gwlukasz Zgłoś Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Dzien dorby wszystkim Mam przeogormny problem z koralem ( nie znam jego dokladnej nazwy ) ktory rozrasta sie jak szalony . Przenosi sie bardzo szybko ze skaly na skałe i jesli go szybko nie usune, zniszczy mi całe akwarium. Co tydzien obskrobuje skaly, te kótre sie da, ale to nic nie pomaga czy jest jakies zwierze które może mi zjesc tego szkodnika? to coś przy ścianie czy tu na starszym zdjeciu jest tego pełno a skrobanie pomaga tylko na chwilke Wziołem jeden kawalek skaly , wyczysciłem szczotka, potem skale opłukałem w bierzącej wodzie z kranu, i po 2 dniach widze ze dalej wyszedł, dalej zyje nie chce całkowicie wyjaławiac skaly aby sie tego pozbyc POMOCY Edytowane 10 Listopada 2013 przez gwlukasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Listopada 2013 http://nano-reef.pl/topic/51605-pachyclavularia-violacea-jak-sie-tego-pozbyc/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 10 Listopada 2013 Wywołano mój wątek więc się wypowiem jak to było u mnie ... skała z "trawką" trafiła do sumpa w jej miejsce nowa Szczerze to innej metody chyba nie ma, radzę się pozbyć zanim się rozrośnie. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Sorry za off top ale te grzybki z pierwszej foty są mego fajne jak byś się ich pozbywal daj znac na priv. Edytowane 10 Listopada 2013 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 dziękuje za info Własnie się tego obawiam. co gorsze jest to za mam zainfekowane tym prawie połowe skał i co ciekawsze skały na których są korale. Ale jak widać nie ma na to innego sposobu. Ze też mnie podkusiło kupowanie skałki z tą trawa. Człowiek całe życie uczy się na błędach. bober6662 mówisz o tych fioletowych? wiem że są ładne, tak informacyjnie kiedyś dostałem 1 sztuke, wszystko to rozrosło się w przeciągu 6 miesięcy. Jak chcesz szczepkę to mogę tobie dać. Nie pisz posta pod postem- używaj opcji "edytuj" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iga Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Ch. lunula załatwił sprawę ( niestety nie tylko trawkę). Obecnie pasie się w łódzkim Zoo. Cytuj 550l+80l sump+2x160l szczepkownia+220l kwarantanna, New Jet 8000, AM Turboflotor5000 2xTunze6205, Pacific Sun Pandora, nad wszystkim czuwa Profilux II Plus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 Ale z tą trawka jest trudne życie. Ja czekam aż przejdzie z jednej skałki na drugą i rośnie w każdą stronę oprócz tej co trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 ta trawka to clavularia, mam rację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gwlukasz Zgłoś Napisano 15 Listopada 2013 tak clavularia masz racje - okropne dziadostwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 A ja chętnie przyjme jak być mógł wysłać kawałek pisz na priv Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach