Skocz do zawartości
r_33

7 LAT i 3 miesiące

Rekomendowane odpowiedzi

Ten drugi twardziel to chyba seriatopora. Ładnie sie kręci ta Twoja kosteczka ;).

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za miłe słowa i dzięki za identyfikację - mam nadzieje, że będę pamiętał nazwę:)

Jestem ciekaw czy mi się uda je utrzymać - z pavonami jakoś idzie (choć wiem, że to najłatwiejsze twardziele w utrzymaniu) ale te nowe korale to już chyba wyższa półka. Zobaczymy jak będą wyglądać za tydzień.

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj minął 24 tydzień z działania zbiorniczka. Życie bez większych zmian - wszystko się pompuje i polipuje i pływa:)

Twardziele od kolegi VDR-a póki co żyją. Dziś tą seriatoporę umieściłem na podstawce, bo wcześniejsze umiejscowienie było trochę słabe:) Obecne usytuowanie wydaje mi się lepsze - niestety podczas instalowania jej w tym kawałku skały, znów go trochę postresowałem i połamałem no ale na szczęście polipuje nadal.

seria

monti

15.04

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje zadanie Romek - doprowadzic je do szczytu formy ;) Montipora digitata powinna byc czerwona ;) Seriatopora caliendrum powinna byc zielona lub jasnozielona. U mnie byly w mega silnym swietle wiec u Ciebie moga troche sie aklimatyzowac. Ta seriatopore caliendrum w razie co polam jesli dalej bedzie bielec. U mnie lezala na dnie w sumpie i aiptasia troche jej dokucza tam ;P

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje zadanie Romek - doprowadzic je do szczytu formy ;) Montipora digitata powinna byc czerwona ;) Seriatopora caliendrum powinna byc zielona lub jasnozielona. U mnie byly w mega silnym swietle wiec u Ciebie moga troche sie aklimatyzowac. Ta seriatopore caliendrum w razie co polam jesli dalej bedzie bielec. U mnie lezala na dnie w sumpie i aiptasia troche jej dokucza tam ;P

Tak jest Her General :p - ;)

Mam nadzieje, że mi się uda. Montipora póki co jest czerwona ale Seriatopora to tak nie do końca jest zielona bardziej wydaje mi się, że bliżej jej do niebieskiego-błękitnego heheh (chodzi mi tutaj o końce polipów). Od początku jak ją wyjąłem i wsadziłem do mnie do akwarium to do zieleni było jej daleko:/ Po usadowieniu jej na kawałku skałki już jej nie będę ruszał, dam jej spokój i zobaczymy jak sprawy się potoczą...

Mam nadzieję, że mi się uda je utrzymać.

Zobaczymy jak będą wyglądać za tydzień.

Pozdrawiam

Edytowane przez r_33 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta seriatopora potrafi pojsc w jasny kolor - rownie dobrze moze pojsc w taki kolor jak to cos co zaczelo Ci polipowac ;P

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu dam im spokój i trochę czasu. Jeśli się nie uda - to dam sobie spokój z twardzielami i pozostanę przy miękkich - no może poza pavonami, bo te akurat idą do przodu.

Ostatnio za bardzo stresowałem te korale - co chwila zmieniałem im miejsce, łamały mi się i takie tam.

Koniec z wkładaniem rąk do akwarium:) - no przynajmniej na tydzień-dwa hehe

A to coś co zaczęło polipować to chyba montipora digitala - tylko, że ona powinna mieć chyba taki stalowy kolor:) No i ona też została przestawiona znów w inne miejsce:/ Muszę się powstrzymać z tym ingerowaniem w akwarium....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kolejna aktualizacja. To już prawie 26 tygodni z działania zbiornika.

Z braku czasu spowodowanego przygotowaniami do przyjęcia nowego czlonka rodziny akwarium troche zaniedbane - żyje sobie własnym życiem. Tubipora ze szczytu podczas czyszczenia została strącona i teraz leży sobie po prostu w rogu za capnellą.

Ale ogolnie życie nadal pływa, pełza i polipuje:)

Twardziele żyją. Seriatopora chyba juz nie robi się bardziej biała a wydaje mi się, że znów zaczyna nabierać barwy:

seria

Montipora polipuje i większych zmian u niej nie widzę:

monti

Co do pavon - to one u mnei mają cięzkie życie. Ostanio naszedł mnie pomysł, że je umieszczę na skałkach. No i umieściłem ale i też troche je pomasakrowałem:( Ale póki co są twarde i nadal żyją.

pavon

pavona

Zdałoby się też zrobić jakąś podmiankę wody ale na to wszystko teraz brak czasu a nie chcę by spotkało akwarium to co spoktało forumowicza "sasz5" - więc trzeba się ogarnąć.

Na koniec całe akwarium:

cale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z 3 forumowych kostek godnych naśladowania :thumbup:

Dosyć mocno urosły Ci te discosomy.

Powiedz, jakiej wielkości na chwilę obecną są Twoje błazenki i jak myślisz, jak czują się w takim małym litrażu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z 3 forumowych kostek godnych naśladowania :thumbup:

Dosyć mocno urosły Ci te discosomy.

Powiedz, jakiej wielkości na chwilę obecną są Twoje błazenki i jak myślisz, jak czują się w takim małym litrażu?

No grzybki rosną i nie chcą przestać :) Powoli muszę je zacząć wycinać, bo włażą na inne korale i zabierają światło.

Błazenki mają jakieś 3,5 cm nie więcej. Co do daleszej części pytania to Ci nie odpowiem - bo nie wiem. Z tego jak się zachowują to chyba aż tak źle im nie jest. No ale sam wiesz co ludzie myślą o błazenkach w kostce. Jednakże sam pewnie widziałeś, że dużo bardziej zaawansowani w wiedzę i staż forumowicze trzymają błazenki w takich akwariach i jakoś nikogo w tamatych tematach to nie raziło. Więc sam widzisz ..:/

Jeżeli podrosną powyżej 5 cm to pewnie sobie je wymienie na coś co nie będzie wzbudzać takich kontrowersji.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś napisać jaką w chwili obecnej masz obsadę?

Chodzi mi tutaj o ryby, krewetki, kraby, ślimaki itp.

Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś napisać jaką w chwili obecnej masz obsadę?

Chodzi mi tutaj o ryby, krewetki, kraby, ślimaki itp.

Z góry dzięki :)

A więc tak:

2 błazenki

1 krewetka czyszcząca

jakiś ślimak był razem ze skałą:)

i jakiś krabik pustelnik:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

To już ponad pół roku działania mojego malutkiego akwarium:)

Jak na razie ogólnie wsystko ok. Korale, krewetka, ryby, krabik, ślimak i reszta żyją i mają się chyba dobrze.

Przez te pierwsze pół roku ocywiście i zanotowałem małe straty. Były to - malutki kawałek jakiegoś korala twardego, xenia, która to po pierwszej podmianie wody po remoncie padła - znikneła dosłownie w jeden tydzień. Zniknęły również czerwone zoaski ale tutaj to raczej moja wina bo je poprostu zgniotłem, aż wypuściły jakąś ciemną ciecz. To na tyle strat.

Co do korali twardych to póki co żyją i polipują. Montipora odkąd przyniosłem ją od Darka nie zmieniła się jakoś czy na dobre czy na złe. Pavony to na prawdę muszą być wytrzymałymi twardzielami, bo to co przeszły one u mnie i nadal żyją - to musi coś w tym być.

Na koniec pozostawiłem sobie seriatoporę też od Darka - na początku pobytu u mnie w akwarium wydawałoby się, że jakoś bieleje, ale po kilku tygodniach można zaobserwować zatrzymanie tego procesu a wręcz przeciwnie jakby znów ciemniała i posiadała coraz więcej polipów. Darek mi mówił, że ona powinna mieć taki odcień zieleni - a u mnie póki co to raczej taki kolor bliżej błękitnego czy jasnoo-niebieskiego. Tak czy siak według mnie seriatopora chyba rośnie.

seria1

seria

seria4

seria2

Wszystko żyje a najbardziej jestem podekscytowany tym, że własnie ta seriatopora chyba rośnie:) Oby tak dalej, bo chciałbym jeszcze jakiegoś twardziela do akwarium przygarnąć.

Na koniec calość. Niestety niektóre korale lekko postresowane przez krewetkę. Jak tylko mnie zobaczy, myśli, że czas karmienia i drażni korale łażąc po nich.

Bok

front

cale

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzybki mega rozmiarow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką sól uzywasz? masz odpieniacz? jakies dodatki do wody typu bakterie albo preparaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ladna kostka:)

Dziekuję

grzybki mega rozmiarow :)

Ten w szczegolności na szczycie jest zajewielki:) I powoli zaczyna być problemem, bo zasłania światło innym grzybkom.

jaką sól uzywasz? masz odpieniacz? jakies dodatki do wody typu bakterie albo preparaty?

Stosuję Red Coral

Nie mam odpieniacza

Nic dodatkowego nie stosuję - same podmianki wody co 2 tygodnie (około 3 litrów) i codzienne dolewki wody RO a jeśli się skończy to i dolewam taką do np żelazek z marketu demineralizowaną (robię tak już od kilku miesięcy i skutków ubocznych chyba brak).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wlewasz wode RO to czysta czy jakos wzbogacana Mg Ca Kh itd

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wlewasz wode RO to czysta czy jakos wzbogacana Mg Ca Kh itd

Do co dwutygodniowych podmian wody uzywam zwykłej wody RO ze sklepu akwarystycznego i mieszam ja z Red Coral Salt.

A dolewki to różnie i RO ze sklepu akwa i z marketu taka w 5 litrowych baniakach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez tak robiłem ale kupiłem sobie ro di, odpieniacz resun300 pracuje od 3 dni i troche wodeczki leje(0,1ml) zobacze jak bedzie, narazie cyjano sie zanika-rybek nie mam tylko miekkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wodę RO mieszacie z czymś

Wysłane z mojego GT-I9300

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez tak robiłem ale kupiłem sobie ro di, odpieniacz resun300 pracuje od 3 dni i troche wodeczki leje(0,1ml) zobacze jak bedzie, narazie cyjano sie zanika-rybek nie mam tylko miekkie

Nie stac mnie na te calą technikę:) Do takiego zbiorniczka jak moj wystarczy, że pobawie sie w podmianki co nie jest dla mnie problemem.

Może kiedys w przyszłości jak sie zdecyduje na wieksze to i wtedy zainwestuje w jakis sprzet. Poki co - nie korci mnie wieksze akwarium.

Pozdrawiam

A co do wody RO to mieszam ja z solą Red Coral.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ro di+odpieniek 300zł, wodeczka hehe 20zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ro di+odpieniek 300zł, wodeczka hehe 20zł

No właśnie nie stac mnie:) Córcia lada dzien przyjdzie na świat wiec nie stać mnie hehe

Choc na wodeczke pempkowa jeszcze chyba mnie stac - tzn musi ;)

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie córeczka urodzi to na zdrowie wlej troche do akwarium hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.