Skocz do zawartości
felek

Restart - porady

Rekomendowane odpowiedzi

Mało kto to robi , dlatego też informacji na ten temat znalazłem mało . Chciałbym się Was zapytać o jakieś praktyczne porady związane z restartem .

Tak jak pisałem częściowo w tym temacie http://nano-reef.pl/topic/61678-nagly-wzrost-no3-i-po4/page__st__20

jestem zmuszony do wymiany skały , która oddaje PO4 .

Pozbyłem się już większości zwierząt(część poszła na przechowanie, część na sprzedaż ) . Zacząłem rozglądać się również za skałą (najprawdopodobniej będzie to sucha) .

I teraz pytanie , w akwarium mam jakieś 80kg skały, felerna skała to 60kg i ona na pewno opuści akwarium, czy pozostałe dobre 20kg , które było z innego źródła mogę zostawić ? Ta część skały raczej nic nie oddaje. Jakbym je zostawił to i tak wylądowała by w sumpie. Poza tym na pewno przyspieszy to dojrzewanie.

Czy wylewać starą wodę i rozrobić nową ? W sobotę fosforany miałem na poziomie 0,48 , teraz jest pewnie więcej (średnio o jakieś 0,30-35 więcej tygodniowo ) . Do tego poziomu zbiłem podmianami.

Wiadomo że na start lepiej żeby woda była czysta, bez pożywki dla glonów. Mógłbym np. zbić fosforany atramentem ?

Całą ,,akcję'' chciałbym przeprowadzić w drugiej połowie stycznia (na ferie ) . Przy okazji będzie kilka rzeczy do poprawienia np. wymiana zawodu na bramowy bo z tym kulowym już mnie nerwica bierze, zmiana koloru tła na czarne i mała poprawka w sumpie . Zostaje jeszcze przytwierdzenie mocowań do obudowy stelaża( z akwarium pełnym wody i życia bałem się wiercić w stelażu, a teraz nadarzy się okazja żeby to zrobić w spokoju).

Z przyjemności czeka mnie oczywiście ustawianie skały i montaż nowej cyrkulacji( którą najpierw trzeba kupić, będzie to Tunze 6095 ), JVP po pół roku zaczynają szwankować .

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym znalazl sie w takiej sytuacji to bym wywalil cala skale i zaczal na nowej wodzie , ew trochu wziasc od jakiegos znajomego, dojrzeje od nowa i bedzie git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jaki sposób możesz jednoznacznie stwierdzić że jeden kawałek skały oddaje PO4 a drugi nie oddaje? Jak bym miał wymieniać to oczywiście całość. Tylko jeszcze pytanie ile ma ta zła skała i czy przypadkiem to nie jest efekt dojrzewania lub zaniedbania zbiornika a nie zaraz felernej skały. Taki efekt możesz osiągnąć nawet na super skalę np. zaniedbując cyrkulację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zastanawiam się czy ta cała akcja ma w ogóle sens.

Od prawie dwóch miesięcy moczę w sumpie z odpieniaczem, cyrkulacją, ogrzewaniem i obiegiem suchą skałę kupioną w dwóch źródłach. Jeszcze wcześniej ta sama skała moczyła się w RODI (by rozmoczyć i wypłukać). Woda w sumpie miała po tygodniu 0,5ppm fosforanów.

Podaję od tego czasu vsv, bakterie i NO3 (tak by nie było zerowe) i obecnie woda ma 0,03ppm fosforanów.

Moim zdaniem każda skała odda ileś tam fosforanów, co jakiś czas coś tam zdycha i trzeba to przerobić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo skaly w zbiorniku i zle dobrana (slaba,, zle ustawiona itd) to glowny powod powstawania "felernej" skaly..m

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak . Cyrkulacja jest ok, jeszcze 2 tygodnie temu były 4 pompy ( 3x 5000l/h i 1x 6000l/h ) . 2 z nich siedziały za skałą (jedna z nich padła ) . Z skały podczas przedmuchiwania nic nie wylatuje , detrytus zbiera się tylko w sumpie gdzie usuwam go co 2 tygodnie.

Cyrkulacji było tyle że bardzo trudno było mi to wszystko ustawić żeby nie wywiewało mi piachu . Skała nie jest ustawiona w zbitą kupę, pomiędzy poszczególnymi kawałkami są przerwy.

Robiłem 3 testy skały ( z gotowaniem ) , 2 testy skały która oddawał (beton i druga część z tego źródła ) i 1 test tej suchej co było 15kg( ta według testu nic nie oddawała tzn. wynik był 0,02 ale to chyba normalne bo skała ,,żyje'' )

Podmianki wykonuję jak i wykonywałem regularnie co tydzień 10% .

Nie pamiętam już kiedy to się zaczęło (musiał bym poszukać w dzienniku) ale jest to ponad 2 miesiące . Od miesiąca leję wódkę i bez zmian. Tak jak pisałem wcześniej tygodniowo poziom fosforanów podnosi się o jakieś 0,30 mg/l . Nic mi nie zdechło , mam wydajny odpieniacz , zmniejszyłem karmienie. 2 tygodnie temu była podmianka 35% , później jeszcze w tym samym tygodniu zdobiłem podmiankę 100l .

Jednym słowem to musi być skała.

Raczej wątpię że to dojrzewanie . Przed tym całym dziwnym skokiem parametrów, NO3 jak i PO4 dobiły do zera i tak trzymało trochę. Przez 2 tygodnie przed skokiem , parametry były wykrywalne a to dzięki zwiększonej obsadzie i karmieniu .

No chyba że zaczęło się na nowo , ale w zbiorniku nic nie było zmieniane no i nie tłumaczy to stale rosnącego poziomu fosforanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz nie gniewaj się ale to:

kqxu.jpg

To jest własnie gruzowisko poza tym masz młode akwarium wiec nie wymagaj od niego żeby było stabilne, u jednych zbiornik dojrzewa miesiąc a u innych zaczyna dojrzewać 3-4 miesiące od zalania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie akwarium 8 miesięcy ,a jeszcze testów nie robiłem, po co sobie na samym starcie głowę zawracać testami, tym bardziej ,że o suchej skale mówimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Po4 jest powodem Twojej decyzji to przeczytaj post seba na SF

http://www.seaforum.pl/viewtopic.php?f=19&t=77&start=80

I weź pod rozwagę co Ci napisał stani w Twoim dzienniku .

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej skały masz o 50% za dużo. Wyciągnij ją, ułóż fajną lekką konstrukcję z maks. połowy tego co masz i zalej solanką. Odpieniacz na mokro. Do tego VSV. Przydało by się przemyśleć obieg. Teoria mówi że powinien być 10x krotnością wielkości akwarium. Ten NJ4500 na wylocie do akwarium będzie miał niecałe 3,5tyś l/h. Polecam AM ER6000 cicha mocna, energooszczędna.

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi teraz daliście do myślenia. A szczególnie post seba i to zdanie :

,,Jeszcze jedna ciekawostka - czy ktoś zdaje sobie sprawę, lub choć przez chwilkę zastanowił się nad tym że walcząc z poziomem PO4, NO3, nadmiaru mikro, nadmiaru karmienia, czyli bezpośrednio z glonami walczymy również z koralowcami? Dziwne? Bzdura? A co stanowi olbrzymią większość, niezastąpione do tej pory źródło energii dla koralowców? Mimo całego ogromu wiedzy, zaawansowanej technologii, sztabom naukowców na całym świecie NIE UDAŁO się jak do tej pory tego źródła energii niczym zastąpić... Zooksantelle... A czym są zooksantelle??? ''

Trzeba nad tym jeszcze pomyśleć , może zaproszę seba do siebie na obgadanie tematu. I faktycznie tak jak seba pisze korale przy wysokim PO4 miały się u mnie dobrze, nie było żadnych problemów (np. hystrix , który przyjechał do mnie brązowy zaczął się wybarwiać na róż) .

Wywalę podejrzane kawałki (czyli będzie tego prawie połowa ) , zostawię samą ,,suchą'' i kilka kawałków z 2 źródła . Jak coś to dokupię parę kilo żywej. Za pieniądze , które miały iść na skałę kupię porządną cyrkulację ( normalnie miałem zamiar kupić Tunze 6095 , )

A co do pompy obiegowej to wydaje mi się że ta w zupełności wystarcza. Po co mam gonić wodę skoro odpieniacz nie przerobi więcej ?

Edytowane przez felek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kopalnię wiedzy koło siebie. Na co czekasz?

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razem z sebem ustaliliśmy że felerna skała idzie do śmieci. Zostaje sama sucha a do niej dokupię jeszcze parę kilo suchej. Do tego jakaś porządna cyrkulacja. Zwierzaki zostają w akwarium .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.