Skocz do zawartości
angerfist

Potrzebna porada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od pewnego czasu czytam te forum i jestem zafascynowany postawieniem wlasnego akwarium,dodam ze jestem nowicjuszem ale już sporo sie dowiedziałem czytając tą kopalnie wiedzy.Chce postawic koniecznie kostke gdyż takie akwarium najbardziej mi sie podoba, kwota jaką dysponuje to 3000zl max 3500 i teraz pytanie do kolegow bardziej doświadczonych jaką kosteczke postawie dysponując taką kwotą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 litrów max,

ale równie dobrze możesz kupić tylko lampę i odpieniacz za te 3 tyś, także nie zrażaj sie! powodzenia życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od paru rzeczy. Wliczasz w tą kwotę zwierzęta czy nie. Sprzęt nowy czy używany. Produkty firmowe czy może diy. O ile dobrze pamiętam to moja kostka 70l kosztowała mnie około 2000zl bez życia.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Akwarium 120x60x50 360l

Lampa: DIY 170W LED COB

Odpieniacz: APF600

Cyrkulacja: Jebao wp-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na spokojnie będziesz kompletował sprzęt to postaw 200l + sump i Ci starczy kasy. Moim zdaniem to 80% sprzętu możesz kupić używanego. Wiam że nowe to nowe ale nowa szybko zrobi się używane, a kasy w kieszeni zostanie sporo. Ale jak chcesz na już to po pierwsze za dużego zbiornika nie postawisz, a po drugie będziesz żałował ze nie poczekałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 litrów max,

ale równie dobrze możesz kupić tylko lampę i odpieniacz za te 3 tyś, także nie zrażaj sie! powodzenia życzę :)

Jak dobrze wyczekasz okazje na forum to za takie pieniądze kupisz 500 l baniak

szkło, stelaż, szafka, lampa, komputer + odpieniacz

wystarczy dobrze poszukać i wynegocjować sobie cenę :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na życie też się nie musisz od razu "rzucać", naprawdę sporo można dostac od kolegów z forum za free albo przysłowiowe piwko.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kostkę to postaw 50x50x50 - będzie 125 litrów i na to ci ta kasa wystarczy.

Nie wierz w to że postawisz akwa 500l za 3tys. Nie ma szans. Chyba że samo szkło i hydraulikę ew. odpieniacz, a gdzie cała reszta? Diabeł tkwi w szczegółach, oprócz akwarium, odpieniacza i lampy będziesz potrzebować: pompy, skałę, piasek, osmozę, spławik, testy, bakterie, adsorbery, pokarmy, termometry, grzałki, dolewki, zegary itd. A gdzie życie? Jak masz ograniczone fundusze to lepiej postaw małe wypasione niż duże puste i byle jakie.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pierwsze zawsze drożej wychodzi ;)

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie reefmaxa, masz gotowy zestaw, nawet z nocnym oświetleniem, jest prawie jak kostka, jest schludny, ładnie wygląda, nie musisz się martwić o hydraulikę odpieniacze światło itd... Poczytaj jest tu cała grupa reef maksiarzy i są zadowoleni... A z czasem jak (i jeśli) się wciągniesz sprzedasz go bez problemu i będziesz zatracał się dalej...

h :)

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

To czy zmiescisz sie w podanej przez siebie kwocie zalezy w duzej mierze od sprzetu + zycia jakie wybierzesz. Ze swojej strony dodam, ze kompletujac sprzet nie warto robic wszystkiego na "wariata" i sprawdzac dokladnie oferty bo czasem diabel tkwi w szczegolach.

Dodatkowo pomysl zeby nie kupowac zbyt malego zbiornika (jak na zakladany budzet) poniewaz po jakims czasie (z doswidczenia wiem, ze nie dlugim :) bedziez rozgladal sie za czymsc wiekszym.

Jezeli mialbys pytania sluze pomoc na priv.

Pozdr,

Piotrek

Edytowane przez Papugazako (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kostkę to postaw 50x50x50 - będzie 125 litrów i na to ci ta kasa wystarczy.

Nie wierz w to że postawisz akwa 500l za 3tys. Nie ma szans. Chyba że samo szkło i hydraulikę ew. odpieniacz, a gdzie cała reszta?

Widać twoja wiara jest bardzo słabo zakorzeniona w tobie :p

Piszę to z własnego doświadczenia

1. Akwarium prawie 500l

2. stelaż aluminiowy

3. obudowa szafki

4. Lampa 10 x 54w

5 Akwarium dolewka 60 l

6. automatyczna dolewka

7. pompa do dolewki

8 cała hydraulika

9 Profilux II plus

10 sond ph

11. sonda temperatury

12. listwa do profiluxa

13 kompletne listwy elektryczne

14 korona do akwarim

15 jeszcze zapomniałem o prawie 200 l sumpie :)

łączny koszt 2550 zł kupione na forum :) zdziwiony :p

Rozumie twój brak wiary wynika z tego że sam przepłaciłeś :p no ale cóż....

napisał bym jeszcze do tego stwierdzenie obecnego klasyka min Rolnictwa ale powstrzymam się :p:D

Edytowane przez rekin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisali poprzednicy w szczegolnosci "rekin" wyczekuj okazji a jest szansa ,ze cos trafisz za "poldarmo".

Cierpliwosci i sledzenie targowiska hehe

A jak Ci tego brak to kup reefmaxa i od razu masz wsystko. Choc mi tez najbardziej sie kostki podobaja.

Pozdrawiam

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Akwarium prawie 500l

2. stelaż aluminiowy

3. obudowa szafki

4. Lampa 10 x 54w

5 Akwarium dolewka 60 l

6. automatyczna dolewka

7. pompa do dolewki

8 cała hydraulika

9 Profilux II plus

10 sond ph

11. sonda temperatury

12. listwa do profiluxa

14 korona do akwarim

napisał bym jeszcze do tego stwierdzenie obecnego klasyka min Rolnictwa ale powstrzymam się :p:D

święta prawda czasem mozna zakupic dobry sprzęt w nie nagannym stanie za bezcen tylko nie napalać sie za szybko rozłożyc na kilka miesiecy czy tygodni a sprzęt sam sie znajdzie odpowiedni a i moze na jakieś życie ci starczyć powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie mi zajęło to ok 4 miesięcy, a zbiornik typu 100 l to nadaje się ale na dolewkę RO

Nie wolno się napalać i nie kupuj nigdy sprzętu pośredniego kupuj zawsze sprzęt przewyższający swoimi parametrami twój zbiornik.

oczywiście trzeba negocjować ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu dużo szukać, jeszcze trochę kasy zostanie na poprawki:

http://allegro.pl/ak...4707571302.html

i tutaj zerknij, już co prawda trochę późno:

http://nano-reef.pl/topic/67861-kostka-136l/

Edytowane przez piotr7 (wyświetl historię edycji)

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Akwarium prawie 500l

2. stelaż aluminiowy

3. obudowa szafki

4. Lampa 10 x 54w

5 Akwarium dolewka 60 l

6. automatyczna dolewka

7. pompa do dolewki

8 cała hydraulika

9 Profilux II plus

10 sond ph

11. sonda temperatury

12. listwa do profiluxa

14 korona do akwarim

15 jeszcze zapomniałem o prawie 200 l sumpie :)

No i masz piękne, tanie i puste akwarium.

Parę rzeczy ze sprzętu tu jeszcze brakuje, ale pomijając to, zapełnij teraz ten zbiornik, dodaj skałę, koralowce, kraby, krewetki, ryby. To co ty wylistowałeś to jeszcze nawet nie jest połowa wydatków.

A dodaj jeszcze błędne decyzje początkującego - czasami bywają kosztowne.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie wszystkim za tak szybkie podpowiedzi,szczerze mówiąc to myślałem sobie o kostce 45x45x45 jest faktycznie wiele fajnych ofert za całkiem dobrą kasę tylko problem w tym ze ja chce koniecznie kostkę i ogranicza mnie trochę miejsce,max mogę pozwolic sobie na 50cm. Chce tez by było to akwarium z sumpem a nie panelem,zrobię chyba tak jak doradzacie drodzy koledzy i spokojnie będę się rozglądał,Mam jeszcze pytanie odnośnie lampy ledowej,jakiej mocy jest potrzebna do kostki 45-50 czy z ledam jest też tak że jeden watt na jeden litr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i masz piękne, tanie i puste akwarium.

Parę rzeczy ze sprzętu tu jeszcze brakuje, ale pomijając to, zapełnij teraz ten zbiornik, dodaj skałę, koralowce, kraby, krewetki, ryby. To co ty wylistowałeś to jeszcze nawet nie jest połowa wydatków.

A dodaj jeszcze błędne decyzje początkującego - czasami bywają kosztowne.

jeżeli chodzi o pompy dozujące, odpieniacz i skalę to specjalnie nie wpisywałem ile zapłaciłem gdyż nie chciałem Cię całkowicie zdołować :)

Co do pustego akwarium to nie widziałeś mojego zbiornika więc w tej kwestii nie powinieneś się wypowiadać :p

Wpis mój był po to aby pokazać, że można kupić cały sprzęt za niewielkie pieniądze ty twierdziłeś, że jest to niemożliwe. Jak widać byłeś w błędzie i nadal się w nim utwierdzasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z tymi okazjami i używkami to niestety różnie bywa...można się przejechać i to nie raz i nie dwa ;)

Po pierwsze używane jak to używane, mimo dobrej woli sprzedającego, zawsze się może nagle po zakupie i uruchomieniu rozsypać.

A po drugie, nie tylko jeden ludz na okazje poluje.

A po trzecie, z powodu braku doświadczenia mozna kupić nieodpowiednie lub zbędne rzeczy.

Moze jednak wolniej i cześciowo z nowym sprzetem ( np szkiełko pod twój wymiar wykonane, mozna również w konkurencyjnej cenie nowe znaleźć i to z dostawą do domu).

Niektóre rzeczy można kupić nowe, taniej niż markowe sprzety a oferowane i wykonane przez ludzi z forum.

Część można wykonać samodzielnie jeśli sie ma takie zdolności i przy okazji wypatrywać okazji na targowisku...

Pośpiech jest złym doradcą nawet w przypadku zakupów :)

Edytowane przez oliwer74 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie wszystkim za tak szybkie podpowiedzi,szczerze mówiąc to myślałem sobie o kostce 45x45x45 jest faktycznie wiele fajnych ofert za całkiem dobrą kasę tylko problem w tym ze ja chce koniecznie kostkę i ogranicza mnie trochę miejsce,max mogę pozwolic sobie na 50cm. Chce tez by było to akwarium z sumpem a nie panelem,zrobię chyba tak jak doradzacie drodzy koledzy i spokojnie będę się rozglądał,Mam jeszcze pytanie odnośnie lampy ledowej,jakiej mocy jest potrzebna do kostki 45-50 czy z ledam jest też tak że jeden watt na jeden litr?

Jeśli chodzi o lampę ledową to zależ co chcesz trzymać?Przy spsach tak trzeba liczyć 1w na 1l mniej więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba faktycznie lepiej kupić coś większego ale używanego,czyham na jakieś fajne okazje na targowisku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :) a wiec troche sie moje plany zmieniły... no może wiecej niż troche a z kwoty 3500 zrobiło sie już 6000zl i jeszcze chyba długa droga przede mną :/ a zmieniło sie tak ze o kostce już zapomniałem hehe i dorobiłem sie szkiełka 110x70x50 full opti 12mm Sprzet jaki już zakupiłem to:

-flitr ro/di

-odpieniacz

-autodolewka

-pompa obiegowa

-dwa falowniki

-grzałka

-termometr

-lampa (w nastepnym tygodniu zmawiam ps diuna t5 8*39)

-hydraulika elektryka i obudowa sumpa jak tylko znajde czas (okolo 2tygodnie)

-tds/refraktometr

Co jeszcze ze sprzętu jest mi potrzebne do uruchomienia? takie rzeczy jak skała,sól itd. dojdą pózniej na chwile obecną zastanawiam sie co jeszcze kupić ze sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.