Sebastek Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Wszystko zależy w jakim filtrze będziesz kręcił pelletkami ale na moje oko: 1. na początek ok 300 ml 2. nie trzeba płukać tylko wymoczyć w zimnej wodzie Ro, doba powinna wystarczyć 3. bakterie przestań lać bo widać że u ciebie nie działają, nie wiem z jakiej przyczyny ale ewidentnie nie działają, może nie podajesz pożywki, ale tu nie o tym 4. po co ? sól zostaw taką jaka jest jak się nic nie dzieje Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 Waldek - pellety moczysz nie po to aby je wypłukać z jakiegoś syfu ale żeby nasiąknęły i nie uniosły się w górną warstwę filtra i nie wyleciały w obieg lub nie zapychały górnych gąbek , sitek itp. Uważam że 24h im wystarczy ( ja płuczę w zimnej RO). Jak załapią powietrze ( już wymoczone) to też czasami idą do góry z przyklejonym pęcherzykiem powietrza - wtedy ja mieszam je cieniutką rurką i bąble się uwalniają a pellety idą na dno... to tak dla info na wszelki wypadek. Co do bakterii - Seba dobrze napisał - najwidoczniej te bakterie u ciebie nie zadziałały ( ja tak miałem z Biodigest i KZ) ... za poradą kolegi z forum dozowałem cały czas bakterie ale zmieniłem na Bio-gro i podawałem wódkę do momentu ewidentnego zaskoku kulek ( spadku N03 o 50%). W moim przypadku był też problem z PO4 ( było zerowe) i musiałem dozować fosforany / ale ciebie to nie dotyczy bo fosforany masz wykrywalne. Ja na 300l w obiegu dałem na start 300ml ale po dwóch tygodniach już hulało 500ml i taką ilość przyjąłem za optymalną na mój system. Myślę że ilość pelletek trzeba dobrać indywidualnie do każdego systemu trzymając się zasady max 200ml/100l. U mnie pellety to mieszanka 50:50 AIO i NP ale myślę że tyczy się to i samych NP. Co do soli - ja również używam Kenta - uważam że to jest bardzo dobra sól / więc po co ją zmieniać. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za wszystkie rady pellety już po wymoczeniu zaczęły się kręcić ! Zbudowałem 2 filterki przepływowe zasilane pompą obiegową i wklejam link do filmu z działania po 15 min od zalania. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 a na drugim filmie 500ml kuleczek po opadnięciu pęcherzyków powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) wg mnie za bardzo się kręcą - jest za dużo wolnego miejsca między nimi Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 na teraz niech zostawi jak jest, za kilka dni skręci na mniejszy przepływ Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Już zmniejszyć przepływ? Czy zostawić tak jak jest? Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 1 Września 2015 Witam mam pytanie wsypałem Biopelletki All-in-one i po ustawieniu średniego przepływu kręciły się ok na drugi dzień wszystkie sklejone i pokryte śluzem...wypłukałem je wsypałem ustawiłem większy przepływ ta sama historia ...eksperymentalnie znów wypłukałem je ustawiłem taki przepływ że fruwały do połowy filtra po 4 godzinach już pierwsze zaczynały się sklejać a po kolejnych 2 godzinach 3/4 było sklejonych i zaczynały pokrywać się brązowym śluzem... Co może być przyczyną takiego zachowania się pelletek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 1 Września 2015 Napisz jaki filtr posiadasz ile pelletek wsypałeś? Czy moczyłeś pelletki w wodzie RO/DI przed włożeniem do filtra? A najlepiej nagraj film aby ktoś z forum mógł Ci doradzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 1 Września 2015 Witam mam pytanie wsypałem Biopelletki All-in-one i po ustawieniu średniego przepływu kręciły się ok na drugi dzień wszystkie sklejone i pokryte śluzem...wypłukałem je wsypałem ustawiłem większy przepływ ta sama historia ...eksperymentalnie znów wypłukałem je ustawiłem taki przepływ że fruwały do połowy filtra po 4 godzinach już pierwsze zaczynały się sklejać a po kolejnych 2 godzinach 3/4 było sklejonych i zaczynały pokrywać się brązowym śluzem... Co może być przyczyną takiego zachowania się pelletek ? Tak wyglądają pelletki po 10h przepływ przez filtr przy ustawieniu tak aby kręciły się prawidłowo jest na ok połowę mocy pompy dziś eksperymentalnie nawet ustawiłem go trochę więcej tak że kręciły się do 1/3 wysokości filtra ...efekt ten sam sklejone po 10h.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Września 2015 a ta gąbka to jest potrzebna czy zbędna bo patrząc w większości filtrów to nie widzę gąbki Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boski Zgłoś Napisano 1 Września 2015 (edytowane) U mnie wyjąłem te gąbki ( górną i dolną) i wszystko się kręci jak trzeba. Edytowane 1 Września 2015 przez Boski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 1 Września 2015 Gąbki wyciąg, tylko się syfić bedą Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 1 Września 2015 (edytowane) wilson przed włożeniem pelletek do filtra należało je wymoczyć w wodzie RO/DI. Tak jak napisał w 24 poscie mirekaju: "przed włożeniem do filtra moczymy w RO aby wszystkie opadły na dno po zalaniu wodą należy te które wypłynęły na powierzchnię umieścić pod wodą ja położyłem w wiaderku na wierzch włókninę filtracyjną i tym samym całość znalazła się pod wodą, kilka razy mieszając aby się nie sklejały następnego dnia są gotowe i nie wypływają na powierzchnię po załączeniu przepływu przez filtr." - Następna sprawa to mocna pompa kolega akvarius miał ten sam problem co ty i opisał to w poście 29. "moje pracują od 2 dni i zaraz szlak mnie trafi ,z nimi pompa 3500 laguna ruszyły ledwo 500mil dziś się wszystko się pokleiło i zrobiła się kluska wypłukałem wsypałem i szukam pompy 4500" Napisz jakiej mocy masz pompę? - Ilość pelletek nie za duża od razu! Na twój litraż zaczął bym od 400 ml peletek i czekał bym aż się rozkręcą po kilku tygodniach dołożył bym 100ml Mniejsza ilość peletek nie sklei się a jak popracuje trochę wtedy dołożysz więcej. Nie przesadź z ilością i filtr musi być obliczony na właściwą ilość do twojego akwarium pelletek I czytaj czytaj na wszystkie pytania znajdziesz w tym miejscu odpowiedzi! Edytowane 1 Września 2015 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 1 Września 2015 a może wystarczyło je wsypać do odpowiedniego urządzenia... - opisywane wielokrotnie Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 1 Września 2015 (edytowane) bo do takich paletek reaktor a nie filtr przepływowy i po problemie Edytowane 1 Września 2015 przez akvarius (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 1 Września 2015 bo do takich paletek reaktor a nie filtr przepływowy i po problemie Grzesiek byłeś u mnie i widziałeś ze sie kręciły i było ok - paletki były moczone wcześniej - ilość na 700 l w obiegu ok 200 ml suchych było - gąbki wcześniej nie przeszkadzały ale je wyrzucę Stawiam moze na spadek wydajności pompy ona była w komplecie z filtrem zapewne Chiński wyrób garazowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Września 2015 bo się gąbka zapycha i tyle i nie ma już takiego przepływu Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Września 2015 ten filtr jest za mały jak one maja się obracać jak tam miejsca nie ma,albo zmień filtr jak koledzy piszą albo paletki na takie jak te http://www.theaquariumsolution.com/products-type/nutri-fix-np-bio-pellets gdzieś na uk forum pisali o tym problemie w tym dokładnie filtrze Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wilson Zgłoś Napisano 1 Września 2015 ten filtr jest za mały jak one maja się obracać jak tam miejsca nie ma,albo zmień filtr jak koledzy piszą albo paletki na takie jak te http://www.theaquariumsolution.com/products-type/nutri-fix-np-bio-pellets gdzieś na uk forum pisali o tym problemie w tym dokładnie filtrze Skończy sie to zamówieniem filtra takiego jaki jest dedykowany do pelletek typu reaktor i nie ma co kombinować! Stara zasada chcesz mieć tanie i dobre musisz kupić dwa jedno tanie a drugie dobre.pl !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 1 Września 2015 Skończy sie to zamówieniem filtra takiego jaki jest dedykowany do pelletek typu reaktor i nie ma co kombinować! Stara zasada chcesz mieć tanie i dobre musisz kupić dwa jedno tanie a drugie dobre.pl !!!! Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach waldek123blau Zgłoś Napisano 2 Września 2015 (edytowane) ten filtr jest za mały jak one maja się obracać jak tam miejsca nie ma,albo zmień filtr jak koledzy piszą albo paletki na takie jak te http://www.theaquari...-np-bio-pellets gdzieś na uk forum pisali o tym problemie w tym dokładnie filtrze Moim zdaniem filtr nie jest za mały tylko trzeba go przerobić do tego rodzaju pelletek! Zdejmij gąbki które go zapychają i przerób filtr tak aby nie był filtrem przepływowym a został reaktorem. Musisz mieć możliwość regulowania odciekiem a jednocześnie pelletki muszą się mocno kręcić wzory reaktorów są w tym temacie. Ja u siebie mam Biopelletki NP i ten twój filtr się właśnie do nich nadaje Opis moich doświadczeń masz tu: http://nano-reef.pl/topic/77046-biopellets-np-reducing-bakterie-aquaforest/page__st__20 Jeżeli nie masz zdolności do majsterkowania zamów nowy reaktor może nawet u Sebastka. Edytowane 2 Września 2015 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Dziś jest 32 dzień pracy biopelletek w moim akwarium. Codziennie dawkuje 6 kropli bakterii AF ProBioS i co 3 dni leje 6 kropli pożywki ProF W obiegu jest 500ml Biopelletek i mam zamiar dołożyć jeszcze 250ml. Zostały zamówione wczoraj i czekam na dostawę. Parametry wody są coraz ładniejsze pomiar dzisiejszy: NO3- 12 PO4- 0,01 ppm P Kh- 7,3 Ca- 480 Mg- 1480 NO2- niewykrywalne NH4- niewykrywalne Ph- 7,9 zasol- 1.024 W ostatnim tygodniu zauważyłem spadek PO4 do 0,01 i NO3 do 12 Jest dobrze!!! Mam do Was pytanie odnośnie zasolenia. Kupiłem sobie nowy Refraktometr i zgłupiałem pokazuje zasolenie 1.030 czyli 40% mój stary aerometr wskazuje 1.024 Który pomiar jest właściwy? Wydaje mi się że refraktometr powinien być dokładniejszy a może jest uszkodzony? Mam go na gwarancji mogę zawsze reklamować. Wszystkie zwierzaki w akwarium mają się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Gregorq Zgłoś Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Nie wiadomo ktory pomiar wlasciwy, ale bardziej prawdopodobne ze ten z refraktometru. Polecam zakup plynu do kalibracji refrakto Salifert. Patrzac po poziomach Ca i Mg masz albo bogata sol, albo podniesione zasolenie, pod warunkiem ze nie podbijasz sztucznie tych pierwiastkow. Edytowane 8 Września 2015 przez Gregorq (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Września 2015 używam soli Kent Marine Reef Salt Mix. Magnezu i wapnia niczym nie podbijam, w baniaku po prostu nie mam sps-ów i mam tylko kilka lps-ów a miękasy nie pobierają tych pierwiastków. Czekam aż woda dojrzeje i wymieniam obsadę na SPS-y i LPS-y jeszcze kilka miesięcy czekania mi zostało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 27 Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego. Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość Obserwujący 40
waldek123blau Zgłoś Napisano 2 Września 2015 (edytowane) ten filtr jest za mały jak one maja się obracać jak tam miejsca nie ma,albo zmień filtr jak koledzy piszą albo paletki na takie jak te http://www.theaquari...-np-bio-pellets gdzieś na uk forum pisali o tym problemie w tym dokładnie filtrze Moim zdaniem filtr nie jest za mały tylko trzeba go przerobić do tego rodzaju pelletek! Zdejmij gąbki które go zapychają i przerób filtr tak aby nie był filtrem przepływowym a został reaktorem. Musisz mieć możliwość regulowania odciekiem a jednocześnie pelletki muszą się mocno kręcić wzory reaktorów są w tym temacie. Ja u siebie mam Biopelletki NP i ten twój filtr się właśnie do nich nadaje Opis moich doświadczeń masz tu: http://nano-reef.pl/topic/77046-biopellets-np-reducing-bakterie-aquaforest/page__st__20 Jeżeli nie masz zdolności do majsterkowania zamów nowy reaktor może nawet u Sebastka. Edytowane 2 Września 2015 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Dziś jest 32 dzień pracy biopelletek w moim akwarium. Codziennie dawkuje 6 kropli bakterii AF ProBioS i co 3 dni leje 6 kropli pożywki ProF W obiegu jest 500ml Biopelletek i mam zamiar dołożyć jeszcze 250ml. Zostały zamówione wczoraj i czekam na dostawę. Parametry wody są coraz ładniejsze pomiar dzisiejszy: NO3- 12 PO4- 0,01 ppm P Kh- 7,3 Ca- 480 Mg- 1480 NO2- niewykrywalne NH4- niewykrywalne Ph- 7,9 zasol- 1.024 W ostatnim tygodniu zauważyłem spadek PO4 do 0,01 i NO3 do 12 Jest dobrze!!! Mam do Was pytanie odnośnie zasolenia. Kupiłem sobie nowy Refraktometr i zgłupiałem pokazuje zasolenie 1.030 czyli 40% mój stary aerometr wskazuje 1.024 Który pomiar jest właściwy? Wydaje mi się że refraktometr powinien być dokładniejszy a może jest uszkodzony? Mam go na gwarancji mogę zawsze reklamować. Wszystkie zwierzaki w akwarium mają się dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Nie wiadomo ktory pomiar wlasciwy, ale bardziej prawdopodobne ze ten z refraktometru. Polecam zakup plynu do kalibracji refrakto Salifert. Patrzac po poziomach Ca i Mg masz albo bogata sol, albo podniesione zasolenie, pod warunkiem ze nie podbijasz sztucznie tych pierwiastkow. Edytowane 8 Września 2015 przez Gregorq (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Września 2015 używam soli Kent Marine Reef Salt Mix. Magnezu i wapnia niczym nie podbijam, w baniaku po prostu nie mam sps-ów i mam tylko kilka lps-ów a miękasy nie pobierają tych pierwiastków. Czekam aż woda dojrzeje i wymieniam obsadę na SPS-y i LPS-y jeszcze kilka miesięcy czekania mi zostało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach