Skocz do zawartości
mardinus

LED wymianaHQI na LED w lampie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym dobrac oswietlenie led do mojego zbiornika .

Posiadam akwarium o wymiarach:szerokość 90cm,głębokość 60cm, wysokość 50cm.

Posiadam lampe (mojej konstrukcji ),a w niej:

-swietlówki 2X ATI 39W Blue Plus (niebieskie z przodu)

-swietlowki 2X ATI 24W Aquablu specjal (białe z tylu).

-HQI 150W 12000 (w środku)

Lampa zawieszona na wysokosci 17 cm nad powierzchnią wody.

Chciałbym wymienić HQI na ledy zostawiając swietlówki.

Prosze oporade co mam kupic .

czy ***

będzie ok ?

Czy np dwa takie moduły?

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachu, a Ty za pisanie OT?

Mardinus - jestes dlugo no forum wiec pewnie wiesz, ze na temat firmy w linku dyskutuje sie na innych forach.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wymyślcie sobie jakiś pseudonim tej firmy. Umówimy się co do nazwy na innym forum i po sprawie he he :chris:

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zaczniemy pisać na temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś zostać przy HQI, tylko wymienić swietlówki na 2 niebieskie dla wyciągniecie koloru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ledy chcesz robić sam czy jakiegoś gotowca? Bo mógłbyś się fajnie wpasować rozmiarem jakimś chińczykiem miedzy te świetlówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio zmienilem HQI na LEDy i kolorystycznie jest Bomba!.

Ponad 120W w T5 bedzie dobrze wypelnialo spoktrum wiec moim zdaniem idea sluszna

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ledy chcesz robić sam czy jakiegoś gotowca? Bo mógłbyś się fajnie wpasować rozmiarem jakimś chińczykiem miedzy te świetlówki

No widzisz, Walker jakby nie było wykropkowane, to może byśmy zrozumieli :)

Mardinus, Jeżeli lampa jest własnej konstrukcji to musisz podać ile masz miejsca na ewentualne moduły plus radiator.

Edytowane przez Nikel (wyświetl historię edycji)

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejsca mam sporo (a jak bedzie za malo to przerobie całość)

Jestem na forum od dawna , lecz odkilku lat troche zaniedbałem baniak -teraz go reanimuje.

Pora na wymiane zarnika , lecz pomyslalem o wymianie na LED z powodu oszczedności .

Te forum ma pelno tematow o led , jest tego tak wiele ,ze znalesc cos to godziny szukania.

Co do tamtej firmy to nie wiedzialem ze jest ona be.........

Ktos mnie uswiadomi?

Jesli mam 150W HQI to ile wat powinno być w Ledach?

Napewno nie 136W - bo toniedałoby praktycznie oszczedności.

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzecz w tym ze LEDy maja wieksza wydajnosc swietlna wiec i tak bedziesz swiecil na powiedzmy 50-60% majac podobna ilosc swiatla co HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to potrzebuje kogos kto zamnie wybierze cały system oswietlenie , no i pokarze co i jak kupić.

Oferta tamtej firmy wydała mi sie korzystna - gotowe moduły do samodzielnego montowania.

Dobry zarnik hqi to 400 zl - a ja chce wydac na ledy ............... mało:-) ateraz mojenowe ledy beda tansze o te 400 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.