Skocz do zawartości
MixEEr

MixEEr - 1,5 tony na piętrze . . .

Rekomendowane odpowiedzi

Ile lejesz tej miedzi ?

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz do tego zmierzam :)

Oj Mikołaj ,Mikołaj :blushing: :blushing: :blushing:

skałę zj***łeś - bo tego inaczej nie da się nazwać - MIEDZIĄ !!!

biologie wysadziłeś w powietrze

potem do tego akwa chcesz wsadzać korale ? - to przejdź od razu na ZEO - pastele gwarantowane

Sorry Mikołaj ale dałeś po całości :(

za niedługo będziesz pisał że nie możesz sps utrzymać

skałę zatrułeś miedzią - miedzie jedna odpowiedz ;) - będzie pisane

skałę to możesz teraz sobie przed domem postawić na kwiatki

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lekarstwo odimor pierwszy dzień 30ml, 3 dzień 15ml, 5 dzień 15ml . . .

z drugiej strony, akwarium stało puste, bez ryb 1,5 miesiąca, i mimo to po wpuszczeniu, ryby obsypane... wiec jak sie pozbyć na stałe z systemu oodinium ?

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki preparat ziolowy gdzie można go podawać przy koralach i bezkregowcach i daje zadowalające wyniki ale na te chwilę nazwy sobie nie przypomne.

Zadzwoń albo napisz do Krzysztofa Tryca on będzie wiedział o co chodzi.

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze podmiany robiłeś ???

sprawdzasz no2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Właśnie o tym pisałam, że restartujesz od d*py strony to skróciłeś to do wersji, że nie zalecam ryb.

Ja jakoś do ryb nie mam serca ale jest mnóstwo akwariów w którym pływa dużo ladnych ryb i są ładne koralowce.

Zarejestrowaliśmy się na forum w podobnym czasie a więc możemy uznać, że staż mamy taki sam więc nie wiem czy mogę Ci doradzać:)

Ktoś dawno mądrzejszy od nas zalecił obsadzanie akwarium najpierw koralowcami a później rybami. Ryby są ważną częścią akwarium więc są potrzebne ale na początek są tylko syfiarzami.

A leczenie ich jeszcze?

To są błędy, które niosą za sobą konkretne konsekwencje.

Skała i piasek piją jak gąbka wszystkie lekarstwa, które podajesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki preparat ziolowy gdzie można go podawać przy koralach i bezkregowcach i daje zadowalające wyniki ale na te chwilę nazwy sobie nie przypomne.

Siema Robert :)

masz na myśli

http://allegro.pl/ko...5320001068.html

IchAttack.jpg

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

herbatna ?

rozumiem ze podmiany robiłeś ???

sprawdzasz no2 ?

oczywiście, no2 = 0

podmiany robione co tydzien 15%.

Właśnie o tym pisałam, że restartujesz od d*py strony to skróciłeś to do wersji, że nie zalecam ryb.

Ja jakoś do ryb nie mam serca ale jest mnóstwo akwariów w którym pływa dużo ladnych ryb i są ładne koralowce.

Zarejestrowaliśmy się na forum w podobnym czasie a więc możemy uznać, że staż mamy taki sam więc nie wiem czy mogę Ci doradzać :)

Ktoś dawno mądrzejszy od nas zalecił obsadzanie akwarium najpierw koralowcami a później rybami. Ryby są ważną częścią akwarium więc są potrzebne ale na początek są tylko syfiarzami.

A leczenie ich jeszcze?

To są błędy, które niosą za sobą konkretne konsekwencje.

Skała i piasek piją jak gąbka wszystkie lekarstwa, które podajesz.

nie rozumiem twojego podejścia, zamiast doradzić, powiedzieć co powinienem zrobić, czy wcześniej, czy teraz, to ty czekasz aż popełnię błąd i go wytykasz, zero konstruktywnej rady, tylko sam "hejt" . . . bez sensu, może rzeczywiście, skoro nie wiesz co doradzić to nie doradzaj, a jak wiesz, to chętnie wysłucham każdej rady, po to jest forum.... gdybym sobie radził z każdym problemem sam, to bym pewnie tu nawet nie zaglądał :)

@ant znam zbiornik który został położony na kordonie- znaczy, ospa wyleczona, ale koralowce wszystkie poleciały :p

rozebrałem akwarium między innymi z powodu oodinium, stało 1,5 miesiąca bez niczego, dojrzewała świeża skała, i co ? i wkładam ryby i spowrotem to samo . . .

uważacie że jeżeli bym włożył korale i potem ryby to oodinium by nie było ?

akwarium nie było restartowane! były wyjęte ryby, korale i skała, filtracja została ta co była! (dojrzałe, funkcjonujące DSB, refugium) woda też ta sama, jedynie podmiany robione, ale nie zlewana do 0.

Edytowane przez MixEEr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi, kolega wyleczył tym Achillesa i w koralach ani innym życiu strat nie było.

Edytowane przez Robert K (wyświetl historię edycji)

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety jeżeli leczyłeś miedzią ryby razem ze skałą to skała teraz taka średnio jest nadająca się pod acropory. Ogólnie zrobiłeś wszystko na odwrót najpierw korale potem ryby nie na odwrót . Nie wiem kto jest twoim doradcą,ale nie jest to kompetentna osoba. Dla mnie to skała nie nadaje się już dla koralowców . Dawki miedzi które są stosowane do leczenia ryb, teraz są raczej nie do usunięcia,kolejna sprawą jest to że przy samych rybach parametry nigdy nie pozwolą na wsadzenie akropor.

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkt ten pomógł mojemu koledze który długo borykał sie z ospą . Niemniej jednak w tym litrazu to niezbyt dobry pomysł .

Skale i piach musisz raczej wywalić , odpalić zbiornik na nowej . Ryby przelecz w innym zbiorniku . Wsadź korale , zaswiedz światło , a po tygodniu możesz powoli wkladac ryby . Jak kupiłem pierwszy zbiornik i przywiozłem wszystko od klienta do miałem ospe ponad 9 miesięcy . Nowy zbiornik ma nowa sztuczka skale , wpuściłem Bialobrodego i resztę ryb i nic .Wnioski sa takie ze ospe masz w skale i piachu , wystarczy pchedmuchac lub pogrzebać i masz wysyp . Tak to widzę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co jechac po chlopaku bo ospe i odinum mieli nawet najwieksi wyjadacze i specjalisci z najwiekszym starzem na forum takze zdarza sie kazdemu a wyleczenie jest dodatkow bardzo ciezkie, te ziolowe specyfiki w zaawansowanym stadium nic nie dzialaja pomoc moze tylko chemia a to wiaze sie z utrata korali i bezkregowcow niestety.

Edytowane przez Piotr1 (wyświetl historię edycji)

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wpadka straszna. Egon24 dobrze Ci doradza jeśli chodzi o kolejność działań. Niestety w reszcie nie ma racji. Pasożyty mamy cały czas w baniakach, a mieszanie w ustawieniach skały i w piachu nie powoduje ich uwolnienie tylko zmienia gwałtownie parametry i rewiry ryb które są mocno zestresowane są podatne na choroby. Akwarium może stać 3 lata z tymi samymi rybami, bez choroby, wyjmij połowę skały i powyciągaj korale i przez pól dnia rekami postrasz ryby i zobaczymy czy dostaną ospę czy nie :) Hepatus czy białobrody to prawie pewniak. Dlatego dobrze jest wcześniej powsadzać korale i poustawiać je tam gdzie mają być a dopiero później wpuszczać ryby. Dobrze by było zacząć od łatwych i tanich i małych a nie od specjalistów pokarmowych jak u Ciebie. Wcześniej borykałeś się z chorobami bo jak sam pisałeś było 70 ryb w tym kilka które walczyły o dominacje. Egon Ty wpuszczałeś prawie jednocześnie do baniaka prawie pustego więc ryby wszystkie były zestresowane i nie walczyły zajadle i miałeś już korale i łapek nie moczyłeś. Dodatkowo masz 5 żółtków więc białobrody agresje wyładowuje na wszystkich pięciu. To czy nie dostaną ospy ( tfu tfu) zależy dużo od tego czy będziesz grzebał w środku, ale myślę że pewnie nie. Pamiętaj że minął dopiero tydzień. Tak jak u Mixera specjaliści pokarmowi byli z głodu lub z nieodpowiedniej diety (brak organizmów takich jak w dojrzałym baniaku) osłabieni + stres z nowymi klimatami podatni na chorobę. I od jednej mogło się zacząć, a potem przy dużej ilośći cyst pływających już idzie z górki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co dyskutować o ospie i powodach jej pojawienia sie , Mikołaj ma koralowce ktore czekają a czas płynie , trzeba by ryby wyjąc , wyleczyć , akwarium restart od zera wszystko łącznie z sumpem . Umyć , wyczyścić sprzęt , wsadzić nowa skale , piach i ogień . Akwarium musi ruszyć jak najszybciej . Ospa nie moze tu w niczym przeszkadzać , przez nia i tak Mikołaj stracić kilka miesięcy i dalej jest w punkcie wyjścia .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Mikołaj są dostepne testy na Cu może masz takie to sprawdził byś ich sprawność. Obecnie, kiedy masz pewność że miedź jest w systemie i powiedzmy że jeśli zastosujesz węgiel to czy pokaże różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wygląda tak, poddaje się, nie reanimuje już tego systemu (oczywiście miedź nie wyleczyła ryb, obsypały się wszystkie, jest coraz gorzej .... ).... zaczynam od 0, plan jest taki:

-Pełna dezynfekcja systemu, jeżeli skała i piasek się nada to zostanie, jak nie będzie to możliwe to kosz....

-planowana metoda filtracji: odpieniacz + refugium + VSV, bez DSB, bez mangrowców i innego kiczu.

-obsada: same SPS (nie koniecznie tylko akry, chce i montipory, seriatopory, poccilopory itd) + ryby, bez przesady z ilością ok 10 dużych ryb + ew. drobnica +/- 20-30szt.

i teraz jak chce się za to zabrać:

JEŻELI KTOŚ ZAUWAŻY JAKĄŚ NIEPRAWIDŁOWOŚĆ, PROSZĘ ŚMIAŁO PISAĆ, A NIE JAK JUŻ COŚ ZROBIĘ, BO WTEDY TO ZA PÓŹNO :(....

1. Dezynfekcja systemu (jeszcze nie wiem jak)- celem jest pozbycie się form przetrwalnikowych oodinium i innego syfu.

2. Włożenie suchej martwej skały + piachu (po dezynfekcji lub nowego).

3. Zalanie RO.

4. Zasolenie + uruchomienie odpieniacza, włożenie glonów do refugium.

5. Wlanie bakterii + pożywka + trochę mrożonki i czekanie.

6. Nie robienie podmian, czekanie na dojrzewanie + podkarmianie VSV.

7. Jak zaczną się pojawiać glony wapienne a brązowe i zielone zejdą to włożenie wszystkich korali które mam (SPS- głównie montipory, seriatopory i trochę akr).

8. Od tego momentu zaczynam robić regularne podmiany ok 13% tygodniowo.

9. Włożenie ryb - kiedy ? po czym poznać że trzeba/można wpuszczać...

Edytowane przez MixEEr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+ ryby, bez przesady z ilością ok 10 dużych ryb + ew. drobnica +/- 20-30szt.

Zalezy oczywiście jakie cele chcesz osiągnąć ale 40 ryb, w tym 10 dużych typu pokolce to nie jest moim skromnym zdaniem znowu tak znowu mało jak na taki zbiornik.

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wygląda tak, poddaje się, nie reanimuje już tego systemu (oczywiście miedź nie wyleczyła ryb, obsypały się wszystkie, jest coraz gorzej .... ).... zaczynam od 0, plan jest taki:

-Pełna dezynfekcja systemu, jeżeli skała i piasek się nada to zostanie, jak nie będzie to możliwe to kosz....

-planowana metoda filtracji: odpieniacz + refugium + VSV, bez DSB, bez mangrowców i innego kiczu.

-obsada: same SPS (nie koniecznie tylko akry, chce i montipory, seriatopory, poccilopory itd) + ryby, bez przesady z ilością ok 10 dużych ryb + ew. drobnica +/- 20-30szt.

i teraz jak chce się za to zabrać:

JEŻELI KTOŚ ZAUWAŻY JAKĄŚ NIEPRAWIDŁOWOŚĆ, PROSZĘ ŚMIAŁO PISAĆ, A NIE JAK JUŻ COŚ ZROBIĘ, BO WTEDY TO ZA PÓŹNO :(....

1. Dezynfekcja systemu (jeszcze nie wiem jak)- celem jest pozbycie się form przetrwalnikowych oodinium i innego syfu.

3. Zalanie RO.

4. Zasolenie + uruchomienie odpieniacza, włożenie glonów do refugium.

5. Wlanie bakterii + pożywka + trochę mrożonki i czekanie.

6. Nie robienie podmian, czekanie na dojrzewanie + podkarmianie VSV.

7. Jak zaczną się pojawiać glony wapienne a brązowe i zielone zejdą to włożenie wszystkich korali które mam (SPS- głównie montipory, seriatopory i trochę akr).

9. Włożenie ryb - kiedy ? po czym poznać że trzeba/można wpuszczać...

3. Zalanie RO. , wylanie RO w celu wypłukania zbiornika .Ponowne zalanie RO (po wymianie prefiltrów i żywicy ewentualnie )

4. Zasolenie + uruchomienie odpieniacza

5. Wlanie bakterii , kilka podmian z dojrzałą wodą od pewniaka

Węgiel , Absorber na ewentualne fosforany.

6. Nie robienie podmian, czekanie na dojrzewanie

7. Jak zaczną się pojawiać glony wapienne a brązowe i zielone zejdą to włożenie wszystkich korali które mam (SPS- głównie montipory, seriatopory i trochę akr).wraz z pierwszymi rybami .

Ja bym to tak widział .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ryb Ci już padło? Stresuj je dalej a wykończysz wszyskie. Ciągle czytam, że w tym hobby trzeba być cierpliwym, a tu wszyscy doradzają chaotyczne działania. Zapomnij o całkowitej dezynfekci to nie wykonalne. A jeśli nawet się uda to co nigdy już nic nie dokupisz? A jak pojawi się znowu ospa to zaczniesz od następnej dezynfekcji. A każdym systemie są zarazki, jeśli ryby i korale są w dobrej kodycji nic nie będzie chorowało.

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ten moment Padł forcipiger, chelmon, mandaryny, a reszta (4x żółtek, xanturum, białobrody) jest obsypana bardzo, jeden żółtek już sie kładzie, reszta pływa i je.

Zalezy oczywiście jakie cele chcesz osiągnąć ale 40 ryb, w tym 10 dużych typu pokolce to nie jest moim skromnym zdaniem znowu tak znowu mało jak na taki zbiornik.

pozdrawiam

Paweł

@Fox ile myślisz ryb (+ew. jakie?) to taki realny max przy tym zbiorniku ? (bez ładowania obsorberów) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fox ile myślisz ryb (+ew. jakie?) to taki realny max przy tym zbiorniku ? (bez ładowania obsorberów) ?

Ile i jakie to akurat indywidualna decycja każdego akwarysty więc nie chciał bym tutaj się wyrywać z poradami. Ja u siebie mam 6 (potencjalnie) większych i 19 sztuk "drobnicy" na 1400l i akurat mi taka ilość odpowiada - ruch a akwarium jest i jednocześnie raczej nie obserwuję problemów ze zbytnim brudzeniem wody. Jak będzie w przyszłości to czas pokaże - dokładać raczej już nie planuję a być może będzie ubywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stresuj je dalej a wykończysz wszyskie. Ciągle czytam, że w tym hobby trzeba być cierpliwym, a tu wszyscy doradzają chaotyczne działania. Zapomnij o całkowitej dezynfekci to nie wykonalne. A jeśli nawet się uda to co nigdy już nic nie dokupisz? A jak pojawi się znowu ospa to zaczniesz od następnej dezynfekcji. A każdym systemie są zarazki, jeśli ryby i korale są w dobrej kodycji nic nie będzie chorowało.

świeta prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj jak zbiorniczek, drgnęło coś do przodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.