szkoda wyrzucic bo jest ladna franca. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Koral miękki z rodziny Clavularia - małe niebieskie kwiatuszki - masakra. Separacja na oddzielnych skałach nie przynosi efektu., koral rozsiewa się jak xenia. Jedyny plus to to że w żaden sposób nie parzy innych korali w tym SPS, ale potrafi zarosnąć całą skałę w akwarium Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cromags Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 a ktoś miał do czynienia z sympodium/Metalcyonium verseveldti? U mnie rośnie w miarę powoli ale nie wiem czy jest to koral zarastający inne a mam podejrzenia Cytuj Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) u mnie seriatopora caliendrum rozrasta sie za szybko. Chetnie oddam komus calego krzaka wielkosci rozlozonej dloni, szkoda wyrzucic bo jest ladna franca. Witam No fakt krzaczek od Ciebie Podwoił swoją objętość w przeciągu dwóch miesięcy chiba faszerujesz jakimś cud zajzajerem bo u mnie po zadymie i prawie planowanym restarcie nic tego korala nie rusza i rośnie w najlepsze, a na razie nic oprócz balinga nie leje. Pozdrawiam Robert Ps. Zapraszam do nas dzisiaj powstał nowy baniaczek na wyspach, to chętnie kolega przyjmie,za jakiś czas, będzie okazja na małe Mrówka z acrami też damy radę tylko dostawa do klienta przez obdarowującego, odbieram z lotniska i o nic się nie Martwisz aż do powrotu Dodam jeszcze tego gagatka jaki ładny taki franca ekspansywny Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez strugas (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2013 Ogolnie nie ma co a chciało sie baniak jak kivi miec. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 10 Września 2014 Clavularia, i to co wymieniłeś wcześniej, do tego zoa, parazoa itp. najlepiej trzymać na osobnych skałkach, na piasku odseparowane, żeby nie miały jak się przedostać na resztę skały. Zoasy robią tak, że nawet jak są na odseparowanej skałce i nie maja już gdzie rosnąć, to odczepiaja co jakiś czas jeden polip, który unosi sie w toni i jak trafi na odpowiednie miejsce, to przyczepia się i dalej rośnie... :/ Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
popdok Zgłoś Napisano 10 Września 2014 No przecież rafa koralowa tętni życiem, wszystko rośnie na potęgę i nie ma w tym umiaru. Przy sprzyjających warunkach chyba wszystko w solniczce powinno się rozrastać bez umiaru. Z tego co piszecie, to chyba większość popularniejszych korali zarasta baniaki. No ale tak ma być, bo to rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 10 Września 2014 (edytowane) U mnie brerium zarasta cały baniak ale patrzę na to z innej strony mnie się podoba fajnie faluje. Rhodactis brązowy i fioletowy też ostro leci. Musiałem oddzielić skałkę bo zanim zoa urosną to już braknie miejsca. Dobrze że nie mam problemu z plagami jak inni. Dla mnie spsy to są plagi. Edytowane 10 Września 2014 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach