Skocz do zawartości
Mario94

Odpieniacz nie pieni.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z odpieniaczem ,że prawie nie pieni.Ledwo co tam się w nim piana wytwarza.

W czym może być problem? Może to być przez to ,że chodzą 2lamy UV i nie ma co się pienić?

Od około 3 tygodni walczę s ospą.Lane było trochę chemii padło też parę rybek więc wydaje mi się ,że odpieniacz powinien mieć co robić a tu nic. Był on też wyłączony przez kilka dni podczas kuracji.

Próbowałem już sposoby opisane tu na forum czyli wyczyściłem pompy, sprawdziłęm wężyk i dalej jest słabo.

Ktoś miał może taki problem? Co zrobić aby pienił?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdził bym zasolenie. a jesli nic nie zmieniales w samym poziomie wody w odpieniaczu bym nie kombinowal w koncu zaskoczy nie raz tak mialem ze odpieniacz mniej pienil a pozniej zaskakiwal ze zdwojona sila. 2 dni temu tak mialem gdy podkrecilem niepotrzebnie poziom wody w gore to w nocy mi przelalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zasolenie zmniejszyłem w związku z walką z ospą. Czy to może być problem ,że nie pieni?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc ze przez nizsze zasolenie zalezy na ile obnizyles , powodow moze byc wiele np ta chemia ktora lales , nie wiem jakie masz pienidlo bo nie widze stopek ale nie raz nawet najlepszy moze siasc lub np przelewac , poczekaj , powinien zaskoczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poszukales troche na forum?

https://www.google.c...HEpPX7AaxvoHoCQ

Tak jak pisałem w pierwszym poście "próbowałem już sposoby opisane tu na forum" co jest jednoznaczne z tym ,że szukałem.

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to nie wiem co było opisane na forum, ale temperatura za oknem nie sprzyja ciągłemu wietrzeniu mieszkania i zauważyłem u siebie, że wtedy spada pienienie i pH. Chwilę po wietrzeniu mieszkania jest już ok- zarówno z odpienianiem jak i z pH

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.