VDR Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2013 Tu nie chodzi o naprężenia tylko o szczelność Po za tym otwór bardzo łatwo uszczelnić ,takie pęknięcie już nie . Jedyny problem jaki widze to ten o ktorym wspomniales - przy laczeniu ze starym silikonem - dlatego proponowalem miedzy to pekniete dno rowniez dac sylikonu...na to pekniecie 2-3 mm wezsza szyba od szerokosci baniaka uwzgledniajac szerokosc spoiny jaka tam jest tak aby nowy sylikon w miejscu pekniecia dac na czyste szklo, pokryc stara spoine i wejsc na szybe boczna. O ile nie sa tam spoiny jakies 1cm to mysle ze daloby rade. Choc dla pewnosci mozna by dac dodatkowa spoine miedzy wklejona szybe a boczne aby uszczelnic i zeby nic sie tam nie saczylo w miejscu pekniecia i laczenia sie z boczna szyba. Wyglad w sumpie ma drugorzedne znaczenie. Natomiat dwie pozostale krawedzie nie powinny sprawiac problemu.Dokladnie tak samo jak przy zaklejaniu otworu. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Powodzenia Rafał i napisz co zdziałałeś. No to tak: Po długich konsultacjach stanęło na tym że jedziemy ze wszystkim od nowa. Będzie i nowy sump i nowe akwarium. Stare akwarium..... no ktoś tak to zaprojektował że komin był w dziwnym miejscu i to tylko z jedną rurą taką z 50f i jakieś takie klejenie było dupowate. Teraz będzie nowe w tym samym rozmiarze czyli 160x60x70 z zewnętrznym kominem, a dzięki temu że będę mógł ruszyć stelaż to włożę nowego sumpa. Już niedługo założę nowy wątek o tym właśnie szkiełku Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Zdrowy rozsądek widzę wziął górę nad próbą ratowania tego, co i tak już nieuchronnie zmierzało w kierunku wysypiska;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Dokładnie. Zamiast wyczyniać jakieś prowizorki i ratować dziwadło udało mi się przekonać do normalnej konfiguracji i wymiany. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Dziękować Bogu ,że tylko się skończyło na przesączaniu wody , zawsze mogło być gorzej , a decyzja o zrobieniu nowego sumpa jak najbardziej trafiona.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Wymianę sumpa chciałem zrobić od razu ale nie było to do końca możliwe. A teraz .... miód malina Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Będę śledził .Powodzenia Rafał Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 No i . Najlepsza opcja z możliwych - będę śledził - powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Już niedługo założę nowy wątek o tym właśnie szkiełku Ty samolubie jeden nie trzymaj kolezanek dla siebie tylko namow ja, zeby sama zalozyla watek na NR Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Ty samolubie jeden nie trzymaj kolezanek dla siebie tylko namow ja, zeby sama zalozyla watek na NR Eheheheh no ok , poproszę koleżankę żeby sama to zrobiła a ja będę tylko opisywał Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 A jak nowy sump strzeli? Rozumiem ze stelaz ten sam zostaje... Oczywiscie wszystko bedzie ok, ale tak na przyszlosc jakies rozwiazania? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 A jak nowy sump strzeli? Rozumiem ze stelaz ten sam zostaje... Oczywiscie wszystko bedzie ok, ale tak na przyszlosc jakies rozwiazania? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Tak stelaż ten sam ale... teraz podłoże pod sumpem będzie "normalne i w jednym poziomie" bo teraz to tam było ...... po prostu powtykane duże kawały steropianu, było dużo prześwitów i nierówności. A część sumpa leżała na gołym stelażu. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) To może sump podzielić na dwie niezależne części połączone przelotami tak, żeby w przyszłości można było go zawsze wyciągnąć? Chociaż w obecnej sytuacji przebudowałbym stelaż. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez rah (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Dobrze zabezpieczone i bedzie ok, a w ta komore dalbym kratke rastrowa, bo ciagle nie wiemy co tam bylo;) Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach