Niph Zgłoś Napisano 13 Września 2014 Jakiś czas temu znalazłem u siebie spory okaz Aiptasii, siedział w miejscu pewnie kilka miesięcy - dobrze się skitrał. Po wyparzeniu dziada osmozą dokładnie obejrzałem zbiornik... Kilkaset malusieńkich polipów - 2-5 mm każdy... Ręce mi opadły. Dzisiaj zauważyłem strobilizację jednego z tych polipów - wypuścił efyrę średnicy jakichś 3-4mm. I teraz pytanko - czy to na pewno Aiptasie? Czy one się w ten sposób rozmnażają? Kolejno - mam dostęp do wurdemanii, ale max 2cm, a w baniaku pływa para dorosłych P. kauderni, nie wciągną mi tych krewetek? [planuję też Thory, to samo pytanko] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Września 2014 http://nano-reef.pl/topic/57331-czy-to-jest-aiptasia-tak-to-jest-aiptasia/ Piotrze, nie chce sie szukac? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niph Zgłoś Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Przeczytałem temat z linka, nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania ps. po zbiorniku właśnie pływa kilkanaście efyr, troszkę to niepokojące... Edytowane 13 Września 2014 przez Niph (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Września 2014 u siebie nigdy nie spotkalem sie ze strobilizacja aiptasii (choc nie mowie ze to niemozliwe) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 13 Września 2014 No cóż, u siebie widziałam jak stara duża Aip wypuszczała małe Aip..więc , owszem tak się rozmnażają. Jedyną sprawdzoną, działjącą u mnie radą są brzydale. Niestety po a) wyskakują po kiedy zjedzą Aip zabierają się za inne koralowce, na pierwrzy rzur Xenia a na kolejne...a,,te kolejne moga też w pierwszym rzucie zajadać, np Euphillę Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Siwy Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Mój brzydal zeżarł wszystkie apitazje teraz sobie pływa i nie zabiera się za nic je mrożonki i często widzę jak skubie coś na skale ale ogólnie to chyba udało mi się trafić na fajnego osobnika co nie interesuje sie xsenią , zoa Cytuj - Akwarium 200 L - Sump 60 L - Cyrkulacja 2x Jebao RW-8 - Oświetlenie Glisten 150R2 - Odpieniacz Turboflotor Blue 1000 - Pompa obiegowa EcoRunner 2700 - 30 kg LR i 13kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Cześć, Ostatnio w swoim zbiorniku widziałem jak malutka aiptasia fruwała po akwarium. Na chwilę przykleiła się do szyby i nie zdążyłem jej nawet usunąć bo po chwili poleciała gdzieś dalej w skałę... Na aiptasie używam środka aiptasia-x który jest bardzo skuteczny, nie zauważyłem żeby jakoś źle wpływał na inne życie w akwarium więc polecam. Edytowane 14 Września 2014 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niph Zgłoś Napisano 19 Września 2014 No dobra, wpuściłem wczoraj 5 Thorów, nie widze teraz w zbiorniku żadnego, a na moich oczach samica kauderni podpłynęła do jednego i go po prostu zjadła... Więc wurdemani odpadają. Preparaty też odpadają, bo nie jestem w stanie namierzyć każdej aiptasii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Papugazako Zgłoś Napisano 21 Października 2014 Dawno, dawno temu na poczatku kiedy akwarium dojrzewalo mialem jakies aiptasie. Probowalem brzydala... Glupi i nic nie jadl - niestety padl bo jakims czasie z niewiadomych mi przyczyn. Pozniej kupilem 2 x lysmata kuekenthali - byly drapiezne do tego stopnia, ze niedokarmiane zabieraly sie za mojego quadricolora!!! Aiptasie zniklely w ciagu dwoch tygodni. Wiem tez, ze bywa roznie z tymi krewetkami natomiaast u mnie spisaly sie na medal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 21 Października 2014 No cóż, u siebie widziałam jak stara duża Aip wypuszczała małe Aip..więc , owszem tak się rozmnażają. Jedyną sprawdzoną, działjącą u mnie radą są brzydale. Niestety po a) wyskakują po kiedy zjedzą Aip zabierają się za inne koralowce, na pierwrzy rzur Xenia a na kolejne...a,,te kolejne moga też w pierwszym rzucie zajadać, np Euphillę Niestety moje oba po wyżarciu widocznych ukwiałów olały xenię - której mam całe ściany baniaka i zabrały się za zoasy... Takiego amatora xeni i parazoantusów bym przygarnął, inaczej czeka mnie restart zbiornika. Z aiptasią sobie poradze, ale xeni i parazoa nie wytnę Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 21 Października 2014 U mnie Chaetodon auriga jadł aiptasie ale mu się szybko znudziło i zabrał się za Zoanthusy.Wpuściłem 6 krewetek i trzymają ją w ryzach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Constantine Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 okolo 5 tyg temu kupilem dwie krewetki lysmata kuekenthali w erybka w Zabrzu z uwagi na to , ze mialem 2 spore rozyczki ( srednica 50 gr ) . Oczywiscie krewetki okazaly sie malo widoczne podczas dnia jedynie pokazywaly sie podczas karmienia . Pierwsza aiptasia zniknela po 3 tygodniach a druga (ostatnia widoczna ) zniknela dzisiejszej nocy Wobec czego polecam - u mnie sie sprawdzily krewety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Huxyf Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2014 Według mnie na aiptasie najlepiej kupić jakąś rybkę np. brzydala bądź jakieś krewetki aiptasiożerne, ponieważ będą one na bieżąco zżerać nowo podstałe osobniki. Stosowanie środków typu aiptasia-x moim zdaniem jest wysoce nie praktyczne, ponieważ jest to tylko doraźny zabieg i nie jest się w stanie ich wszystkich wytruć. Dlatego też uważam, iż ta metoda jest jak zabawa w kotka i myszkę - tu wytrujesz, a tam odrośnie. Cytuj Hydor Slim-Skim 250.65, LED Cree 100W, Hagen Elite Crystal Flo 80 + Skimmer Hagen Fluval, Jebao WP 25, Vibration Pump JVP-101, Turbo 750 N, Eheim Jager 125W. !!! Kupię miękasy oraz ukwiały w okazyjnej cenie !!! ________________________________________________________ | M.in.: Zoa, Sinularia (Zielona), Quadricolor, Rhodactis, Ricordea | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2014 U mnie najleprzą robotę wykonał cheatodon auriga, lecz po zjedzeniu paru , reszta róż się schowała . Jak nie widział aiptazji to zabrał się za ksenię i zoa, więc poszedł do sklepu. Po tygodniu aiptazje zaczęły wyłazić i wszystko wróciło do normy z ilością róż. Kupiłem 2szt wundermani i wogle nie interesują się aiptazjami. Próbowałem kiedyś wstrzyknąć w stopę kh z ballinga , parę ubiłem, lecz po jakimś czasie jeszcze raz tyle miałem w baniaku, brzydala też kiedyś miałem żarł aiptazję i resztę koralowców też . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach