Skocz do zawartości
Mario94

Czy to ospa???

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zobaczyłem na moich kilku rybach białe kropki.

Pokazały się m.in. na borsuku , imperatorze , acanthurus coeruleus.

Błazenki , oddonus babki są czyste.Dla tego nie do końca jestem pewien czy to ospa.

Załączam parę zdjęć ,które pomogą w identyfikacji plagi.

Bardzo proszę o pomoc i porady jak z tym walczyć.

post-20339-0-50763800-1386874563_thumb.jpg

post-20339-0-60278700-1386874585_thumb.jpg

post-20339-0-54492400-1386874595_thumb.jpg

post-20339-0-25897900-1386874639_thumb.jpg

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie niestety tak.

O walce na pewno znajdziesz na forum bo to dosyć popularna i groźna dolegliwość morskiego akwarium.

Po przeczytaniu wszystkiego na ten temat drogę będziesz musiał wybrać sam. Nie ma złotego środka

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo karm, podnieś temperaturę, włącz w obieg jakąś UV'ką ... nic więcej nie robiłem i u mnie przeszło po koło miesiącu bez strat (padły tylko wszystkie kupione z ospą chromisy)... miałem jeszcze niskie zasolenie 1,020

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAU czytałem o tym dużo i... im więcej czytam tym mniej wiem :(

Sam już nie wiem co mam robić . Kupiłem dzisiaj taki lek Microbe-Lift Herbtana.Jest to ponoć lek ziołowy i nie robi żadnych szkód w zbiorniku.

edit:

bibik kupiłem około tydzień temu doktorka.Nic więcej nowego do zbiornika nie dodawałem.

Edytowane przez Mario94 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Herbatnę możesz wylać do kibla i będzie ten sam efekt.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Herbatnę możesz wylać do kibla i będzie ten sam efekt.

No to za***iście. To co byś polecił?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo karm, podnieś temperaturę, włącz w obieg jakąś UV'ką ... nic więcej nie robiłem i u mnie przeszło po koło miesiącu bez strat (padły tylko wszystkie kupione z ospą chromisy)... miałem jeszcze niskie zasolenie 1,020

... a zapominałem jeszcze kupiłem 6 krewetek czyszczących :smiling:

We wcześniejszym zbiorniku lałem Herbtanę, zoolek fmc, Mykocid ... i cała obsada ryb padła

Edytowane przez J@cekWro (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a zapominałem jeszcze kupiłem 6 krewetek czyszczących :smiling:

We wcześniejszym zbiorniku lałem Herbtanę, zoolek fmc, Mykocid ... i cała obsada ryb padła

Ja dzisiaj też dokupiłem dwie krewetki czyszczące.Mam ich teraz 3.

edit:

Do ile mogę podnieś temperaturę żeby nie zaszkodziło obsadzie?

Pamiętam kiedys w akwarium słodkim miałem ospę to podniosłem temperaturę na 30-31 stopni i wlałem zieleń marchwialną czy jakoś tak się to nazywa z zooleku.Tydzień i było po ospie bez strat.

Edytowane przez Mario94 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam Ci sposób, o którym słyszałem od kolegi, i który wypróbowałem później u innego kolegi. U mnie na szczęście nie musiałem. 5 dni i po ospie bez żadnych strat.

NA każde 100l wody akwarium przygotuj dwa ząbki czosnku (jeżeli masz chiński to trzy).

Wyciśnij czosnek i zalej 200 ml wody z kwarium.

Zostaw to na kilka godzin.

Nastepnie przefiltruj przez gazę wodę i wlej ją do akwarium.

Resztki z gazy zalej znowu wodą z akwarium.

Zostaw tak mieszankę na drugi dzień i znowu ja przefiltruj i wlej do akwarium.

Na trzeci dzień wykonaj wszystko od nowa.

Po dwóch cyklach powinno być już bez ospy a jeżeli będą jakieś resztki to powtórz po raz trzeci cykl.

powodzenia

Edytowane przez janusz-pśl (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Mario wylap ryby do zbiornika kwarantanna jakiegos mniejszego akwarium .Zalej go wada z zbiornika macierzystego okolo 60% objetosci,podlacz grzalke temp.wody 26-27 stopni zainstaluj jakies swiatelko moze byc prowizoryczne proste aby nierazilo ryb oczywiscie termometr. Nastepnie napowietrzanie brzeczyk kostka jak w slodkim Lamapa uv.I to wzystko.Jak ryby juz tam wpuscisz zmniejszaj stopniowo zaolenie do 1000,10 .Zasolenie zmniejszasz dolewajac wody ro .Potem systematyczne podmianki,po miesiacu ryby spowrotem do akwarium,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po pierwszym i mam nadzieję ostatnim ataku ospy 5 miesięcy temu uruchomiłem kwarantannę, dzisiaj pływają tam 2 rybki kupione na weekend w sklepie ale przygotowywałem ten zbiornik z myślą o ospie która jak się okazuje w każdej chwili może nas odwiedzić. Proponuję tak jak Murson odłowić do innego zbiornika i walczyć. Ja już wiem że potrzeba radykalnych środków aby zwalczyć tę chorobę i nie ponieść wielkich strat w obsadzie.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym ,że nie mam innego zbiornika ani miejsca aby go postawić :(

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czosnek to na wampiry zachowaj, a leczenie to tak jak koledzy napisali - tylko kwarantanna i leki.

Akwarium 100x70x60 + 180l sump, APF600, AQLGALAXY 4x39wT5+200W LED z pełnym sterowaniem, cyrkulacja 2x MP40 + troszkę dodatkowych gratów w szafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz jaki czas te ryby pływają w Twoim baniaku ??

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie marnuj czasu masz piekne ryby ,a czas w tej chorobie jest bardzo wazny,czym predzej tym lepiej nie licz na cud.A kwaatanna to jedyny tik-tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz jaki czas te ryby pływają w Twoim baniaku ??

Większość mam jeszcze ze starego reefmax-a czyli około roku.

W tym zbiorniku są od sierpnia i sukcesywnie coś dochodziło jak kupowałem.

A czemu pytasz?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam bo nowo zakupione rybcie lubią zainfekować pozostałą obsadę, kup na szybko mały zbiornik do kwarantanny tylko tak będziesz mógł jakoś zareagować

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toby sie zgadzało tydzień sie wykluwa w temp 25 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się, bo za chwilę zaczynam kupowanie rybolków :thumbsup: i trochę się martwię... Mam niby mały zbiorniczek na kwarantannę ~50L. Teraz służy on jako miejsce do mieszania wody na podmiany, czasowo mógłby spełniać rolę kwarantanny. Nie wiem tylko jak to zorganizować i czy w ogóle. Jak kupie np. 4 pokolce naraz, to i tak baniaczek pewnie zbyt mały :(. W sklepach gadają, żeby się nie bawić w takie rzeczy i dzień przed wpuszczeniem nowej ryby odpalić UVkę i trzymać ją włączoną ze dwa dni po, wtedy podobno nie ma problemów z ospą... Zrobiłem tak przy wpuszczaniu Żółtka na glony (baniak miał wtedy 7 tygodni) i szczęśliwie nie miał nawet kropki :baby: ... Co o tym myślicie?

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie zawsze powiedza ze kwarantanna jest zbedna I ze ryby sa zdrowe a to jest pierd.....ie.Nigy juz niewpuszcze rybki bez kwaranntanny.I bede zawsze do tego namawial.AMP 50 l. spokojnie starczy jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by wszyscy robili kwaranntanne to sklepy nie zarobia,dlatego ten temat jest z boku.Dopiero jak rybki zachoruja wiekszosc rozklada raczki.W akwarystyce morskiej jest to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak by wszyscy robili kwaranntanne to sklepy nie zarobia,dlatego ten temat jest z boku.Dopiero jak rybki zachoruja wiekszosc rozklada raczki.W akwarystyce morskiej jest to podstawa.

Ok, czyli jak to zorganizować? Woda z baniaka, światło jakieś led kilka wat, to wszystko pytania, żeby jasność była :). Zbiornik stoi w szafce, tam gdzie sump, napowietrzanie kostką z brzęczykiem, grzałka, termometr i co dalej? Jak długo, jaka temperatura, czy dosłownie każda rybka, krewetka, ślimak? Co z koralami? Na nich ospy nie przyniesiemy, jeśli siedzą w jednym baniaku z potencjalnie chorymi rybami w sklepie? Czy jak dam tam hepatusa, zebrosome jakąś, naso i białobrodego, to tylko przykład, ale jakieś 4 pokolce w jednym czasie będą, to nie padną mi tam z braku miejsca i stresu przez tydzień?????

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak temperature normalna 25 stopni ,kwarantann 1 misiac,podmianki wody.jak w tym okresie nic zlego nie zaobserwujesz rybki buch do akwarium.Z ilascia ryb w kwarantannie nieprzesadzaj najlepiej na raty akwarium nie piekarnia.A na przyklad zamiast kostki mozesz zrobic maly prowizoryczny odpieniacz-wszystko w miare rozsadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlasnie korale I slimaki jest taka mozliwosc ze sie moze ospa przeniesc ale malo prawdopodobne.Ja osobiscie kapie korale ale raczej przed wirkami itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.