Skocz do zawartości
Kuba212

Uzywane akwarium z ogloszenia- dobry wybor na poczatek?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

chcialbym zaczac przygode z morszczyzna z akwarium z przedzialu 200-300 litrow. Udalo mi sie znalezc cos takiego http://olx.pl/oferta/akwarium-morskie-opti-white-230-litrow-plus-osprzet-CID103-ID6gQ2D.html#97f54d155f . Czy za takie pieniadze to dobry wybor na poczatek? Wiem, ze bede potrzebowal jeszcze sporo pieniedzy, zeby akwarium cieszylo oko ( zywa skala, jeszcze troche drobiazgow), ale chcialbym sie dowiedziec czy zakup tego zestawu to dobry pomysl. I przede wszystkim, czy oswietlenie bedace w zestawie, jest wystarczajace?

Na poczatek nie chce bawic sie w sump, wiec szukam gotowego rozwiazania czyli szklo + cos a la deltec mc 600. Byc moze zamiast kupowac ten zestaw warto byloby kupic nabyc sam osprzet bez szafki i szkla i zainwestowac w baniak ~300 litrow (120X50X50)?

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiele osób, wiele teorii - zobacz na ten przykład na mój zestaw :)

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, podejrzewam, ze jak w przypadku wiekszosci morszczakow, apetyt rosnie w miare jedzenia. Akwarium z ogloszenia ma 230 litrow i moze byc poligonem doswiadczalnym, jesli chcialbym pojsc w cos wiekszego, trzeba bedzie zmienic wszystko. Ale deltec mce 600 w parametrach ma napisane, ze obsluguje akwarium do 400 litrow. Byc moze warto zainwestowac w szkolo typu 300-350 litrow i od razu umiescic tam komin (przyszlosciowow), no i niech poki co pracuje z deltec mce 600, a w miare zbierania funduszy pod szafka budowac sump i z czasem przejsc na normalne funkcjonowanie (z sumpem)?

Kuba - nie rób błędu i kup z sumpem

Moglbym prosic tylko o rozjasnienie mi tematu; tzn. sama budowa sumpa i wszystko co powinno sie w nim znajdowac, jest dla mnie absolutnie czarna magia. Jak to mniej wiecej finansowo wypada w przypadku akwarium ~300 litrow?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej wielkości baniak bez sumpa na początek, to "strzał w stopę z rykoszetem w kolano". Zaufaj tym co przerabiali to. Za te pieniądze zamówisz (u kogo to na PW), baniak z OW, sump i transport. Szafkę - stelaż też Ci może zrobić. Odpieniacz i lampe kup używane na początek - t5, nie pchaj się w ledy. I będziesz miał zestaw docelowy na lata.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, podejrzewam, ze jak w przypadku wiekszosci morszczakow, apetyt rosnie w miare jedzenia. Akwarium z ogloszenia ma 230 litrow i moze byc poligonem doswiadczalnym, jesli chcialbym pojsc w cos wiekszego, trzeba bedzie zmienic wszystko. Ale deltec mce 600 w parametrach ma napisane, ze obsluguje akwarium do 400 litrow. Byc moze warto zainwestowac w szkolo typu 300-350 litrow i od razu umiescic tam komin (przyszlosciowow), no i niech poki co pracuje z deltec mce 600, a w miare zbierania funduszy pod szafka budowac sump i z czasem przejsc na normalne funkcjonowanie (z sumpem)?

Moglbym prosic tylko o rozjasnienie mi tematu; tzn. sama budowa sumpa i wszystko co powinno sie w nim znajdowac, jest dla mnie absolutnie czarna magia. Jak to mniej wiecej finansowo wypada w przypadku akwarium ~300 litrow?

Pozdrawiam serdecznie

Wszystko jest opisane na forum, daj sobie kilka miesięcy na czytanie, w międzyczasie zbieraj kaskę na szkło z sumpem chociaż to najmniejszy koszt w przypadku akwarium morskiego..

http://nano-reef.pl/topic/48898-sump-opis-i-projekty/

Edytowane przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo przepraszam, zamiast poszukac zadalem niepotrzebnie pytanie ;) A czy ktos moglby mi wytlumaczyc dlaczego na poczatek akwarium bez sumpa, z modulem a la deltec mce 600 i stopniowa przerobka akwarium do pracy z modulem, jest zlym pomyslem?

Pozdrawiam serdecznie

Bardzo przepraszam, zamiast poszukac zadalem niepotrzebnie pytanie ;) A czy ktos moglby mi wytlumaczyc dlaczego na poczatek akwarium bez sumpa, z modulem a la deltec mce 600 i stopniowa przerobka akwarium do pracy z modulem, jest zlym pomyslem?

I jeszcze jedna wazna kwestia, pianiadze mam, posiadam obecnie jakies 8 tys.ktore teoretycznie moglbym przeznaczyc w calosci na solniczke, ale w miare mozliwosci chcialbym wydac jak najmniej.

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączenie w obieg sumpa może spowodować destabilizację istniejącego systemu, prawdopodobnie dojdzie do ponownego dojrzewania (mniej lub bardziej silnego), poza tym hydraulikę dobrze jest przepłukać przed uruchomieniem, sprawdzić jej wydajność oraz szczelność, a to najlepiej zrobić na kranówce a nie w działającym systemie. Nie wspominam o samej akcji - robiciznie itp.

Nie mówię, że się nie da.

Nie warto.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dziekuje za odpowiedz.

A czy w wariancie, ze i tak bede przesiadal sie na wiekszy zbiornik, to zestaw podany przeze mnie nie sprawdzi sie jako poligon doswiadczalny? Wiem, ze sump jest sporym ulatwieniem, ale sa to rowniez dodatkowe koszta. Co moge trzymac w akwarium 230? Sam myslalem nad koralami miekkimi, jednym ukwialem i 10 malymi rybkami (2 blazny, 2 babki, a reszt jeszcze nie wiem co), to realna obsada na taka wielkosci?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie kiedy będziesz się przesiadał. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że gdybym teraz zakładał baniak z perspektywą zmiany na wiekszy w ciagu roku to bym się wstrzymał i założył od razu większy.

Akwarium 120x60x50 360l

Lampa: DIY 170W LED COB

Odpieniacz: APF600

Cyrkulacja: Jebao wp-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze nie nastapi to w ciagu roku.

Chcialbym zadac jeszcze jedno wazne pytanie, byc moze ono okaze sie gwozdziem do trumny i przekonacie mnie Panstwo do sumpa.

Na chwile obecna jestem studentem, a zawodowo instruktorem widnsurfingu, co wiaze sie z tym, ze w ciagu roku nie ma mnie w domu 2-3 miesiace. W tym czasie akwarium bedzie zajmowala sie moja mama, jednak dobrze byloby, gdyby miala przy nim jak najmniej pracy. Moga mi Panstwo uswiadomic, na ile realne jest pozostawienie, zalozmy, ze juz dojrzalego zbiornika, na tak dlugi czas, pod okiem osoby nie majacej o tym pojecia? Moje akwaria slodkowodne trzymaja sie swietnie pod opieka mamy, ale wiem, ze morszczyzna to zupelnie inna bajka.

edit: A jakbym wzial od faceta samo szklo, oswietlenie i pompy cyrkulacyjne, do tego zrobil sump, to bedzie dobrze?

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Kuba212 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wziąłbyś same szkło to musiałbyś jakoś dorobić spływ wody stosując np pudełko przelewowe. Dla mnie komin jest dużo wygodniejszy. Ewentualnie można wiercić szkło albo doklejać komin zewnętrzny, ale ja bym sie raczej na coś takiego nie zdecydował.

Co do pozostawienia akwarium na 2-3 miesiące to może być ciężko. Osoba, która się na tym nie zna może dolewać wodę do dolewki, karmić ryby, ewentualnie dozować jakieś preparaty, ale dobrze jakby potrafiła jeszcze zdiagnozować czy coś złego dzieje się w akwarium.

Akwarium 120x60x50 360l

Lampa: DIY 170W LED COB

Odpieniacz: APF600

Cyrkulacja: Jebao wp-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, uwazam ze Twoja mama sobie nie poradzi przez te 2-3 miesiace. Podmiany, testy, karmienie jest wiele obowiazkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niecałe dwa dwa lata wytrzymałem z 200L+sump, teraz idzie na sprzedaż bo jedzie już 2 razy większe, dlaczego - myślę że przez te dwa lata troszeczkę liznąłem morskiego zbiornika i wystarczy to na zainwestowanie większych pieniędzy w nowy większy zbiornik, a większy robię bo jestem już pewien że będę miał czas i chęci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuję zestaw który mi służył jako początek przygody z morszczyzną

http://nano-reef.pl/topic/67472-swarszawaradzymin-reefmax-z-wyposazeniem-obnizka-cen/#entry688825

Tani, banalny w obsłudze i ma wszystko czego potrzebujesz na początek łącznie z komorą imitującą sumpa.

Wrzucasz skałę, sypiesz piasek, zalewasz solanką i masz gotowca. Będziesz się mógł przekonać niewielkim nakładem finansowym czy morszczyzna Cię wciągnie czy też to chwilowa przygoda. Ja się wciągną i po przygodzie z ReefMaxem opierając się na doświadczeniach jak na nim zdobyłem bezproblemowo wystartowałem z 450l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi.

ReefMax zdecydowanie odpada, nie pasuja mi te zestawy i chce akwarium ok 250, nie 200, po za tym ten zestaw wyglada srednio atrakcyjnie, a dobrze by bylo, gdyby cos co wstawiasz do pokoju, chociaz troche tam pasowalo.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszę poniżej nie jest złośliwe tylko dobra rada.

Odpuść sobie morszczyznę. Nie dasz rady. Zbiornik 3 miesiące bez opieki i obserwacji osoby która się na tym zna nie przeżyje.

Za chwilę będziesz likwidował. Szkoda kasy.

Ludzie właśnie z powodu braku czasu czy wyjazdów likwidują akwaria a ty chcesz zakładać?

Miałem wyjazdy po około miesiąca ale w tym czasie miałem pomoc ze strony zaprzyjaźnionych posolonych i byli na zasadzie pogotowia oraz domowników którzy lubią moje hobby. A i tak po powrocie musiałem doprowadzać zbiornik do właściwego stanu.

Edytowane przez BAU (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszę poniżej nie jest złośliwe tylko dobra rada.

Odpuść sobie morszczyznę. Nie dasz rady. Zbiornik 3 miesiące bez opieki i obserwacji osoby która się na tym zna nie przeżyje.

Za chwilę będziesz likwidował. Szkoda kasy.

Ludzie właśnie z powodu braku czasu czy wyjazdów likwidują akwaria a ty chcesz zakładać?

Miałem wyjazdy po około miesiąca ale w tym czasie miałem pomoc ze strony zaprzyjaźnionych posolonych i byli na zasadzie pogotowia oraz domowników którzy lubią moje hobby. A i tak po powrocie musiałem doprowadzać zbiornik do właściwego stanu.

Moze zle sie wyrazilem. To nie jest tak, ze przez 2-3 miesiecy nie bede mial dostepu do akwarium. raz na dwa lub 3 tygodnie moge przyjechac na 2-3 dni, sprawdzic wszystko co i jak. Z reszta jesli chodzi o wszelkie anomalnie (na przykladzie akwarium slodowodnego) moja mama jest wyczulona jeszcze bardziej ode mnie i jest w stanie dostrzec, ze dana ryba zjada pokarm inaczej niz zwykle :smiling: wiec nie jest to absolutnie tak, ze zaplecza nie bedzie. Chcialbym sie dowiedziec tylko na iile jest to klopotliwe etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz.

W morszczyżnie potrzebna jest systematyka.

Zrobienie czegoś od czasu do czasu może zaszkodzić a nie pomóc.

Wiele zależy od obsady jaką będziesz miał.

Ale jak masz super mamę to czemu nie.

Ale musisz maksymalnie uprościć obsługę systemu.

A bez sumpa to może być bardzo trudne.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Uciążliwości ;)"

Dzienne czynności:

sprawdzić czy wszystko działa i żyje ;)

nakarmić ryby i korale

testy (jak masz korale twarde to na początku mierzysz codziennie ca, kh,mg i może po4)

Co dwa dni

wyczyścić kubek odpieniacza

czyścisz szyby

Raz na tydzień

wymienić 10% wody (mieszasz 24h - ustawiasz kh,ca,mg, zasolenie i temperaturę)

odessanie detrytusu

mierzysz parametry (no3, no2, po4)

Co dwa tygodnie

Lejesz bakterie

ITD

...

To są czynności planowane jak wszystko idzie zgodnie z planem natomiast do tego musisz dołożyć błędy jakie popełnisz na początku lub przypadki losowe. Mogą to być różne rzeczy choćby źle dobierzesz obsadę i będziesz musiał wyłowić jakąś rybę albo rybki dostaną Ci ospy i masz szpital w akwarium ...

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Uciążliwości ;)"

Dzienne czynności:

sprawdzić czy wszystko działa i żyje ;)

nakarmić ryby i korale

testy (jak masz korale twarde to na początku mierzysz codziennie ca, kh,mg i może po4)

Co dwa dni

wyczyścić kubek odpieniacza

czyścisz szyby

Raz na tydzień

wymienić 10% wody (mieszasz 24h - ustawiasz kh,ca,mg, zasolenie i temperaturę)

odessanie detrytusu

mierzysz parametry (no3, no2, po4)

Co dwa tygodnie

Lejesz bakterie

ITD

...

To są czynności planowane jak wszystko idzie zgodnie z planem natomiast do tego musisz dołożyć błędy jakie popełnisz na początku lub przypadki losowe. Mogą to być różne rzeczy choćby źle dobierzesz obsadę i będziesz musiał wyłowić jakąś rybę albo rybki dostaną Ci ospy i masz szpital w akwarium ...

Amen.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo Wam sie mnie przekonac do sumpa :clap: Prosze mi powiedziec, jak duzy musi byc sump pod 250 litrow? Bau, co masz na mysli mowiac o automatyzacji zbiornika (tzn. jakie konretnie urzadzenia masz na mysli)? Do nastepnego wyjazdu mam 10 miesiecy, wiec czy w takim wypadku optymalnym rozwiazaniem bedzie postawienie rozbudowanego sumpa i stopniowa automatyzacja do czasu wyjazdu?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze odpalony baniak, nie przerybiony, z prostymi koralami, bez fajerwerków w postaci peletek/wódki/zeowitów/reaktorów jest praktycznie bezobsługowy w okresie 2-3 miesiące. Obsługa sprowadza się do karmienia rybek (wyjąć mrożonkę z lodówki, rozpuścić w wodzie, wlać), dolewania wody w zbiorniku dolewki, skrobania szyb i sprawdzania funkcjonowania systemu (czy szczelny - widać :), czy pompy działają - widać, czy wszystkie światła świecą - też widać) i do zostawienia numeru telefonu do serwisu akwarystycznego w razie draki.

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

Rób baniak z kominem, pudełko może się zapowietrzyć - wtedy będzie ból dla osoby niewtajemniczonej. Sump prosty, nie robił bym refugium i dsb, z uwagi na brak ciągłej opieki. Spory odpieniacz, plus spore złoże matrixu/ceramiki w sumpie i filtracja mechaniczna. Do tego nie przeładowany zbiornik. Miękkich bym nie żałował - na oddzielnej skale żeby za szybko nie przełaziły, bardzo ładnie zbijają trofizm wody. Sól bogatą, np. Kenta żeby nie suplementować, ewentualnie kH stale uzupełniać.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze odpalony baniak, nie przerybiony, z prostymi koralami, bez fajerwerków w postaci peletek/wódki/zeowitów/reaktorów jest praktycznie bezobsługowy w okresie 2-3 miesiące. Obsługa sprowadza się do karmienia rybek (wyjąć mrożonkę z lodówki, rozpuścić w wodzie, wlać), dolewania wody w zbiorniku dolewki, skrobania szyb i sprawdzania funkcjonowania systemu (czy szczelny - widać :), czy pompy działają - widać, czy wszystkie światła świecą - też widać) i do zostawienia numeru telefonu do serwisu akwarystycznego w razie draki.

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

Rób baniak z kominem, pudełko może się zapowietrzyć - wtedy będzie ból dla osoby niewtajemniczonej. Sump prosty, nie robił bym refugium i dsb, z uwagi na brak ciągłej opieki. Spory odpieniacz, plus spore złoże matrixu/ceramiki w sumpie i filtracja mechaniczna. Do tego nie przeładowany zbiornik. Miękkich bym nie żałował - na oddzielnej skale żeby za szybko nie przełaziły, bardzo ładnie zbijają trofizm wody. Sól bogatą, np. Kenta żeby nie suplementować, ewentualnie kH stale uzupełniać.

Bardzo dziekuje za odpowiedz :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pamiętaj :) Dobrze odpalony, znaczy, powoli i rozsądnie :) Bez przesady jeśli chodzi o zwierzęta i skałę/piach w baniaku głównym. Woda musi mieć łatwą cyrkulację, bez martwych stref. Piasek na tyle płytko, żeby nie było dużych stref beztlenowych - takie coś poruszone może wysadzić baniak. A poruszenie ? Choćby pompa Ci odpadnie od ścianki. Obsada też reaczej bez przesady - jeśli chodzi o ryby. Korale - tu bym odpuścił acry i inne wymagające czystej wody. Montipory też ładnie wyglądają, lps-y i miękkie wprowadzają sporo dynamiki, poza tym ładnie wyciągają azot i fosfor. Do tego kilka krewetek (czyszczące i debeliusy) plus wieloszczety, lub lepiej wężowidła. Ja bym odpalał na suchej skale i wpuścił za jakiś czas wężowidła lub wieloszczety. Odpalił, na ubogiej soli (np IO), lał bakterie - specjal blend microbe lift ( bakterie plus pożywka) potem dolewać już tylko microbe lift nitro out (bez pożywki) lub produkty biodigest. Potem zmienił bym sól na kenta - podmiankami, ale bez zwiększenia ilości ich i wprowadzał korale. Ważne żeby startować bez przeciążania baniaka azotem i fosforem - dlatego fajnie by było startować np. na sztucznej skale.

Do sterowania baniakiem niezbędny Ci będzie sterownik, polecam produkt forumowy Muftiego - masz monitoring parametrów przez sieć, grzanie i chłodzenie (przy termostacie w grzałce - podwójne zabezpieczenie), sterowanie dolewki. W porównaniu z czasowym wyłącznikiem dolewki, też masz podwójne zabezpieczenie przed przelaniem.

Dobry, nieco przewymiarowany odpieniacz da Ci natlenienie wody i jej oczyszczenie. W sumpie, regularnie wymieniany węgiel, pod nieobecność Twoją, powinien też stworzyć margines bezpieczeństwa.

Problem będzie ze stabilnością kH - wapń i Magnez na podmianach z Kenta powinien wystarczyć przy miksie korali. Jak miał byś pompę dozującą 3 lub 4 kanałową, mógłbyś te 2-3 miesiące przeżyć bez podmian (nie linczować - sprawdzone), uzupełniając tylko braki (jak masz sprawdzone, pompy mogą to robić za Ciebie).

Myślę że osoba zajmująca się zbiornikiem dała by radę z pomiarem zasolenia i karmieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.