Rafa0302 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Gdy zaczynałem przygodę z akwarium morskim dostałem przy okazji zakupów w GRATISIE kilka asterin. Pewnie sprzedawca miał niezły UBAW. Namnożyło się tego mrowie. Czytałem i szukałem sposobu na to cholerstwo. Zrobiłem fajną i praktyczną "łapaczkę". Kilka sztuk codziennie wyławiam i pozbywam się GRATISÓW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Masz na myśli, że dostałeś je w worku tak jak byś rybę kupował jako gratis? W którym sklepie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Nie rozumie dlaczego sprzedawca miał ubaw. Ja u siebie też mam asteriny i wcale mi nie przeszkadzają. Wysłane z mojego GT-I9505 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Masz na myśli, że dostałeś je w worku tak jak byś rybę kupował jako gratis? W którym sklepie? Kupując pierwsze "życie" zauważyłem je na szybie akwarium. Zaciekawiony zapytałem co to jest. To takie pożyteczne asterinki i wyłowił mi kilka. Nie rozumie dlaczego sprzedawca miał ubaw. Ja u siebie też mam asteriny i wcale mi nie przeszkadzają. Wysłane z mojego GT-I9505 Myślę że zielonemu morszczakowi mógł powiedzieć że podobnie jak niektóre glony są zmorą wymagającą fachowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Nie koniecznie. Są też wyznacznikiem parametrów w wodzie. Jak coś się dzieje niedobrego z wodą to asteriny znikają. Asteriny głównie żywią się glonami. Jeżeli asteriny siedzi na korala to znaczy ze koral pada. A asterina objada martwa tkankę. Wysłane z mojego GT-I9505 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Rafał, daj zyc asterinom. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Nie koniecznie. Są też wyznacznikiem parametrów w wodzie. Jak coś się dzieje niedobrego z wodą to asteriny znikają. Asteriny głównie żywią się glonami. Jeżeli asteriny siedzi na korala to znaczy ze koral pada. A asterina objada martwa tkankę. Wysłane z mojego GT-I9505 To że wskazują chorobę korala to super. Moja łapka teraz będzie rzadziej używana. Obiecuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Twister Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Asteriny oni fajne som a tak na poważnie to kiedyś do chwytaka przymocowałem igłę i naabijałem je jak śmieciarz papierki w parku. Po około 100szt. dziennie ,ale znudziło się po paru dniach i teraz mam je gdzies , ściagam jedynie z zielonych zoa niech sobie żyją Cytuj Pacific Sun BP 160W + 4x24w T5, Deltec SC1455 , Jebao wp-40 , NewJet6000 , 40kg LR , Soft, LPS ,SPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Zawsze mozesz spakowac i mu wyslac te asteriny Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Zawsze mozesz spakowac i mu wyslac te asteriny Nie jestem taki mściwy. Niewiedza nie usprawiedliwia. Rafał, daj zyc asterinom. Obiecałem że połowy ograniczę do minimum. Szkoda że nie ma ich gdzieś oddać Asteriny oni fajne som a tak na poważnie to kiedyś do chwytaka przymocowałem igłę i naabijałem je jak śmieciarz papierki w parku. Po około 100szt. dziennie ,ale znudziło się po paru dniach i teraz mam je gdzies , ściagam jedynie z zielonych zoa niech sobie żyją Co ja narzekam. Stu to ja jeszcze nie wyłowiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Możesz sobie kupić krewetki która się żywi nimi i rozgwiazdami. Ona ci pomoże jeśli tak ci przeszkadza. Wysłane z mojego GT-I9505 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Jak by sprzedawca ci ich nie dal to pewnie i tak wylazly by ze skały albo byś dostal je ze szczepka Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Jak by sprzedawca ci ich nie dal to pewnie i tak wylazly by ze skały albo byś dostal je ze szczepka Owszem miałem nawet trzy kraby gapowicze i ok. Ale co innego los a co innego ten przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 8 Września 2014 U mnie asteriny wcinają ikrę nassariusow niestety ;/ Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 8 Września 2014 Piękny kiler Wysłane z mojego GT-I9505 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 8 Września 2014 to własnie bedzie moj kolejny zakup:) Po robocie na targowisko poleci mam nadzieje ze komus sie przyda Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach