Tester Zgłoś Napisano 26 Października 2013 Yołłł, Zastanawia mnie ostatnio aspekt wybarwiania polipow SPSow. Czy ktos z Was moze potwierdzic ze zarowno polipy jaki i reszta tkanki ma takie same wymagania co do suplementacji? A moze wprost przeciwnie, polipy maja niezalezne wymagania od reszty korala. Albo, jako glowny "narzad" do odzywiania heterotroficznego ich kolor nie zalezy od mikroelementow tylko od tego co złapia? Co latwiej wybarwic: tkanke czy polipy? Jakie sa Wasze doswiadczenia w tych kwestiach? PS miala byc ankieta, ale facet od ankiet na NR jest tylko jeden i nie chce mu zabierac chleba, zwlaszcza ze ma kolejna glowe do wyzywienia Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 29 Października 2013 IMHO trochę dzielenie włosa na czworo, polip to w końcu część korala i ma dokładnie takie same wymagania jak cały koral. Inaczej: moja ręka ma mniej więcej takie same wymagania, co mój brzuch Albo nie do końca rozumiem, o co Ci chodzi. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Ja chyba rozumie o co Testerowi chodziło ,kolor polipów jest w dużej mierze uzależniony od mikroelementów w wodzie co jest przeciwieństwem koloru tkanki na szkielecie w którym występuje pigment zmieniający kolor w zależności od rodzaju światła .Znowu ilość zooxanteli powoduje nasycenie koloru a nie jego wybarwienie . Czyli krótko mówiąc można mieć wybarwione korale ale ciemne ,można mieć brązowe ciemne ,można mieć jasne i brązowe oraz jasne i wybarwione (najbardziej pożądane ). Tak to można w skrócie opisać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Dziekuje Damian, podam Wam dwa przyklady: Pierwszy to A. tenuis. Bardzo czesto polipuje tak mocno ze nie widac jej szkieletu bo polipy zaslaniaja. Tipy sa istotnie niebieskie ale cala reszta brazowa - prawdopodobnie z braku dostepu swiatla. Polipy brazowe. Drugi to tricolor. Jak dostalem szczepke to polipy byly zlotawe ale po kilku dniach zrobily sie bure. Teraz polipy jasnieja, ale tkanka na szkielecie ciemnieje. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach