Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Panie i Panowie Postanowiłem założyć ten temat, ponieważ nie bardzo potrafię znaleźć przyczynę problemu. Mianowicie ostatnio coś marnieją mi korale, może marnieją to nie jest dobrze powiedziane. Powiedziałbym, że nie ma przyrostów, często zamykają polipy, generalnie gorzej wyglądają. Wiem, że z tego opisu nic nie wynika dlatego poniżej postaram się w sposób zwięzły i konkretny przekazać więcej informacji - akwarium ruszyło w maju tego roku - obsada to tylko korale miękkie i to te najprostsze: xenia: mam ją od dwóch miesięcy od malutkiej szczepki, początkowo ładnie się rozrastała od jakiś 3 tygodni praktycznie zero przyrostów. Polipy otwiera normalnie, kolor normalny. Problem to właściwie brak przyrostów. briareum: mam je od 4 miesiecy i jest podobnie jak wyżej, po początkowych przyrostach teraz stoi i dodatkowo chowa polipy. Powiedzmy, że stosunek czasu kiedy wystawia polipy do tego kiedy chowa to 50/50. Wygląd normalny Zoa: jak wyżej, stosunek 70/30 z dodatkową informacją, że od jakiegoś tygodnia zmniejsza się ich ilość, powoli ale jednak. clavularia: jak briareum, kiedy już ma wystawione polipy mają jasny kolor cladiella (chyba): z tym koralem było najgorzej, leżał już na dnie, po kilku podmianach wody udało się go reanimować i chyba dochodzi do siebie. Po początkowych przyrostach teraz stoi a nawet jakby się zmnieszył. Dodatkowo mogę powiedzieć, że nie zauważyłem jakiś "stworów" które by żerowały na koralach, parametry jak w stopce (robione 1 tydz. temu), podmiany raz w tygodniu 5 litrów, filtr kaskadowy czyszczony 2 razy w tygodniu, sól Reef Crystals, oświetlenie Led (chińskie) stosunek 0,6W/1L jeśli włączę 1W/1L to korale się chowają jakby było za mocne, akwarium 64 litry, automatyczna dolewka, cyrkulacja 2x koralia nano 900, około 6 kg LR, odpieniacz DIY ze strzykawek . Nie leję żadnych minerałów, raz na tydz. daję reef booster na noc oraz co 2, 3 dzień Korall Fluid JBL. Właściwie to paradoksalnie problemy się zaczęły mniej więcej kiedy zacząłem "dokarmiać" korale i mniej więcej w momencie zmiany soli z Instant Ocean na Reef Crystals. Wydaje mi się, że taki zestaw korali powinien spokojnie funkcjonować na samych podmianach z delikatnym karmieniem a jednak coś jest nie tak. Tylko co? Aha, z obsady ryb i bezkręgowców: chromis, garbik, dwa błazenki, krab percnon, kilka nassiriusów i jeden turbo. Cała obsada czuje się dobrze i nie ma żadnych niepokojących symptomów. Może będzie również istotny fakt, że tak mniej więcej na początku problemów z koralami nagle padły 3-4 ślimaki nassiriusy. Teraz widzę kilka malutkich czyli jakby populacja się odradza. Edytowane 19 Września 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Nie napisałeś nic o testach... problem może leżeć w suplementach, odstaw je na razie. Korale które wymieniłeś spokojnie funkcjonują na sumplementach które dostarczasz wraz z podmianą wody. Jaką sól miałeś wcześniej? I wyniki testów poprosimy... Edytowane 19 Września 2013 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 19 Września 2013 A parametry jakie ? Ten koralfluid moze ci wode strasznie zasyfic Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Parametry mam w stopce- ale poniżej wymieniam PH-8 KH-11 NO3-7 PO4- nie wykrywa Testy salifert Zasolenie 1024 temperatura 25,5 Suplementy już odstawiłem Sól- była Instant Ocean, jest Reef Crystals Edytowane 19 Września 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Moze KH za wysokie. Jezli na Instsnt ocean bylo dobrze to po co zmiana? Ja bym zmniejszyl karmienie co by rosly na samym swietle i niechcianych nutrientach. Mala ilosc jodu miekasom pomaga Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Zmieniłem sól bo na bogatszej miało być lepiej.... Karmienie korali odstawiłem, podmiany zwiększyłem o około 50% (częstsze a mniejsze). Po podmianie 2-3 dni jest lepiej a później znów to samo. Nie wiem o co tutaj chodzi bo podstawowe parametry nie są złe, piasek jest czysty, glonów w ogóle nie ma, ryby mają się bardzo dobrze. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Moze KH za wysokie.Mala ilosc jodu miekasom pomaga Zgodzę sie co do kH ale z jodem moje doświadczenie pokazuje wręcz odwrotnie. Im wiecej daje jodu tym lepiej rosną. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Rzeczywiście jak do tej pory to tylko te KH jakby wysokie- chociaż można znaleźć wiele informacji gdzie zaleca się utrzymywanie KH powyżej 10, np. ze względu na zahamowanie wzrostu glonów. To może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów doradzi mi jak najlepiej zmniejszyć KH ... Edytowane 19 Września 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Stawiam na barwę światła. Próbowałeś T5? Taki szerszy zakres, czyli Blue plus White? (o HQI nie wspomnę, bo to większy wydatek, ale miękasy by Ci zaszalały z dnia nadzień). Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Ale światło mam od początku takie same- zastój zrobił się od jakiś 3 tygodni. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Zmien sol, a co do jodu to mozna minie bylo zle zrozumiec bo chodzilo mi o to by mala ilsoc dozowac. Ale specjalnie nazpialem mala ilsoc jodu bo tak malym akwarium latwo przedobrzyc. KH powyzej 8 to juz nie jest normalne KH, a poziom masz taki jakbys walczyl conajmniej z Bryopsis. Mi przy tak wysokim Kh nawet twarde staly w miejscu. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 19 Września 2013 A ja podejżewam ze te twoje chińskie oświetlenie jest do bani, i dlatego korale nie rosną. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zeus1314 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Przy takiej obsadzie nie wymagajacych korali, słabej filtracji używasz sól reef crystals dokarmiasz czesto korall fluid i nie masz glonów? Moim zdaniem odstaw dokarmianie i obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) A jak z glonami wyglada sytuacja?Bo jak pisales przy takim troche wyzszym poziomie KH powinienes miec czysciutko bez glonow Edytowane 19 Września 2013 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Może rzeczywiście światło bo przedtem przyrosty jakieś były ale nieznaczne. A sól zmienić z powrotem na IO? Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Glonów nie mam- jest czyściutko Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Szyby czyszczę raz na 2-3 dni a akwarium stoi przy oknie. Na początku musiałem czyścić szyby 2 razy dziennie. Tak na marginesie- skąd tak wysokie KH? Nie robiłem żadnych zabiegów w tym kierunku. Edytowane 19 Września 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Może minimalnie jeszcze skręć moc lampy np do 40%. Poza tym przy soli rafowej rzadziej podmieniaj mniejszą ilość wody i nie dodawaj żadnych suplementów. Ja mam w większości miękasy te co Ty na na soli RC i przy oświetleniu CREE 45W na akwa 140l przy 35 cm wysokości akwarium i parametry wody nieco gorsze PO4 - 24 i NO3 - 15. Poza tym niektóre miękasy jak korkowce nie do końca lubią idealnie czystą wodę. Może Ty masz za czystą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Wysokie KH moze byc spowodowane tymi duzymi podmiankami z bogata sola,slaba obsada akwarium moze nie przerobic nie wchlonic nadmiaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Dziękuje wszystkim za rady i uwagi, oczywiście chętnie przeczytam kolejne. Na ten moment wyciągam poniższe wnioski: - zmniejszę podmiany do około 3 litrów tygodniowo (5%) - nadal odstawiam suplementacje - czekam ze 2-3 tygodnie co będzie się działo Myślę jeszcze czy nie warto byłoby pójść za radą Grzegorza i dodawać jodu? W składzie soli RC nie doszukałem się tego pierwiastku. Co o tym myślicie? Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Jod napewno nie zaszkodzi. Tylko nie konskie dawki. Lepiej mniejsze a regularnie. Co do wczesniejszych rad odnosnie swiatla... Powiem tak: jak ktos nie daje sobie rady to zawsze znajdzie wymowke w tym co nie jest winne. Ja miaem przyrosty i pod chinskimi ledami i pod CREE. Edytowane 19 Września 2013 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 Właśnie wykonałem testy KH=12 ! PH=8 NO3=5 PO4= niewykrywalne Dlaczego te KH tak rośnie- czyżby tylko przez bogatą sól i mały pobór mikroelementów? Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 (edytowane) twoje akwarium z tygodnia na tydzien jest coraz czystsze wg mnie, kh ciut za wysokie ale to jest typowe dla tej soli co stosujesz. Problem tkwi w tym ze obsada jest typowo na miekko a woda jest za czysta. PO4 niestety jest potrzebne nawet dla sps korali, jesli salifert nic nie wykrywa to stawiam ze bedzie jakies 0.03-06 a to moze byc za malo ciutke. No3 w granicach 10-15 miekkie uwielbiaja. Nic nie pozostaje jak tylko karmic troszke wiecej i obserwowac zeby nie nastapil skok nutrientow w druga strone co mozna latwo osiagnac Edytowane 19 Września 2013 przez darecky3 (wyświetl historię edycji) Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 19 Września 2013 moze zaryzykuj i wloz jakiegos LPSa to wyciagnie troche z wody to kH. albo zmien sol. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Września 2013 A masz może jakieś media filtrujące?Phosqard?Coś w tym stylu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach