Skocz do zawartości
klex80

Około 200l pierwszej solanki

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec woda juz niema wogole zielonej poswiaty ale jest dosyc ymetna. Oswietlenie faktycznie zaczalem swiecic od razu dosyc dlugo ale moje oswietlenie do nnajmocnieszych nie nalezy. Pokrywe narazie mam non stop otwarta bo trzeba zrobic jakies wiatraczki. Juz teraz widze ze latem bedzie problem z temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, te wiatraczki w lato ci za wiele w tej pokrywie nie pomogą. Lepszy efekt bez pokrywy i żeby wiatrak dmuchał w wodę. Woda chłodnie przez parowanie, zamykając to pokrywie ograniczasz jej możliwości.

Pomyśl jeszcze, czy już sery nie trzeba podmienić i spokojnie wieczorem piweczko - wszytko dojdzie do siebie.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok sere podmienie , chociaz pisało że do trzech miesiecy whłania wiec tak myślałem ze ze trzy dygodnie ją zostawie no ale oki. Jak powiedział BAU - mentora swego trzeba słuchać :)

Woda nadal mętna i mam wrażenie że bardziej mętna jest wieczorem niż wcześniejszą porą. Właśnie dołozyłem filtr gąbkowy żeby sprawdzić czy da rade ją troszke odfiltrować bo widać że coś jakby sporo drobinek tworzy tę mglistość. Filtr oczywiście będzie tylke kilka godzinek a potem go zabieram. Jak bedzie poprawa to jutro znów.Po piasku , na skałach i szybach biegają takie mega malutkie robaczki , od czasu do czasu jakiś nieco wiekszy trafia - czy to zooplankton będzie?

I pytanko do mentora mego - jak mam przymocować te twoją capnellę bo na nią nie działa nic. Najpierw były szpilki przez kilka dni z nabitym kawałkiem węzyka dla potrzymania zwierzaka - ciałko sie rozjechało i tyle z tego . Potem do wczoraj były gumki -dranie polipowały nawet takie jakby stopy sie tworzyły ale niestety gumki zaczeły sie jakby wrzynać w ciało a koralowce nadal nie przyrośnięte. Wczoraj przykleiłem kropelką w żelu wydawało mi sie że teraz to coś z tego będzie ale dziś widzę że już sie ledwo trzymają i zaraz pospadają.

Stan akwa na dzień dzisiejszy

20141103 170542

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, juz lepiej :thumbup:

To co, nadszedl czas na testy ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i cos zes zrobil ze tak to wyglada? Znawca nie jestem ale widac ze zaczyna dochodzic do stanu zblizonego do idealu.

Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sider do ideału to jeszcze daleka droga, ale cieszy mnie że zaczyna sie podobać :)

Stani testy już miałem jakiś czas zakupione ale czekałem jakoś długo na zrobienie tych pierwszych pomiarów. Ale stało sie w sobote coś niepokojącego więc od razu po nie sięgnąłem. Nie mam ich za wiele ale zawsze coś.

Więc tak, woda jest już od dawna krystaliczna i czysta, koralowcom na oko jest w miare dobrze poza wyjątkami o których później.

Miały być tylko miękkie i lps no ale są też jednak sps :)

temp wody stale 26 stopni niestety ( bede robił wiatraczki albo rozważe budowę korony zamiast pokrywy)

zasolenie - 1.022 mierzone spławikiem

NO3 -0

kH -6,7

Ca-450

wszystkie z saliferta raczej wykonane prawidłowo- wykonane przed podmianką wody.

No3 zerowe mnie zaskoczyło ale mam troszke glonów takich kłaczkowych które zaczynają sie rozprzestrzeniać nieco i mam też troche bryopsis - pewnie to one pożerają azotany

teraz koralowce którym raczej nic nie dolega, ładnie się pompują i rosną. Należą do nich o dziwo również sps które rosną całkiem całkiem jak na tak świeże akwa z tak ubogim oświetleniem.

Kopia (2) S1070019 kopia

Kopia (2) S1070017 kopia

Kopia (2) S1070016 kopia

Kopia (2) S1070015 kopia

Kopia (2) S1070012 kopia

Kopia (2) S1070011 kopia

Kopia (2) S1070010 kopia

Kopia (2) S1070009 kopia

Kopia (2) S1070008 kopia

Kopia (2) S1070007 kopia

Kopia (2) S1070006 kopia

Kopia (2) S1070003 kopia

Kopia (2) S1070001 kopia

Kopia (2) Kopia S1070002 kopia

Kopia (2) S1070001 kopia

Kopia (2) S1070003 kopia

Kopia (2) S1070019 kopia

Jak wcześniej pisałem w sobotę stało sie coś strasznego- padła jedna rybka

Mam dwa błazenki , salariasa, garbika , 1 szt wurdemanni, 3szt nassarius kilka wężowideł ,kilka asterin i jakiś slimaczek mały nieznany mi.

Miałem też babkę Cryptocentrus leptocephalus była u mnie tydzień, przesiewała piasek , łapała też pokarm ale była troszke może chuda jednak poza lekko wklęsłym brzuchem absolutnie nic jej nie było .

W sobote wieczorem lezała martwa koło szyby w tym też momencie zrobiłem szybki przegląd akwa i znalazłem coś na twardym koralowcu czego dzień wcześniej nie było. Ubytek tkanki który jaki został zauważony taki pozostał do dziś . Wtedy też wykonałem testy bo sie troszke przestraszyłem. innym koralowcom twardym nic nie dolega.

A to uszkodzony sps

Kopia (2) S1070004 kopia

Kopia (2) S1070005 kopia

Jest też mały problem z capnellą która bardzo często jest mało napompowana bądź czasami wręcz wogóle a zaczęło sie to chyba od tego że u samej jej podstawy była aiptasia która chyba troche poparzyła jej noge ( aiptasii tej już dosyć dawno nie ma)

Kopia (2) S1070018 kopia

mam też inną capnellę i jej też sie coś nie podoba.

kolejny buntownik to sarcophyton który jest taki jak widać od 3 tygodni i tylko kilka razy puścił kilka polipów i ze dwa razy widziałem jakby takie skórzaste strzepki jak to u nich bywa.

Kopia (2) S1070013 kopia

discosoma czerwona też ma jakiś problem a tuż obok jest zielona której nic nie dolega.

Proszę was o przeanalizowanie tego wszystkiego fachowymi oczyma czy jest w miarę ok, czy może coś powinienem zmienić jakie kolejne testy koniecznie bedą potrzebne? Czy powinienem zacząć zwalczać glony czy narazie im dać czas aż akwa stanie się bardziej dojrzałe?

Jak to możliwe że montiporom jak narazie nic się nie dzieje i nawet rosą a Capnelle i sarcophyton maja taki problem. I czy ten jeden chory sps którego nazwy nie znam może być objedzony przez wczesniej wspomnianego nieznanego slimaczka? Czy to raczej tkanka nagle obumarła a teraz nie posuwa się to dalej? Czy powinienem na siłe KH podnosić czy może takie zostać? i czy troche podnieść zasolenie? Wszelkie sugestie mile widziane bo jak narazie szło wszystko super aż do feralnej soboty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem capneli i sarcopytona rozwiąże wyłączenie odpieniacza na dwa/trzy dni- efekt gwarantowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotuj sie na inwazje glonów, będzie ich coraz więcej aż w końcu ustąpią. Kh 6,7 jest ok, nie ma sensu na siłe tego zmieniać raczej kontrolować aby dalej nie spadało.

Ryby czasem padają, przyczyn wiele raczej bym nie drążył tematu bo i tak nie masz możliwości specjalnego działania - przynajmniej nie w baniaku głównym.

Tempo 26C jest ok, sam taką utrzymuje a w zasadzie sama sie utrzymuje.

No3 0 bo glony przejadają neutriny, spsą taki stan odpowiada, miękkie koralowce grymaszą - rybki albo akwarium ;-),

Zastanawi mnie Ca tak wysokie, czy przypadkiem zasolenie nie jest wyższe niż spławik pokazuje ?

Wszystko zmierza w dobrym kierunku, cierpliwości, piweczko wieczorem i test na kh aby pilnować sytuacji.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Poskładałem filmik z pierwszego miesiąca istnienia akwarium. Nie jest może zbyt aktualny, bo wiele się zmieniło do dnia dzisiejszego, no ale akurat był czas żeby się pobawić troszkę. Myślę że niebawem powstanie kolejny, tym razem aktualny film. :)

Mam nadzieję że zostanie odebrany pozytywnie

Jakoś mnie wzięło na filmiki więc powstał kolejny :)

i jeszcze dwa

Edytowane przez klex80 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, żałuję że wcześniej nie zauważyłem Twojego tematu bo zapowiada się fajny zbiornik.

Fajny litraż - myślę o takim wymiarze (albo trochę dłuższe) jak Twoj na moje nastepne akwa :)

Bardzo podoba mi się ułożenie skał, dużo wysokich słupków, półek na korale i fajnych kryjówek dla ryb, a jednocześnie mają sporo miejsca do pływania. Fajnie że przeniosłeś tą seriatoporę w inne miejsce (na tym szczycie wczesniej nie wyglądała fajnie). Widzę że od początku masz straszne parcie na jak najszybsze zadomowienie życia :) to zrozumiałe bo każdy by chciał jak najszybciej - trzymam kciuki żeby się udało. Caulastrea ładnie polipuje, ale chyba lepszy efekt byłby jakbys karmil ją strzykawą bo wg mnie straszysz ją tą pęsetą zanim cokolwiek złapie do jedzenia :)

Generalnei bardzo mi się podoba i bede obserwował temat !!! :thumbup:

Cribrinopsisa też mam, strzela różne fochy łącznie z całkowitym schowaniem się we wnęce w skale, a następnego dnia znów w 100% napompowany. Błazenki już go odkryły??

U mnie przy wpuszczaniu ekipy dodałem mitraxa i świetnie poradził sobie z niechcianymi kępkami zielenizny - polecam.

Ciekawe jak bedzie sprawował się Twoj garbik, takich gagatków najlepiej wpuszczać na koncu bo podejrzewam że jak teraz zaklepie sobie terytorium to pozniej bedzie z niego przeganial wszystkie ryby jakie bedziesz wpuszczal :)

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za dobre słowa :) staram się jak mogę żeby wszystko było dobrze. Lokatorów rzeczywiście szybko nałapałem ale ogólnie chyba nie było im aż tak źle. Nad strzykawką już myślałem ale jakoś narazie została penseta. Mitraxa przemyślę jeszcze raz bo jednak troszkę bardziej skłaniałem się ku pustelnikowi jakiemuś. A błazenki jakoś narazie nie interesują się niczym :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to pustelnik i mitrax wcale się nie wykluczają - u mnie biega mitrax, pustelnik i percnon - jakbym mial z tej 3 wybierac wg efektywności oczyszczania zbiornika to najpierw percnon - najbardziej pracowity, caly czas czysci skale, pozniej mitrax - niezastąpiony do zielonych kępek, a pustelnik generalnie nie robi nic :)

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sobie oglądam tego percnona gibbesi i przyznam że jest super -jakieś extra wymagania albo inne cechy napisane małym druczkiem posiada?

Oo jest też percnon planissimum - którego ty posiadasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem żadnych minusów posiadania. Kupilismy 2szt z kolegą i oboje mamy takie samo zdanie. Jest grzeczny, wszystkożerny, mega szczęśliwy gdy raz na miesiąc dostanie papu prosto w szczypce (jak widzi pęsetę z kawałkiem stynki to aż do niej podskakuje :) ), a jak nie dostaje nic dodatkowo ode mnie, to zamuje się wyjadaniem ze skały. Niektórzy na forum piszą że może dokuczać rybom, ale u siebie nic takiego nie zaobserwowałem (kolega też nie). Wg mnie jeden z lepszych w ekipie czyszczącej. Moj model to chyba gibessi (chociaz ten planissimum jest bardzo podobny).

* ATI Sunpower 8x54W *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny baniaczek :) a filmiki - mega, super się ogląda takie cuda.. do tego w moim rodzinnym mieście! :thumbsup:

Fakt, mieszkam w Opolu, ale urodziłam się w TG :baby: Będę zaglądać :)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jest w zyciu... sam zobacz :)

'> http://youtu.be/fd6PQA_W6M8

- Areyka nadaje mobilnie -

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne filmiki, ale że ci się chce tak karmić te zwierzaki to podziwiam ;-)

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Będę śledził Twój wątek bo również zapadłem na chorobę morską a w piwnicy zalega 240 litrowe akwarium i również chciałbym obejść się bez sumpa, a przeglądając forum wpadłem na ten sam odpieniacz który Ty wybrałeś, rozumiem że schowałeś go za tylną szybę akwarium.

Przed wystartowaniem powstrzymuje mnie tylko koszt comiesięcznego utrzymania takiego cuda (jakbyś zaczął się orientować ile cię ta zabawa kosztuje to napisz).

Edytowane przez czarekR (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile mnie kosztuje to jakoś nie śledze bo narazie też dokupuje ciągle jakieś zwierzaki.Odpieniacz mam akurat z boku bo akwa stoi w rogi i z tej strony mam wiekszą szpare miedzy szkłem a śnianą niż z tyłu akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Jeszcze jeden filmik o karmieniu. Tym razem anthelia, która pięknie porusza swoimi mackami :)

I jeszcze stan na dzień 74 od startu zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.