Agnes80 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Zamierzam zmienić światełko z 4x54W t5 na 2xHQI 150W+2x54W t5. I stąd moje pytanie czy to nie za dużo na 330l (+100l sump ale to chyba nie ma znaczenia)? Czy w ogóle można "włożyć" za dużo Watów do zbiornika i jakie to mogą być tego skutki? Akwarium: 145cm na 45cm wysokość 50cm Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Agnes80 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Jaką masz wysokość akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnes80 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 50cm już dodałam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 lepiej dołożyć 2x54w w t5 niż hqi150W ogólnie 150w żarniki to słabe światło do akwarium morskiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Zamierzam zmienić światełko z 4x54W t5 na 2xHQI 150W+2x54W t5. I stąd moje pytanie czy to nie za dużo na 330l (+100l sump ale to chyba nie ma znaczenia)? Czy w ogóle można "włożyć" za dużo Watów do zbiornika i jakie to mogą być tego skutki? Akwarium: 145cm na 45cm wysokość 50cm Oczywiście że będą skutki...chodź by plagi np. nowym świetle, po przepalenie korali i brak przyrostów.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnes80 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Czyli co lepiej nie przekraczać 330W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2013 6x54W wystarczy w zupełności. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Przy hqi i takiej szerokości będzie też trochę strat światła , i nie przeliczałbym aż tak ilości wat. Światła nie będzie za dużo ,.Wahania światła są najczęściej 0,5-1,5w na litr w zależności od wysokości. Do takich wymiarów ja bym się pokusił chyba o 6x54w jak wyżej, ale jeśli masz obudowę i odrobinę więcej kasy to bierz hqi bliki niezastąpione przez nic innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Mysle, ze juz rzucilas okiem na te lampke z HQI albo jest gdzies blisko ? Bedzie napewno dobra. Jesli nie, to moze tez 4 x T5, 80 W by ladnie pasowala ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BorchTrzyKawki Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 @Ben_sage mógłbyś rozwinąć wątek zależności W/l od wysokości? jestem w trakcie robienia pokrywy z oświetleniem i nie wiem czy robić 2x24 czy 3x24 na 60l o wysokości 35cm. Co do strat przy HQI to przecież są rekompensowane tymi dwoma T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnes80 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Jesli nie, to moze tez 4 x T5, 80 W by ladnie pasowala ? Chyba nie nadają się. Mam akwarium 145cm będą za długie plus jeszcze obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 @Ben_sage mógłbyś rozwinąć wątek zależności W/l od wysokości? jestem w trakcie robienia pokrywy z oświetleniem i nie wiem czy robić 2x24 czy 3x24 na 60l o wysokości 35cm. 1w/1l to to taka optymalna wartość i tak się przyjęło przy baniakach około 50cm ale nie ma reguły , był gdzieś wątek albo ktoś pisał ile światła zabiera każde 10cm wody. Do miękkich w zupełności wystarczy 2x24w jeśli lubisz dużo światełka to możesz dać 3x24w ale nie ma potrzeby. Światła z t5 nie da przedawkować że względu na gabaryty. Też miałem podobne pare lat temu 54l ale 2x18w i wystarczyło z t5 masz mocniejsze światło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) 6x54w (pół na pół białe i blu na przekładkę) albo Ledy - dwie lampy po 160W dla sps lub 120 wattowe dla pozostałych korali. Przy ledach zobaczysz kolorki jak ta lala oraz bliki na piasku i koralach - po prostu bajka. Ben_sage, miękkie wbrew pozorom też lubią światło, 2x24w to tylko przy LPS i niefoto, bo sarco ani clavularia przy dnie nie wypuści polipów. Co do HQI to już wychodzi z użycia i zgadzam się z przedmówcami, 150w a zwłaszcza wysokie temperatury barwowe to porażka a grzeje się i ciągnie prądu sporo. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 Ben_sage, miękkie wbrew pozorom też lubią światło, 2x24w to tylko przy LPS i niefoto, bo sarco ani clavularia przy dnie nie wypuści polipów. Co do HQI to już wychodzi z użycia i zgadzam się z przedmówcami, 150w a zwłaszcza wysokie temperatury barwowe to porażka a grzeje się i ciągnie prądu sporo. Akurat miałem te 2 korale jakieś 6 lat temu przy 2x18w i miały się wyśmienicie. Interesują mnie tak naprawdę tylko miękkie i taki otwieram też baniaczek niebawem. Co do lps po dodaniu kolejnej lampy t5(2x39w) lepiej się pompowały i są światłolubne. Kaloryfery i grzałki często 150-300watt też kosztują i to nie mało, ale dla jednych pewnie mniej niż hqi 150w Czy hqi wychodzi z użycia? ja dopiero zacznę ją używać i nigdzie się nie wybiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnes80 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 dwie lampy po 160W dla sps lub 120 wattowe dla pozostałych korali. Dwie 160W lub 120W? Nie za dużo?? Gdzieś czytałam, że Waty w LEDach dają dwa razy więcej światła niż HQI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Generalnie jak masz T5 i ledy o tej samej mocy to Ledy świecą 1,5x - 2x mocniej i korale pod ledami mają o wiele ładniejsze kolorki. Weź 2x 120w a potem będziesz mi dziękować. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) 6x54w w Twoim wypadku będą chyba najlepszym wyborem. Led to nie takie hop-siup. Sam od ponad pół roku próbuję znaleźć jakiś "złoty środek" i powiem, że nie jest łatwo trafić w takie światło, żeby i przyrosty i kolory były zadowalające. Zresztą temat światła to temat-rzeka. Choć niezaprzeczalnym faktem jest, że w większości najlepsze baniaki oświetlane są T5... Edytowane 8 Grudnia 2013 przez BYNT (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach