AMP Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Chodzi oczywiście o drobne paprochy pływające w toni, znajomym mówię, że to plankton hehe Wiem, że było wałkowane, ale jeszcze raz proszę o rady. Ogólnie wiadomo, że gąbki, waty nie działają. Mam jeszcze plan, żeby wypchać filtr przepływowy watą, pobór wody z baniaka, powrót do komina, ale z tego co czytałem raczej nie zadziała . Jestem załamany, bo taki stan jest nie do przyjęcia.... Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 U mnie sprawdziła się skarpeta filtracyjna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Jak to, dobra wata perlonowa nie działa? Ja czasem używam tej: http://erybka.pl/product-pol-1764-AquaSzut-Wloknina-filtracyjna-10-szt-.html Musisz tylko uważać, żeby się nie zapchała. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Aquaszut wata owin pompy cyrkulacyjne i na splyw daj skarpete 200 czyść codziennie skarpete i wate z pomp tez staraj sie codziennie wymieniac odmulaczem czyść dno ustaw inaczej pompcy cyrkulacyjne będzie dobrze. Mozesz skarpete 400 zastosowac ale szybciej sie zapycha wzaleznosci jak duzo masz syfu w zbiorniku. Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Jak najbardziej wata zadziała, tylko musi być konkretny przepływ Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Chodzi oczywiście o drobne paprochy pływające w toni, znajomym mówię, że to plankton hehe Wiem, że było wałkowane, ale jeszcze raz proszę o rady. Ogólnie wiadomo, że gąbki, waty nie działają. Mam jeszcze plan, żeby wypchać filtr przepływowy watą, pobór wody z baniaka, powrót do komina, ale z tego co czytałem raczej nie zadziała . Jestem załamany, bo taki stan jest nie do przyjęcia.... Bylo walkowane i mimo wszystko zakladasz nowy watek? Spodziewasz sie innych odpowiedzi niz te, ktore byly w walkowanym watku? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Mozesz dodatkowo wegiel w filtrze przeplywowym zastosowac zeby wode wyklarowac Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Bylo walkowane i mimo wszystko zakladasz nowy watek? Spodziewasz sie innych odpowiedzi niz te, ktore byly w walkowanym watku? Bartek. Technika idzie do przodu. Wata, skarpeta, Coś nowego. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Tam się paprochami przejmujesz .... Ja też mam jakieś paprochy i na początku się tym przejmowałem a teraz to mi już przestało przeszkadzać. Korale rosną nic się nie dzieje złego ,plagi mnie omijają to i paprochy jakoś mnie już nie rażą . W końcu w oceanie woda też nie jest idealnie krystaliczna ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 I tu jest sedno sprawy Jarek35. Ja też się już pogodziłem z tym faktem u siebie w zbiorniku. Poza tym popatrzcie ile jest pięknych zbiorników na Youtube w których tak samo są paprochy Nie jest to problem jednostki. Paprochy mogą się brać dosłownie zewsząd -, coś się wytrąca przy zmiennym ph ,skała słabej jakości się rozpuszcza, piasek, detrytus, bakterie, boby duzych ryb rozpylane przez cyrkulatory i co Ci tam jeszcze do głowy przyjdzie. Myslę że w głownej mierze winna jest skała ale przecież nie wymienie całej...chyba że restart na suchej. Zauważyłem też że rano jest tych paprochów mniej więc ph może mieć tu znaczenie. Zacząłem lać ballinaga, na razie z reki po 30 ml każdego roztworu wraz z NaCl free. Jednocześnie usuwam ze zbiornika 3x30 ml wody. Może jak jony się wyrównają to i paprochy znikną Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMP Zgłoś Napisano 9 Lutego 2014 Bylo walkowane i mimo wszystko zakladasz nowy watek? Spodziewasz sie innych odpowiedzi niz te, ktore byly w walkowanym watku? To taki jęk rozpaczy z nadzieją, że ktoś coś wymyślił, albo będzie chciał zdradzić tajemnicę, bo wszystkie wątki które znalazłem były raczej stare...poza tym widziałem trochę baniaków bez tego badziewia, więc jakos się da...? Cytuj Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Mam tez ten problem, u mnie jednak cyrkulacja slaba i może spływ za słaby dlatego nie wszytko spływa tylko fruwa w kolko , dołożenie waty w przegrodzie dodaje jakiś efekt ale i tak paprochy są Wysłane z mojego FreeTAB 9704 IPS2 X4 przy użyciu Tapatalka Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 10 Lutego 2014 Jeszcz raz: dobra cyrkulacja i dobra filtracja mechaniczna i woda MUSI się wyklarować, no nie ma innej możliwości Wiem, że nie wygląda to estetycznie, ale dobrze sprawdza się takich sytuacjach konkretny wewnętrzny filtr mechaniczny, ale tak co najmniej z 2000L/h. W 500 litrowym akwarium powinno się znaleźć miejsce, gdzie nie będzie się zbytnio rzucał w oczy. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) ok, a masz może jeżowca w zbiorniku ??? Mój jak się "sfajda" to latają po całym zbiorniku jego odchody drobinki i nie zbyt to wyglada fajnie ale po jakimś czasie ustaje to do momentu aż znowu nie zacznie bombardować ;] Druga sprawa że na czarnym tle widać bardziej paprochy jak na błękitnym czy też jeżeli mamy kostke i z kazdej strony widać akwa nie rzucająią sję w oczy paprochy tak bardzo ... Edytowane 11 Lutego 2014 przez SunRose (wyświetl historię edycji) Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach