makok Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) troszkę bym się bał że coś zawiedzie, tu by się dobrze sprawdził jedynie system dedykowany, który będzie dodatkowo sterował automatyczną dolewką bo pamiętaj że jak odpompujesz wodę ze sumpa- to musisz mieć wyłączoną dolewkę, potem wpompujesz świeżą solankęl. bo inaczej przy takich podmianach będziesz miał coraz słodszą wodę. pomysł fajny ale bardziej na mniejsze codzienne podmianki, zamiast 20l tygodniowo, robiłbym 3l dziennie system dedykowany od genesis (renew) kosztuje dobre 650$+ kontrola dolweki (genesis storm) kolejne 300$ + dobry transformator z 240V na 110V kolejne 100$ + cło i VAT i wychodzi ponad 4 klocki.... nie do przyjęcia - wolę kupic korale oczywiście o tym już pisałem że dolewka którą mam aqua-trend, musiałaby być na timerze i 2x po 3h dziennie, kiedy działa to ze schematu musiałaby być wyłączona - timery elektronicne mają podtrzymywanie bateryjne więc jak padnie prąd to się nie rozsynchronizują i chyba nie doczytałeś - mówiłem o podmianie 10l wody 2x dziennie - +-10 bo wiadra od ketchupu przemysłowe mam 10l, ale jak dojdzie rewizja, zanurzę pompę to pewnie z litr do dwóch mniej wejdzie... Te dodatkowe zbiorniki gwarantują bezpieczeństwo. Jak się napełnia woda świeża i z sumpa to otwiera się spust 1 czyli stara woda wędruje do kanalizy / beczki a nowa do sumpa. Jak cos pójdzie nie tak otwiera się spust 2 czyli wracamy do stanu początkowego. Stara woda wraca do sumpa i alarm. wysłane z telefonu dokładnie tak to sobie obmyśliłem - mi się to po dwóch dniach brainstormingu wydaję bezpieczne, ale chciałem skonsultować z kimś kto się wespnie na wyżyny i poleci moim tokiem, wyłapując to czego nie zauważyłem... a niw myślałeś o jakimś rowiązaniu bez pomp elektroniki-taki prosty mechaniczny? ten jest najprostrzy jaki wymyśliłem zobacz jak to działa w orginale: u nich całość załatwia jednostka sterująca wyposażona w czujniki (zobaczcie na stronie producenta co wchodzi w skład zestawu) - u mnie sterowałyby tym zsynchronizowane elektroniczne timery z zapiętymi float-switchami... naprawdę nie rozumiem po co miałbym płacić za to 659$ tak na dobrą sprawę.... czy się mylę? bo jak mam płacić tyle hajsu za to żeby móc zaprogramować to jednego miejsca zamiast na czterech timerach oraz za to żeby oglądaac "progress" na ekraniku to ... wolę kupić za to korale Edytowane 6 Lutego 2014 przez makok (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) taki cykl jest prosty do realizacji na mikrokontrolerze, pomijając przepływomierze, którymi można by było mierzyć ilość podmienianej wody, można za sować co najmniej 5 czujników pływakowych. 2 w komorze sumpa, czyli dolny i górny poziom wody, górny poziom dodatkowo sterował by automatyczną dolewką 1 w komorze solanki do podmiany, pilnujący niski poziom wody 1 w komorze wody ro do dolewki, pilnujący niski stan wody 1 w komorze zbiornika na ścieki realizacja - podmiana wyłącz dolewkę sprawdź stan wody w komorze solanki wylej z komory sumpa do niskiego stanu czujnika uzupełnij solankę w sumpie do wysokiego poziomu włącz dolewkę realizacja dolewka sprawdź niski stan w zbiorniku RO sprawdź wysoki stan w sumpie uzupełnij do wysokiego stanu czujnik niskiego i wysokiego staniu w sumpie kontrolował by ilość podmienianej wody myślę że na napisanie tego softu potrzeba kilka dni z poprawkami i testami Edytowane 7 Lutego 2014 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makok Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 wow, no i właśnie o coś takiego mi chodziło... maksymalne uproszczenie... a spełnia tę samą funkcję... dodam tylko jeszcze że po zmierzeniu miejsca pod dwa zbiorniki (rozważam taki), okazało się że za ścianą garderoby stoi pralka więc chyba będę zrzucał wprost do kanalizy.... bo dwa takie kubły to masa straconego miejsca... Podoba m się Twoja koncepcja, tylko ja sobie tego nie oprogramuję an nie zlutuję... ktoś chętny? zapłacę trzeba by omówić dokładnie pętle warunkowe, ale to i tak lepsze i jeszcze tańsze od 4 dolewek aquatrend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 teraz mam obronę i koniec sesji, jak mi dasz ze 3 tygodnie, to mogę to zrobić Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 Wydaje mi się, że przy takiej ilości stojącej solanki, to zapomniałeś o cyrkulacji. Chodzi mi o zbiornik na świeżą solankę. Dwa tygodnie bez ruchu - to zrobi się zacier. To co Paweł proponuje, wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem - bo eliminuje do minimum ilość urządzeń które mogą się zepsuć. Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 wiadome, solanki nie można zostawić samej sobie, cyrkulacja musi w niej być, Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makok Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 O cyrkulacji w solance nie pisałem bo uznałem to za oczywiste. Spoko mi się nie pali, muszę przebudować garderobę. Spokojnie koniec marca, kwiecien. Teraz inwestuje w pompy i nowego sumpa. Przypomnę się, dzięki wielkie. wysłane na szybko taptalkiem :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Na PW wysłałem Ci elektronikę, którą zastosowałem u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Moim zdaniem trochę strzelanie z armaty do wróbla, ale oczywiście pomysł sam w sobie bardzo ciekawy. Próbowałbym to jak najbardziej uprościć, no bo wiadomo, czym więcej elementów, tym większe prawdopodobnieństwo, że ktoryś zawiedzie. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jobberwalker Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 W ptk 4 zacina sie pompa i pozamiatane. Myslalem o tym systemie chwile i aby to mialo sens czyli bylo bezpieczne musi byc zrobione jak oryginal nie da sie tutaj oszczedzic. Cytuj ----------------------------------------------------------------- 110x60x50 330L + 70L sump; Jebao WP25 ; NJ2300; Reef Octopus 2000; lampa LED DIY 150W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 A ile bedzie mial baniak glowny ? Bo system jak dla 5000 litrow conajmniej Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aqua skalar Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Czasami najbardziej oczywiste rozwiązania są najprostsze. Zamiast komplikować w nieskończoność może po prostu warto doprowadzić odpływ do akwarium. Wtedy do podmiany wystarczy beczka z wodą i jeden programator. Cytuj Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Moim zdaniem trochę strzelanie z armaty do wróbla, ale oczywiście pomysł sam w sobie bardzo ciekawy. Próbowałbym to jak najbardziej uprościć, no bo wiadomo, czym więcej elementów, tym większe prawdopodobnieństwo, że ktoryś zawiedzie. jest takie prawdopodobieństwo, to można prosto rozwiązać, wypuszczasz wodę do dolnego czujnika, jak się stan nie przywróci, to można przestać robić podmiankę i trzymać tylko dolny poziom wody, oczywiście informując piskiem. jest wiele innych rzeczy które mogą zawieść i nie wszystko przewidzimy czy ktoś testował przepływomierze na wodzie morskiej? Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Wydaje mi się że zastosowanie przepływomierzy w tym projekcie jest jak najbardziej wskazane. Stosując np http://allegro.pl/czujnik-przeplywu-cieczy-przeplywomierz-1-2cala-i3895767842.html do tego 4 elektrozawory i jedna pompa, mam dokładnie odmierzone ilość wody wypompowanej i wpompowanej. Czujniki pływakowe mogły by być zastosowane jedynie jako zabezpieczenia. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Wydaje mi się że zastosowanie przepływomierzy w tym projekcie jest jak najbardziej wskazane. Stosując np http://allegro.pl/cz...3895767842.html do tego 4 elektrozawory i jedna pompa, mam dokładnie odmierzone ilość wody wypompowanej i wpompowanej. Czujniki pływakowe mogły by być zastosowane jedynie jako zabezpieczenia. kupiłem podobny u moich skośnookiego przyjaciela za 4,5$, zobaczę czy to się nada, czy ma jakieś części metalowe w sobie. Bo to jest warunek dopuszczenia do zbiornika morskiego Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach