Skocz do zawartości
jarek35

klej do hydrauliki

Rekomendowane odpowiedzi

miałem klej i odtłuszczacz w piwnicy w sumie nie wiem z skąd się to wzięło ale jeszcze nie otwarte wszystko dziękuje za szybką odpowiedz

. a7f3bc6eb415c27ad9e2273b9a6081abu678a604.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kupiłem klei do PCV ale na nim pisze ze nie stosować w instalacjach wody pitnej ,a chce pokleić rury do spływu w sumpie czy mogę taki u używać ? Jest to klej postaci żelu .

witam czy może ktoś odpowiedzieć na pytanie w/w ,potrzebuje wiedzieć , chce kleić a nie wiem czy mogę tym klejem robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że może wydawać z siebie jakieś związki które mogą zaszkodzić zwierzaką ja osobiście kupowałem klej który jest do wody pitnej

. a7f3bc6eb415c27ad9e2273b9a6081abu678a604.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 punktów.

Po jakim czasie można podłączać sklejoną hydraulikę do funkcjonującego akwarium tak aby nie zaszkodzić jej mieszkańcom ?

Po dwóch godzinach od klejenia jak niucham spawy to dalej czuć rozpucholem.

Hydraulika klejona GRIFFON WDF-05.

Poztwierdzam że klej jest mega szybko i świetnie spawający.

post-27229-0-07223300-1479071534_thumb.jpg

2be237c8c1a392bde0e105de98876e4bu1407a1301.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na opakowaniu nie pisze?

Pewnie zależy to od temperatury i wilgotności. Na pewno dla bezpieczeństwa bym wypłukał. A jak się śpieszy to suszarka od jakiejś Pani i podgrzej delikatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A na opakowaniu nie pisze?

Pewnie zależy to od temperatury i wilgotności. Na pewno dla bezpieczeństwa bym wypłukał. A jak się śpieszy to suszarka od jakiejś Pani i podgrzej delikatnie.

No właśnie czas schnięcia jest podany ale i tak jeszcze kilka godzin po wskazanym czasie było czuć mocni rozpuszczalnikiem.

Wymoczyłem w wodzie RODi później suszyłem na kalotyferze przez 10h i zapach był nie wykrywalny wiec podpiąłem i narazie jest wszystko OK ( od 12h).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokeilem wszystko

Posprzatalem po robicie i w obieg

Bez zbytniego spuszczania se

1a0ce180c548df629102e55854e0d745u1476a17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokeilem wszystko

Posprzatalem po robicie i w obieg

Bez zbytniego spuszczania se

Ja się bałem - niby w specyfikacji kleju pisze że nie miesza się z wodą lub w niewielkim stopniu ale jednak to ku... strasznie agresywne rozpuszczalniki.

Ja poszedłem następującą logiką:

do puki śmierdzi znaczy że rozpuchol nie odparował, co znaczy że dostanie się do wody, a nie mając wiedzy jak to wpłynie na zwierzęta, postanowiłem poczekać aż przestanie śmierdzieć i wysuszyć rurki.

Wszystko skończyło się dobrze,po płukaniu w RODi i po 12h suszenia zainstalowałem hydraulikę i wszystko jest w najlepszym porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez się dołączam, jakoś szczególnie płuczecie rurki po klejeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja płakałem zwykla wodą a pozniej ro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie szybkie przelanie i starcza?

Rozumiem, że nie ma znaczenia, ze zapach klejenia pozostaje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UST-M Klej uniwersalny do PVC/CPVC razem z czyścikiem tez tej firmy, gdy czyściłem rurę można było wyczuć że czyścik reaguje z plastikiem, był wyczuwalny opór. Klej łączy w kilka sekund, w instrukcji pisze żeby wykonać 1/4 obroty tak żeby klej się dokładnie rozszedł, więcej i tak się nie uda bo klej po wykonaniu 1/4 obrotu jest już nie do ruszenia. Śmierdzi przestrasznie. Preparat do czyszczenia jeszcze bardziej bo jest bardzo lotny.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.