Skocz do zawartości
Gaber

All in one Biopellets - opinie, skuteczność, metody kręcenia

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli pylą AllinOne Premium?

A AllinOne XL już nie? I sa klasy podobnej jak AIO premium?

Mógłby to ktoś jeszcze potwierdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, witek2000 napisał:

Aio Xl nie pyla

bo nie mogą się poruszać czyli trzeć o siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12/15/2017 o 22:26, maxiu1990 napisał:

Ulmar i jak tam palety ?

Sorki, że tak późno ale jakoś przegapiłem pytanie, działają bardzo dobrze mimo, iż ograniczyłem ich ilość do minimum i kręcą się powoli, PO4 nie przekracza 0,03 mimo iż sporo karmię ryby i leję fito, aminokwasy, a JBL koralfluid w ilości 2 - 3x zalecana dawka. Skutek uboczny pelletek to czerwona włóknina w sumpie którą płuczę raz dziennie, szczególnie czerwona po przedmuchaniu skały, czerwony jest też urobek w odpieniaczu. Czerwone są też gąbki sycon i gąbka która była żółta, już  żółta nie jest :D Pytanie tylko skąd tyle tej czerwieni skoro jakoś nie zauważyłem aby peletek mi  ubywało

Mimo wad jestem bardzo zadowolony, z fosforanami nie miałem co prawda nigdy problemów, ale azotany to była masakra i żadna inna metoda walki z nimi sie nie sprawdziła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, ulmar napisał:

Sorki, że tak późno ale jakoś przegapiłem pytanie, działają bardzo dobrze mimo, iż ograniczyłem ich ilość do minimum i kręcą się powoli, PO4 nie przekracza 0,03 mimo iż sporo karmię ryby i leję fito, aminokwasy, a JBL koralfluid w ilości 2 - 3x zalecana dawka. Skutek uboczny pelletek to czerwona włóknina w sumpie którą płuczę raz dziennie, szczególnie czerwona po przedmuchaniu skały, czerwony jest też urobek w odpieniaczu. Czerwone są też gąbki sycon i gąbka która była żółta, już  żółta nie jest :D Pytanie tylko skąd tyle tej czerwieni skoro jakoś nie zauważyłem aby peletek mi  ubywało

Mimo wad jestem bardzo zadowolony, z fosforanami nie miałem co prawda nigdy problemów, ale azotany to była masakra i żadna inna metoda walki z nimi sie nie sprawdziła.

Spróbuj sobie AIO biopellets ale xl, nie pylą i są skuteczne. U mnie działają nawet lepiej niż te zwykłe. Po4 i No3 na zero, no3 sztucznie podbijam do 0,2 

Może Adam @Adamo79 się wypowie on ich używa dłużej

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie  się spisują ładnie  na tą chwilę  xxl mam ich sporo bo całe duże opakowanie czyli 600g.

Nie używam ich długo bo nie całe 2 mieś. Więc na tą  chwile mogę powiedzieć:

są na pewno słabsze ale za to  stabilniejsze nie zredukują fosforu i azotu do 0 i co najważniejsze nie pylą :)

Trochę za krótko ich używam by napisać coś więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem tez używać  po przekładce na 550l w obiegu  nowych  Reef interests All in One Biopellets XL, mam ich około 500g i są w filtrze przepływowym  w którym jest pompa jebao 3000  która chodzi na drugim biegu. Parametry po przekładce i przed włożeniem XL No3 25 Po4 0,29  dzisiaj  po tygodniu i włożeniu XL mierzyłem Po4 0,11 No3 5 wiec chyba działają, poczekam jeszcze tydzień i chyba będę musiał trochę odsypać żeby nie wyzerować parametrów bo mam tylko lps-y i miekie . Minusem który zauważyłem  to trochę zmętniała woda ale nie wiem czy to przez przekładkę czy pellety .

Edytowane przez Bondzik04 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, że przez lekki zakwit bakteryjny skoro posiadasz pellety w zwykłym filtrze przepływowym i jednocześnie zaczęły działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, brawos napisał:

Bardzo możliwe, że przez lekki zakwit bakteryjny skoro posiadasz pellety w zwykłym filtrze przepływowym i jednocześnie zaczęły działać.

pellety xl mogą być w zwykłym filtrze  one nie muszą się kręcić tylko muszą być w silnym przepływie wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o kręcenie, ale o regulację odcieku. Zbyt duży odciek to brak kontroli i możliwy zakwit bakteryjny. Przerabiałem to 3 lata temu. Kilka dni po zamianie filtra przepływowego na reaktor biopellet woda się wyklarowała. Można to kontrolować pośrednio tak jak sam wcześniej pisałeś poprzez ilość pellet, ale to nie jest zbyt precyzyjne rozwiązanie. Gdybyś miał regulację odcieku to możesz władować i 2 litry, a będziesz miał wszystko pod kontrolą.

Edytowane przez brawos (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam jeszcze tydzień lub dwa jak nie będzie poprawy z klarownością wody to poszukam reaktora lub odłączę pellety i zobaczę czy będzie poprawa, zastanawiam się czy te 500g to nie za dużo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

2 tygodnie temu zastosowałem peletki aio XL (np - te białe reefintrest) bo mam już dosyć lania nopoxu, a i tak nie mogę zejść no3 poniżej 2.

Zastosowałem ok 250ml w am multireactorze.

Efekt jest taki że no3 skończyło z 2 na 7-8 po4 na 0.11 (pewnie dlatego że wyjąłem rowe z reaktora żeby wsadzić pelety)

Nie zmieniłem nawyków zywieniowych. Karmie słusznie i ryby i korale.

Czy to jest normalne?

Wysłane z mojego STV100-2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Peletki potrzebują czasu żeby "zatrybić". Lepiej było z boku dopiąć peletki żeby z czasem odłączyć rowę.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Peletki potrzebują czasu żeby "zatrybić". Lepiej było z boku dopiąć peletki żeby z czasem odłączyć rowę.

Rowy całkowicie nie dołączyłem, leży w przegródki. Poczekam w takim razie i zmniejsze trochę karmienie.

Rowy całkowicie nie dołączyłem, leży w przegródki. Poczekam w takim razie i zmniejsze trochę karmienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.06.2018 o 00:40, mathom napisał:

Witam

2 tygodnie temu zastosowałem peletki aio XL (np - te białe reefintrest) bo mam już dosyć lania nopoxu, a i tak nie mogę zejść no3 poniżej 2.

Zastosowałem ok 250ml w am multireactorze.

Efekt jest taki że no3 skończyło z 2 na 7-8 po4 na 0.11 (pewnie dlatego że wyjąłem rowe z reaktora żeby wsadzić pelety)

Nie zmieniłem nawyków zywieniowych. Karmie słusznie i ryby i korale.

Czy to jest normalne?

Wywal te pelletki i wsadź all in one xl, te np są do bani.

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
34 minuty temu, Moljzesz napisał:

Wywal te pelletki i wsadź all in one xl, te np są do bani.

Rzeczywiście tak jak pisałeś w moim temacie te pelletki są bo są i efektów zero.  Zaraz będzie miesiąc, a ja nie widzę żadnych zmian. Co prawda asekuracyjnie dałem małą ilość bo straszyli że wywali zbiornik. Dołożę jeszcze porcję i jak nic się nie zmieni to trzeba będzie kupić te brązowe pelletki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rzeczywiście tak jak pisałeś w moim temacie te pelletki są bo są i efektów zero.  Zaraz będzie miesiąc, a ja nie widzę żadnych zmian. Co prawda asekuracyjnie dałem małą ilość bo straszyli że wywali zbiornik. Dołożę jeszcze porcję i jak nic się nie zmieni to trzeba będzie kupić te brązowe pelletki.
Straszyli dobrze ale odnośnie all in one xl, z tymi radzę powoli co tydz dosypuj po 25g. Ja za dużo nasypałem i parametry poleciały od razu do zer. Obecnie mam ok 150g na 360L, no3 0,2 po4 0

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
7 minut temu, Moljzesz napisał:

Straszyli dobrze ale odnośnie all in one xl, z tymi radzę powoli co tydz dosypuj po 25g. Ja za dużo nasypałem i parametry poleciały od razu do zer. Obecnie mam ok 150g na 360L, no3 0,2 po4 0

Ok, a tak z ciekawości szybko się one zużywają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok, a tak z ciekawości szybko się one zużywają?
Od listopada nie zauważyłem zużycia wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zamierzam dodac do mojej filtracji,ALL in One BioPellets XL, po dlugiej walce z red sea no3 po4 x,bez rezultatow,nigdy nie moglem zejsc po nizej 5, jaka dawke polecacie na poczatek,akwarium kolo 320l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam, zamierzam dodac do mojej filtracji,ALL in One BioPellets XL, po dlugiej walce z red sea no3 po4 x,bez rezultatow,nigdy nie moglem zejsc po nizej 5, jaka dawke polecacie na poczatek,akwarium kolo 320l w obiegu
Zacznij od 50g potem dosypuj powoli co tydz, mierz parametry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Moljzesz napisał:

Zacznij od 50g potem dosypuj powoli co tydz, mierz parametry

dzieki za szybka odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie na tych "białych" xl nie było widać różnicy a po dodaniu pożywki red sea po tygodniu zjazd No3 poniżej 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie na tych "białych" xl nie było widać różnicy a po dodaniu pożywki red sea po tygodniu zjazd No3 poniżej 2.

Fresz te białe są do bani, nie działają.
My tu rozmawiamy o all in one xl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.