Ritter Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2014 Ja bym nie mieszał technologii oświetlenia. Skoro są odpowiednie LED to należy zrobić na nich. Oświetlenie akwarium należy do długotrwałego i tu trzeba dodać w zestawieniu kosztów nie tylko energię elektryczną ale i okresową wymianę lampy T5. Sprawa wiatraka sprowadza się do wielkości radiatora. Możesz zrobić pasywne chłodzenie ale wielkość radiatora a więc i jego koszt zwiększy się bardzo znacznie. Szczególnie, że żeberka radiatora są ustawione prostopadle do jego płaszczyzny a ten jest zamocowany horyzontalnie. Trudno w takim przypadku mówić o naturalnej konwekcji co istotnie ogranicza zdolność wypromieniowywania ciepła. Wiatrak a lepiej wiatraki dla długiej 1600mm aluminiwej belki oświetleniowej nie są tragicznym rozwiązaniem pod warunkiem , że aktywne chłodzenie jest jest sterowane w funkcji temperatury radiatora. To akurat da się zrobić i to stosunkowo niewielkim kosztem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Hej tez mam lampe 4x39w i chciałem dołozyc 2 paski led niebieskie myslałem o SMD 5050 tylko z tego co piszesz muszą byc osłonięte? Znalazłem cos takiego http://www.ecoxotic....led-strips.html I tu film http://youtu.be/8VQKtk4vndQ http://youtu.be/vzVltnNIbRk Te wyglądają na profesjonalne i mocne ale nie doczekam sie zanim bedą w PL... Edytowane 16 Czerwca 2014 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2014 Nie napisałem, że muszą być osłonięte. Napisałem, że muszą być zabezpieczone. Diody 5050 (max.60mA) mają małą penetrowalność. Doradzałbym kilka diod 1-3W umieszczonych na aluminiowej listwie-radiatorze. Skoro masz gotową oprawę będzie łatwiej taki moduł umieścić i odpowiednio skierować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2014 ale te diody 1-3W muszą mieć wentylator czy niekoniecznie ? Jeśli nie musza to jakie to konkretnie diody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Diody 1-3 W muszą być przyklejone do radiatora. Wentylator jest potrzebny tylko wtedy gdy radiator jest za mały i się zbyt mocno grzeje. Diody led o mocy 1 - 3 W razem z podstawkami, radiatorami i zasilaczami kupisz za niewielka kasę na serwisach aukcyjnych albo w sklepach "elektrycznych" które zajmują się taką "tematyką". Można dostać "ledy" różnych marek, o różnej wydajności świetlnej, widmie... Edytowane 16 Czerwca 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) wielkie dzięki za info. Czy o czymś takim rozmawiamy ? czy to coś warte? http://allegro.pl/pa...4323640547.html (mam nadzieję, że nie łamię regulaminu czy jakichś inny niepisanych zasad wklejając link ) Edytowane 17 Czerwca 2014 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2014 Podłącze sie do pytania czy te Ledy z allegro http://allegro.pl/panel-led-cree-100cm-akwarium-morskie-regulacja-i4323640547.html sa warte swojej ceny ? Dobrej jakosci sa same diody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) A ja wrócę do tematu tych modułów, które zamontowałem, bo sprawa jest ciekawa. Moduły te (ip65 - mam RGB i 5360) nie tylko przestały działać ale w miejscach gdzie słona woda pozostawiła na nich sól, moduły mają ślady spalenia/przepalenia (spalenizna pokrywająca nawet 25% powierzchni modułu). Co gorsza, ostatnio jak byłem w domu z jednego z tych modółow ( RGB) szedł dym ! normalnie się przepalił tam gdzie była sól i groziło to pożarem. Na pewno wszystko było podłączone prawidłowo. Sytuacja jest jakaś absurdalna. Jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy to takie, że sól z wody morskiej która osadziła się na tych modułach doprowadziła do ich przepalenia i takich skutków (jakaś reakcja chemiczna). Zauważyłem, że sól na tych modułach (ta która się osadziła) miała taką lekko niebieskawą barwę - może to jakaś reakcja. Generalnie te moduły do akwarium morskiego to nie tylko pomyłka ale grożą pożarem. Jeśli montaż ledów do morskiego to wg mnie tylko i wyłącznie osłoniętych jakąś plexi/szybą. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 W słodkim się dzieje to samo (to niebieskie jeśli było takie seledynowe raczej, to to była utleniona miedź). Nie będę się powtarzał - trzeba osłaniać. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach