Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Mam problem, może ktoś już miał podobny. Rano miałam w akwarium mleko. Odpieniacz wariuje, pieni jak szalony. Zdaje się, że to przez wężowidła, wyszły wszystkie na skały i piasek, włażą jeden na drugiego i wypuszczają do wody biały płyn. Padły mi już dwie krewetki czyszczące i jeden ślimak. Korale pokurczone i mocno zestresowane podobnie jak blazny i salarias. Co robić?? Wymieniłam wkład z węglem, odpieniacz pracuje. Szykuję podmiankę wody. Miał już ktoś podobne zdarzenie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) PorobiłAś zdjecia ?Bo to ciekawe zjawisko ponoć jest.Sorry za Offtopa. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Ja miałem ale podmieniłem aż 20% wody. Czego oczywiście nigdy nie robie i nic nie zdechło. Po takiej ilości nasienia uważaj na parametry. Co prawda mleka aż nie było ale widać było po rybach , że im przeszkadza. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez FoxRacing (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Porobiłaś - Karol - porobiłaś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Porobiłaś - Karol - porobiłaś A no tak Przepraszam autorkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 U mnie dochodzi do ich spuszczania do wody gdy błyskawicznie wykonam podmiankę 20% bez zbytniego dopasowania parametrów wody (temperatura, zasolenie). Trwa to chwilę ale nigdy nie było efektu ubocznego na życie w baniaku. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Zjawisko bardzo ciekawe, ale niestety mój aparat nie uchwyci tego, bo nawet gołym okiem ciężko w takim mleku to zobaczyć. Takie mam mleko, że nie widzę tylnej ścianki akwarium. Z latarką dopiero w ręce (taką co można na 100m wszystko wypatrzeć) zauważyłam, że padły krewetki. Masakra jakaś. NO3 mam zerowe, choć 3 dni temu było w granicach 5-10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 A może padł Ci ukwiał albo rozleciały się glony z refugium? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Ukwiał żyje, choć pokurczony a glonów nie posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 jezoooo jak ja bym się cieszył, gdyby moje p.........................e krewetki same padły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Pasjionat normnie Czemu aż tak nie lubisz swoich krewetek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Jesteś okropny ja rozpaczam, a ty byś się cieszył Pomór kolejny - krewetka sexy shrimp. Przewidywany kolejny umarlak - rozgwiazda piaskowa, ledwo zipie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Podmieniłaś wode? Coś musi być albo z toksycznymi paramertami albo z zawartością tlenu. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez FoxRacing (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Pasjionat normnie Czemu aż tak nie lubisz swoich krewetek? bo są największą moją pomyłką wpuszczoną do baniaka z NP karmienie korali to udręka... a wyłowić ich niestety nie dam rady... choć w sumie mój baniak już jest praktycznie zdemontowany więc jeszcze z miesiąc i nie będę miał już krewetek EDIT: spróbuj dać watę do sumpa i daj odpieniacz na mokro może jeszcze jakąś pompkę do napowietrzania. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Rozumiem. Ja moje krewetki musze napisać do cna aby dały później zjeść Tubkom :/ Nawet gorkonie płoszą Ale i tak je lubię Edytowane 1 Grudnia 2013 przez FoxRacing (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 :offtopic: bardzo mi się podoba debelius... myślałem, żeby je kupić do nowego baniaka... ale nie wiem czy też są takie żarłoczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Pompki skierowałam na powierzchnię wody żeby więcej tlenu było. Parametry pomierzyłam, tj NO3 zerowe, Kh 9,9 co pewnie nie ma związku, PO4 - 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 A jak sie ryby maja? Nie kieruja sie w strone powierzchni? Orgie wezowildel przerabialem juz kilkakrotnie i nie zaobserwowalem jej niegatynych stron. Raczej popatrzyl bym ze cos sie przy okazji stalo... metoda zawsze skuteczna to podmiana i odpieniek na mokro. Jakas fota by sie przydala Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Debelius, jak jest jeden - nie wyczuje konkurencji, nie będzie aż tak śmiały - przynajmniej tak głosi fama Moje, w porównaniu do czyszczących są mniej śmiałe, ale też na karmienie wyłażą. Z tym że, o ile czyszczące lecą do ręki, o tyle czerwone, raczej nie. A z karmieniem, może spróbuj dac grubszy pokarm im, to je zajmie, a Ty wtedy dokarmisz korale. A co do łapania, wsadź słoik z mrożonką w środku, same wejdą... Przepraszam za offa... Co do węzowideł, co padlo, to padło Teraz ważne żeby nie eskalować problemu - podmiana, ale bez przesady, chyba że reszta obsady przyzwyczajona do większych podmian... Wyjmij, co padło, odpieniacz na mokro i powietrze na maksa, jak masz węgiel to wsadź - ile masz. Pozostaje nam trzymac kciuki za resztę obsady... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Odkąd skierowałam pompki na powierzchnię, mają się lepiej. Wcześniej siedziały pod odpieniaczem, a Salarias był cały biały. Teraz lepiej. Na fotce i tak mało widać, co ciekawe więcej niż w rzeczywistości. Normalnie tylnej szyby nie widać, a na zdjęciu tragedii nie ma. Bąbelki to efekt przestawienia pompek i zwiększenia przepływu wody w kaskadzie. I elegancko padnięta z tyłu Cladiella. Odpieniacz ustawiony, woda się szykuje, rano podmieniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Czyli wynikało by z tego, że poszła przyducha ? Czyżby wydzielina wężowideł pobudziła bakterie do tego stopnia że pochłonęły tlen ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Możliwe, może dlatego wrażliwsze stworzenia padły. Polak mądry po szkodzie. Jak znowu wężowidła pójdą w tany, zaczynam od napowietrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Moje sumienie ja w zbiorniku z w którym są NF mam tylko chromisa i picturatusa więc krewerki się czują swobodnie i mam 2 debeliusy i wcale nie ustępują śmiałościa innym krewetkom. Carolin Czyli jednak tlen? Edytowane 1 Grudnia 2013 przez FoxRacing (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Całkiem możliwe. Teraz mleko jest, smród jest, ale ryby i korale mają się lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 Smród nie smród ważne , że się poprawiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach