Barth0 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) WItam wszystkich prosze o porade i potwierdzenie czy przy zmianie oswietlenia na led na takie wlasnie zmienilem, moga bielec od gory te twardziele. Mozeliwe jest przeswietlenie przypalennie ich? Inne Sps i Lps maja sie dobrze. Lampe kupilem trzy miechy temu. Na dzien dzisiejszy swiece Biale ledy na 80% a Niebieskie na 100%. Jak by im tu pomoc? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Barth0 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 440l LR: 30kg, Sump 110l Cyrkulacja: Jebao WP25 - Jebao WP40 - 2 x JVP 102, Obieg: Jebao 8000L Odpieniacz: Deltec SC2060, Oświetlenie Maxspect Razor 16k 300W 6xPompy dozujące Marine Colour Chinol, dolewka Autoaqua Smart ATO, TLF Phosban Reaktor, Jebao Lampa UV, + sporo innych gratów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 bieleją tylko od góry, mi to wygląda na prześwietlenie. Mało informacji napisałeś, jeżeli po fotkach mam osądzać to tak bym doradzał. Ledy mają naprawdę moc Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth0 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 Tak masz racje tylko od gory, tez mi sie wydaje na przeswietlenie, co nalepiej zrobic? Na jakiej wysokosci najlepiej powinna wisiec lampa bo moja wisiala 30cm od tafli wody. Cytuj Akwarium 440l LR: 30kg, Sump 110l Cyrkulacja: Jebao WP25 - Jebao WP40 - 2 x JVP 102, Obieg: Jebao 8000L Odpieniacz: Deltec SC2060, Oświetlenie Maxspect Razor 16k 300W 6xPompy dozujące Marine Colour Chinol, dolewka Autoaqua Smart ATO, TLF Phosban Reaktor, Jebao Lampa UV, + sporo innych gratów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 to nie ma większego znaczenia na jakiej wysokości. Musisz zmniejszyć moc świecenia, o ile nie wiem bo nie wiem nic o teraźnieszym świeceniu. Daj dokładne info, najlepiej napisz do Przemka z RS on się troszkę na tym zna. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) za dużo światła ... pod ledami światło niestety jest bardzo skupione, jednym koralom będzie za dużo innym za mało. Moje histrixy umieszczone na górze zbirnika są białe te na dole brązowe, kolor różowy pojawił się u tych na górze "jakiś tam śladowy" jak skręciłem moc lamp 40% ... ale pewnie gdyby nie T5 to kolorów wcale by nie było ... nie ma co porównywać bo jedne ledy drugim nie równe. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez J@cekWro (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth0 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 OK dzieki, wlasnie zmniejszym moc lampy. Cytuj Akwarium 440l LR: 30kg, Sump 110l Cyrkulacja: Jebao WP25 - Jebao WP40 - 2 x JVP 102, Obieg: Jebao 8000L Odpieniacz: Deltec SC2060, Oświetlenie Maxspect Razor 16k 300W 6xPompy dozujące Marine Colour Chinol, dolewka Autoaqua Smart ATO, TLF Phosban Reaktor, Jebao Lampa UV, + sporo innych gratów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2014 Słabe zdjęcia,nie są to przyrosty ? Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2014 Wisi na dobrej wysokości. Dobrze zauważyłeś i dobrze zrobiłeś że zmniejszeniem mocy. Uważaj na temperaturę bo te korale są czułe i jak dochodzi jeszcze mocne światło, łatwo je stracić. Istnieje możliwość że jest poparzona przez zbyt szybka zmianę. Najlogiczniej jest zmniejszyć moc i obserwować, jeśli wraca do siebie to zwiększać o kilka procent i znowu obserwować. Pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Dokleje sie do tematu... Kilka cm szczepka trafila na pare dni do sumpa, a pozniej poszla na wyzsze partie zbiornika glownego. Po kilku dniach zrobila sie biala, ale caly czas polipuje (tylko kolor) rozumiem co sie stalo- ledy :/ Nie ruszalem jej juz poltora tygodnia. Pytanie- czy juz nic z niej nie bedzie?, czy zostawic, czy przeniesc na dolne partie? Nie ma oznak utraty tkanki, tylko ewidentnie dostala za duzo swiatla. Dac jej spokoj, czy jednak szukac miejsca mniej oswietlonego? Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 29 Września 2014 Pewno dla niej za dużo światła na poczatek. Postaw ją na piasku i obserwuj. Jak zacznie nabierać koloru (obojętnie jakiego) to na jakiś wyższy poziom a za jakiś czas znowu w górę. To trochę potrwa ale powinno pomóc. Ja świecę hybrydą ale każdy koral zaczyna od dna. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Generalnie u mnie tez, chyba ze wiem ze byl juz pod ledami wczesniej. Tylko juz troche czasu minelo, dlatego pytam czy bawic sie w przestawianie, czy dojdzie do siebie na miejscu ? Ps. Na tej stronie baniaka tez hybryda Edytowane 29 Września 2014 przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach