THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 mam pytanko prowadze zbiornik na suchej skale i ciekawi mnie kiedy pojawi sie osad wapienny glony różowe czy to wogole mozliwe czy trzeba jakos" zaszczepić "tym zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Glony wapienne powinny się pojawić same przy prawidłowych parametrach wody. Jest co prawda na to chemia ale nie ma co jej lać - natura to zrobi lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 kawalek zywej skaly ipo sprawie Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 kawalek zywej skaly ipo sprawie W jaki sposób żywa skała wpływa na glony wapienne na suchej skale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Glony wapienne powinny się pojawić same przy prawidłowych parametrach wody. Jest co prawda na to chemia ale nie ma co jej lać - natura to zrobi lepiej. tylko szczepki na podstawkach robione z cementu skała sucha i nie ma nawet grama tego wapiennego gloniku a takie to fajniusie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 tylko szczepki na podstawkach robione z cementu skała sucha i nie ma nawet grama tego wapiennego gloniku a takie to fajniusie Ile ma akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 ja sie tam nie znam na tym własnie na jakiej zasadzie to rosnie jesli nie ma tego w zbiorniku samo przez siebie z czego by powstało ? Ile ma akwarium? 120l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 120l Źle się wyraziłam. Ile czasu stoi? P.S. I nie pisz posta pod postem. Używaj opcji edytuj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Ostatnio byl u mnie koles po korale I pytal czy wapienne juz powinny byc na jego skale. Zbiornik jak sie okazalo mial 1,5 roku :/ Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 ja mam 10 miesiecy akurat wiec hmmm czy to za wczesnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Jak pisze Deb podstawa dla glonow wapiennych sa dobre parametry wody Przyspieszyc mozesz to zdziera j ac u kolegi nozykien np z szyb g wapiennych i wpuscic je u siebie jesli parametry beda zle to nic to nie da Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Ja mam baniak ok. 6 miesięcy i są już glony wapienne. Również startowałem na suchej skale. Na pompach obiegowych algi wapienne pojawiły się jakoś już po 4 miesiącach bez dolewania żadnej chemii . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Masta93 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Startowałem w połowie sierpnia a na początku grudnia już zaczynały się pojawiać, musisz jakoś wprowadzić zarodniki, u mnie były na muszlach ślimaków i podstawkach korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 dzieki za porady wprowadze jakies zarodniki i zobaczymy czy rusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 A nie masz przypadkiem jeżowca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THX Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 nie mam , wiem ze one w tym gustują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 u mnie również po ok 4 miesiącach się pojawiły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 U mnie przez pierwsze 5 miesięcy było cicho, ale tak jak moi poprzednicy piszą , kiedy tylko ustabilizowałem parametry , glony wapienne ruszyły pełną parą. Na nowych pompach włożonych do akwarium w lutym po 3 tygodniach było już kilka ,,ognisk'' tego glona (a co dziwne zaczęły rosnąć tylko na jednej z dwóch pomp , ciekawe dlaczego ) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Witam. Tak podepnę się do tematu glonów wapiennych. Od jakiegoś czasu na skałach mam takie coś: Czy to są właśnie glony wapienne?? Edytowane 26 Marca 2014 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Może się mylę, ale to wygląda na grzybki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Ja też startowałem na suchej. Niedługo miną 2 miesiące od startu i glony wapienne zaczynają się pojawiać na skale jak i na szybach. Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 Może się mylę, ale to wygląda na grzybki . Nie wiem nie znam się ale na bank to nie są discosomy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 28 Marca 2014 U mnie na suchych kawałkach skały glony wapienne pokazywać się zaczęły po około 4 miesiącach. Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach