baszurek Zgłoś Napisano 23 Września 2014 No wlasnie...Moj Reefmax ma juz dwa lata,odpalony na ~ 13kg LR (skala czysciutka,odgazowana) i 9kg LS. Na poczatku ze skaly wylazlo sporo zycia:asteriny,3 kraby dzikusy (do dzis male i niegrozne), peaunts worm,wezowidla (moze nie te mityczne,co pozeraja kanapowe koty ,ale takie do 10 cm.),mysis i kielze,w tzw.miedzyczasie ze szczepkami do akwarium trafily male dzikie wezowidla. Na dzien dzisiejszy w baniaku jest mnostwo asterin i sporo malych wezowidel (te dopiero mozna zauwazyc wieczorem,a w trakcie dnia podczas karmienia) + kraby dzikusy i peanuts worm,natomiast mysis i kielze tylko pojedyncze sztuki w panelu. W ukladance brakuje mi wieloszczetow,przepadly bez sladu...I jesli brak kielzy i mysis w zbiorniku glownym mozna by uzasadnic zarlocznoscia obsady (dwa blazny,gobiodon,parasema,pictochromis i bicolor w wersji mono),tak wieloszczetow raczej nic z tego towarzystwa nie pozarlo. Jskies pomysly,domysly doswiadczonych morszczakow? mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Może tutaj coś znajdziesz= http://nano-reef.pl/...okowa-akwarium/ Ale ogólnie ja też nie mam mysis kiełży itd...reszty mam aż nad to. Edytowane 23 Września 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 23 Września 2014 U mnie jest podobnie, na początku kiełży było bardzo dużo a teraz jakieś takie ostatki, może dlatego że miałem mandaryna? wieloszczeta to ja u siebie nie widziałem od samego początku, wężowidła to miałem ze szczepkami. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 23 Września 2014 Jarek, jak były wprowadzone to są na pewno, siedzą w piachu i skale. U mnie nie widziałem od dawna żadnego robactwa (poza kominem, gdzie się lęgną mysis na potęge), a jak dzisiaj robiłem małe przemeblowanie, to w piachu takie mrowie że hej. Aż się zmartwiłem żeby mi się Chelmon nie przejadł czasami. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Września 2014 nasuwają się dwa powody: -coś je zjada np ryby -masz tak czystą skałę, ze po prostu brak pożywienia limituje populację. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Też tak mam. U mnie przypuszczalnie brzydal na spółkę z mandarynem i czystością skały ograniczył populację robactwa. Miałem kiedyś m.in. wieloszczety na 15cm a teraz żadnego nie widzę. A szkoda. Było co obserwować. Edytowane 24 Września 2014 przez janusz-pśl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Września 2014 Prawdopodobnie odbudowanie dolnych warstw piramidy pokarmowej spowoduje, że "robactwo" wróci. Proponuje zacząć dolewać fito i zooplankton (zwłaszcza wrotki) oraz zwiększyć częstotliwość karmienia korali pokarmami proszkowymi. Można też wziąć troche "brudnego" piasku od kogoś, aby dostarczyć świeżych jaj czy, też larw do systemu. Oczywiście, skutecznym i długofalowym rozwiązaniem byłoby byłoby wystartowanie DSB w sumpie. Nie musi być to koniecznie cała komora zasypana piaskiem. Wystarczy pojemnik PCV włożony do jednej z komór. Oczywiście im większy tym lepiej. Piasek musi być możliwie drobny z ziarnami rzędu 0,1mm. no ale o stawianiu DSB już jest sporo na forum Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach