Skocz do zawartości
Amatricis

3 gatunki krewetek w 150 l - da radę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam w swoim akwarium już dwie wundermani i jedną boksującą (stenopus hispidus) i żyją w zgodzie.

Dwa pytania:

1. Na początku miałam trzy wundermani, ale jedna mi nieoczekiwanie zdechła. Pozostałe mają się dobrze. Czy mogę dokupić trzecią do kompletu? Te dwie które już są nie będą się biły z tą nową i przyjmą ją do stada?

2. Czy mogłabym dokupić jeszcze jedną szkarłatną i jest szansa, że się dogadają czy lepiej nie ryzykować?

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wundermani, debeliusa i czyszcząca i wszystko jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

mam w swoim akwarium już dwie wundermani [... ]

Nie ma takich krewetek ;-)

Boksujaca to starszy bandzior jest i jak ma mało miejsca dla siebie to niestety potrafi ubić wszystkie inne krewetki w akwarium (tak było u mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam boksująca potrafi podporządkować pod siebie ekipe czyszczącą, gotowa nawet zatłuc inne gatunki. Choć u siebie w akwarium nie zaobserwowałem aby ganiała aboinensis a siedzą 2 szt. i ona w jednym miejscu najwidoczniej mają wystarczająco miejsca, ale już inaczej sprawa ma sie u znajomego gdzie notorycznie boksująca wybija inne wpuszczane krewetki niezależnie od gatunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie parka boksujących i cztery czyszczące jakoś się dogadują. Mimo że mają dużo miejsca, to przeważnie cała szóstka siedzi w jednej grupie skał. Generalnie czyszczące unikają bezpośrednich kontaktów z boksującymi, a jak już do niego dojdzie to uciekają. Na pogonieniu się zazwyczaj kończy. Morderstw na razie nie stwierdziłem.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o wundermani to nawet powinnaś dopuścić więcej krewetek. W przypadku debeliusa też pomyśl o min 2-3 krewetkach. W grupce zdecydowanie lepiej będą się czuły a poza tym będą odważniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma takich krewetek ;-) Boksujaca to starszy bandzior jest i jak ma mało miejsca dla siebie to niestety potrafi ubić wszystkie inne krewetki w akwarium (tak było u mnie)

Racja, to Lysmata wurdemanni, a nie wundermani. Szczerze mówiąc do tej pory byłam przekonana, że to wundermani, jakoś tak mi utkwiło.

Odpisując wszystkim - dziękuję za odzew. Boksująca to bandzior i nie przyjaźni się z nikim i właśnie dlatego się zastanawiam czy ryzykować kolejne krewetki. Gdybym miała powierzchnię dna 150x50 to bym się nie zastanawiała, ale przy 60x50 może być problem. Innych gatunków krewetek w ogóle nie biorę pod uwagę, bo mimo że ładne to nie na tyle żeby mnie korciło zaryzykować, ale te szkarłatne są po prostu przepiękne i rozsądek mówiący "nie ryzykuj" walczy z sercem "weź te piękności do siebie"...

Sytuacja u mnie w akwarium wygląda tak, że kryjówek jest od groma i tych w skale i tych w jamkach wykopanych przez babkę - i w tej mniejszej kupce skały po prawej i w tej większej po lewej. Boksująca siedzi idealnie po środku pod "łącznikiem" chyba dlatego że tam ma najwięcej miejsca. Do tego stopnia uważa go za swoją własność, że potrafi rybę pogonić gdy ta zbyt się zbliży. Widziałam nieraz, że jak ryba przepłynęła tuż obok boksującej to ta się nastroszyła i wyciągnęła szczypce. Oczywiście nic rybie nie zrobiła, ale pozę odstraszającą już przyjęła. Wurdemanni zajęły skałki po prawej i po prostu w żaden sposób nie wchodzą sobie w drogę, a jeżeli się przypadkiem spotkają to zawsze wurdemanni zwiewa zanim boksująca zdąży zareagować.

Ciężka sprawa z tymi szkarłatnymi, gdyby tylko chciały zaaneksować tą skałkę po lewej to by nie było żadnego problemu. A z innej strony pytanie - jeżeli szkarłatne chciałyby siedzieć w tej samej skale co wurdemanni (miejsca jak dla krewetek to jest od groma na trzech poziomach kryjówek) to szkarłatne z wurdemanni będą się bić czy nie bardzo? I ile tych szkarłatnych polecacie kupić? Trzy będą się już dobrze czuły?

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amatricis wydaje mi się że jak dołożysz następne krewetki do tych co już masz to może być za ciasno w 150l. Ja miałem w 375l dwie czyszczące, jedną boksującą i jedną tańczącą i była ciągła nagonka ze strony boksującej na resztę. To prawdziwy kiler, atakuje wszystko co ma w pobliżu łącznie z rybami i moją ręką :rant:,załatwiła dwie konkurentki i w tej chwili ostała się tylko jedna czyszcząca. Także wprowadzaj uważnie i obserwuj, szczególnie w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edyto, to jest tak... są dwie szkoły przy takich sytuacjach - jedna mówi żeby zapewnić dużą ilość kryjówek i teren, żeby był spokój, druga mówi że jak już masz zwierzaki, to w wypadku "przerybienia" agresja będzie się rozkładała na kilka jednostek. Dlatego np. w sklepach zoologicznych pływają stada pokolców,kiedy zaś w baniaku dwie sztuki będą się tłukły. Z boksującą nie miałem do czynienia u siebie. Właśnie z uwagi na informacje o atakach z jej strony. Zaś pozostałe, czyli czyszczące czy debeliusy mam w "parach". Plus jeden czy dwa pistolety i parę aiptasiożernych - wpuszczałem kilka razy, ale "tyle je widziałem".W każdym razie, jeśli chcesz inne krewetki - a warto, może wymień boksera na parę debeliusów - nie dla tego parę żeby były śmielsze :) - ale jak są dwie, wtedy rywalizują ze sobą o żarełko - chętniej wychodzą przy karmieniu.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy krewetka szkarłatna ( Lysmata debelius) spelnia role czysciciela czy raczej sie ociaga??

Edytowane przez Piotr1 (wyświetl historię edycji)

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie debelius pięknie czyści ryby a że siedzi w jedynie miejscu to hepatus zawsze sam wpływa na myjnie :-)

Ja w 200l mam

2x czyszczaca

3xsexy

Kukhentali

Seticucostam

Debelius

Pistoletowa

Żyją w zgodzie, ale jak dwa razy dokladalem trzecią czyszczaca to po tygodniu znikały.

Myślę że kluczem do sukcesu jest brak boksujacej :-)

pisane z telefonu

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.