Skocz do zawartości
w0y7a5

Aquael NR 30l - Northampton UK

Rekomendowane odpowiedzi

Cierpliwosci i nie rob za wiele w akwa i glony powoli beda znikac.

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, świecisz dobrze - ja świecę nawet troszkę dłużej. Po prostu taka skała - daj jej jeszcze czas a glony odejdą:)

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 tygodni

cieszy oko spory ruch w akwarium :)

Salarias to zarabista/urocza rybcia. Niestety nie wyglada na takiego co pomoze pozbyc sie zieleniny ze skaly. Czesto ja skubie ale z tego skubania po nim raczej efektu nie widac. Obawialem sie, ze jak nie bedzie jadl zieleninki to bede musial go oddac komus do wiekszego zbiornika gdzie bedzie mial co skubac ale jak sie okazalo gustuje rowniez w mrozonkach i suchych platkach. Takze z glodu raczej nie zdechnie. Ciezko mu zrobic zdjecie tutaj podczas karmienia.

20150119_08

20150119_05

Z drugiej strony krewetka jakas taka "wygaszona". Prawie caly czas siedzi gdzies schowana w skale i wychodzi praktycznie tylko na karmienie. Widzialem ze dwa razy jak skubala rybke ale zywi sie glownie tym co wrzuce do akwa.

Krabow jest w sumie 8, zieleninke ze skaly jedza glownie kraby z czerwonymi nogami. Inne raczej czekaja na zarcie. Niebieski krab caly czas ma jakies utarczki jak nie z nassariusami to z krewetka.

20150119_07

Dwa dni temu do akwarium trafily nowe szczepki. Czerwone zoaski juz sie zaczely otwierac, zielone powoli niesmialo tez sie otwieraja, za to trzeci koral, ktorego mam ok. 10-15 polipow nie otwiera sie w ogole. Nie wiem czy cos z niego bedzie. Anglicy na niego mowia Daisy Polyp, nie jestem pewien czy to jest calvularia czy briareum czy jeszcze cos innego (brazowy koral z zielona fluo kropka w srodku).

20150119_06

Pierwszy koral, ktory trafil do akwa czyli Xenia przestala rosnac. Ale to i dobrze. W kazdym razie wyglada przyzwoicie.

20150119_09

Euphyllia ladnie sie pompuje. Chcialbym, zeby niebieski grzybek zaczal sie dzielic. No ale poki co caly czas solo.

20150119_04

No i na koniec rzut na cale akwa.

20150119_02

20150119_03

Lista calego zycia jest aktualizowana w pierwszym poscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powoli zaczynamy sie ze soba oswajac

dzieki temu moglem juz go na spokojnie zlapac telefonem :)

tym razem mistrz pierwszego planu

20150123_01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wode mam RO kupiona w sklepie, sam ja solilem, hydrometru nie sprawdzalem

nie dolewalem wody z innego akwa, wole nie mieszac roznych soli

to zdjecie Xenii bylo robione godzine po wlozeniu do akwa wiec pewnie jeszcze byla w szoku

potem przez kilka dni pompowala sie.. moze nie tak jak to moglem porownac w akwa w jakim byla ale dostalem info, ze ona okolo tygodnia moze dochodzic do siebie

czy tak czy siak juz jej niestety nie ma

siporax ponad tydzien temu wrzucilem do kaskady i pozniej juz tam nie zagladalem

Witam kolegę..Tak jak ty startowałem na suchej skale, a śmierć xeni była do przewidzenia, bo u mnie dopiero zaczęła rosnąć po pół roku. Robiłem niedawno przesiadkę na większy zbiornik plus dokładka suchej skały 50% i cała xenia zwinęła się w tydzień, po prostu rozleciała się w pył.Twarde jakoś dały radę lps-y, inne miękkie jakoś sie pozbierały.

Niby taki prosty koral ,ale dopiero w dojrzałym systemie zaczyna być wszędobylskim chwastem. Wrzuć sobie jakieś grzybki na pewno dają sobie radę, a z xenią to jeszcze poczekaj.

Powodzonka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety dzisiaj po przyjsciu z pracy znalazlem truchlo :(

20150127_01

czy mozliwe, ze inne kraby go zaatakowaly ze wzgledu na jego muszle? czy raczej zgon mogl nastapic z innych przyczyn?

mam w akwa 7 krabow mniej wiecej tej samej wielkosci i kilka luznych muszelek w akwa

Wrzuć sobie jakieś grzybki na pewno dają sobie radę, a z xenią to jeszcze poczekaj.

generalnie akwa jest i bedzie oparte na zoa, grzybkach i innych easy-mode koralach miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 krabów to troszkę dużo jak na taki zbiornik. Ja osobiście mam jednego eleganta w takim litrażu. Moim zdaniem przynajmniej o 4 kraby za dużo masz. To obok to jego część? Może był w trakcie wylinki i coś poszło nie tak no i padło biedaczysko.

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój jak miał wylinkę to myślałem że coś mu szczypce odgryzło bo tak to wyglądało.

Przyjrzyj mu się bo być może jest cały i zdrów :)

180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody.

rapidox.pl_350x26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze tyle krabow to troche duzo ale jako jedyne widocznie usuwaja zielenine ze skaly

wylinka to raczej nie jest. chyba, ze wylinka moze byc nieprzezroczysta?

docelowo chcialbym, zeby zostaly 2-3 kraby

mam rowniez, juz w sumie 5 slimakow turbo, ktore podobno sa najlepszymi glonozercami ale na skale rzadko wchodza z tego co zauwazylem, szyby czyszcza wysmienicie

to obok to inny krab

a'propos wylinek, usunac czy zostawic i cos ja sobie zje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój po wylince zostawił trochę nieprzezroczystych resztek. Jak mogłem to odławiałem, raz zapomniałem i gdzieś zaginęło -pewnie coś wcięło :)

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie 14 tygodni

caly czas problem z zielenina, ktora jest tylko na skale

probowalem ja usunac szczoteczka do zebow ale efekt zerowy, zielenina jakby wzarta w skale

zaczynam sie zastanawiac czy start na tej skale to byl dobry czy zly pomysl

w zwiazku z tym poszedlem dzisiaj do sklepu i zrobilem pomiary wody:

- okazalo sie, ze moj aerometr pokazuje 1024 a refraktometr w sklepie 1031

- NO2 wyszlo ~ 0,7

- NO3 poziom ~ 5

- reszta w normie

zrobilem dzisiaj jak co tydzien podmianke ale spuscilem wiecej wody bo ok. 6-7l i zszedlem z zasoleniem do 1028, za tydzien przy podmiance postaram sie zejsc do 1024

20150131_01

20150131_02

20150131_03

20150131_04

do akwa trafily nowe szczepki korali i dwa male blazenki

jestem z kolesiem w sklepie ugadany na zamiane jak podrosna

jeden z zoaskow przestal sie po kilku dniach otwierac

moze to byc spowodowane duzym zasoleniem? jesli nie to co moze byc nie tak? reszta zoaskow otwiera sie normalnie

20150131_06

szczepka daisy polyp, ktora mialem nie otworzyla sie ani razu :( w koncu albo sie odkleila od skaly albo kraby ja zalatwily jak wczesniej szczepke kenya tree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 masz w porządku, NO2 ciut wysokie, ale nie ma tragedii. Porośnięte skały od zasolenia raczej nie są. Potrzebują dużo czasu jak widać. Robią Ci się gdzieś algi wapienne?

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to nie rozumiem czemu dałes do tak małego akwarium sucha skałe.rozumiem jak akwa jest 1000l i tej skały trzeba duzo,to oszczednośc jest zrozumiala,ale w 30l nipanimaju.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 masz w porządku, NO2 ciut wysokie, ale nie ma tragedii. Porośnięte skały od zasolenia raczej nie są. Potrzebują dużo czasu jak widać. Robią Ci się gdzieś algi wapienne?

tak, na skale, na kaskadzie, grzalce juz jest sporo fioletowych kropek

Ja to nie rozumiem czemu dałes do tak małego akwarium sucha skałe.rozumiem jak akwa jest 1000l i tej skały trzeba duzo,to oszczednośc jest zrozumiala,ale w 30l nipanimaju.

zanim zalozylem akwa czytalem sporo nt zywej i suchej skaly

doszedlem do wniosku, ze wystartuje na suchej, zeby ograniczyc nieproszonych gosci

podejzewalem, ze to nie bedzie najprostsze dla kogos, kto dopiero zaczyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj ulubieniec w akwarium okazal sie morderca :(

niestety nie zmienil muszli

20150206_01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 tygodnie

praktycznie bez duzych zmian jesli chodzi o moj glowny problem czyli o zielenine na skale

troche teraz chyba, zaluje tego startu na suchej skale

wszyscy, ktorzy na zywo widzieli akwa twierdza, zeby olac ten glon, ze z czasem zejdzie

zmienilo sie tez podejscie co do wody solonej i RO: nie kupuje w sklepie, biore od znajomego, ktory ma calkiem fajne akwarium

koles podmienia tygodniowo 50l wody, wiec ja sobie biore do siebie te wode z podmianki + RO na dolewke

niestety to, ze jezdze do znajomego po wode powoduje, ze co 2 tyg przyjezdzam od niego z baniakami i jakas szczepka (przewaznie zoa, bo ma osobne akwarium tylko ze szczepkami zoa - ponad 100 roznych gatunkow)

oprocz zieleniny w akwarium spokoj; rybki wygladaja na szczesliwe; krewetka przechodzi wylinke co 2 tyg; kraby pieknie skubia skalke; slimaki, ktore przezyly staraja sie zyc dalej :) niestety niebieskonogi krab okazal sie byc morderca (inne kraby nie czepiaja sie slimakow)

dorzucilem do akwa troche muszelek i widac, ze mu stara nie pasowala, teraz chodzi w 2x wiekszej i wydaje mi sie, ze sam tez w niej urosl

reszta krabow mimo wielu roznej wielkosci muszelek nie przeprowadza sie

20150329_01

20150329_02

szczepki te, ktore sa ladnie polipuja, sa przyrosty na koralach, dochodza nowe glowki zoa, Xenia wypuszcza nowe galazki (przestala pulsowac), grzybek powolutku puszcza nowe glowki

20150329_04

20150329_10

euphylie, ktora mialem wymienilem bo byla za duza jak na moje akwa, teraz mam 2 rozne szczepki

20150329_03

20150329_06

probowalem 3x wprowadzic do akwa Capnelle, wszystkie 3 szczepki albo zalatwily kraby albo odkleily sie i wpadly do pompy :(

mam teraz rowniez szczepke Sinularii ale caly czas sie odkleja, na igle tez sie nie chce przyczepic, cos czuje, ze tez to sie zle skonczy

do akwa niedawno rowniez trafil maly Sarcophyton i chyba mu calkiem dobrze

20150329_05

tydzien temu przykleilem do skalki rowniez 2 rozne rodzaje Briareum, jedno ciemne (Green Star Polyp coral) a drugi jasniejsze ale nie wiem jak nazywaja w UK oraz zielone Rico (chyba yuma)

20150329_07

20150329_08

20150329_09

jak znajde czas to poszukam tych wszystkich nazw zoaskow, ktore mam i uzupelnie pierwszego posta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilo sie tez podejscie co do wody solonej i RO: nie kupuje w sklepie, biore od znajomego, ktory ma calkiem fajne akwarium

koles podmienia tygodniowo 50l wody, wiec ja sobie biore do siebie te wode z podmianki + RO na dolewke

niestety to, ze jezdze do znajomego po wode powoduje, ze co 2 tyg przyjezdzam od niego z baniakami

To może róbcie tak: Ty mu przywozisz w baniakach wodę ze swojego akwarium a bierzesz od niego wodę z jego. W ten sposób macie podmiany darmowe :)

Podmiana polega na zastąpieniu starej wody świeżą solanką przez co uzupełniasz mikroelementy i rozcieńczasz zanieczyszczenia. Woda z działającego akwarium jest dobra, ale do pierwszego zalania.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mi sie tak zdawalo ale patrzac na akwa kolesia od ktorego biore wode to mu wierze :D

zreszta jesli dobrze pamietam to nawet kiedys Luft napisal, ze robi w swojej malej 30 caly czas podmianki na wodzie z duzego akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20150409_01

Ricooooooo
telefonem komorkowym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne są rico - sam muszę sobie sprawić :D masz dużo pustych muszel na piasku - krab się zajął ślimakami?

wiekszosc muszli jest z oceanu, zbierane na plazy :)

co prawda do tych zbieranych doszlo chyba ze 3 po slimakach turbo ale to inna sprawa

Edytowane przez w0y7a5 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne akwarium Ja tak samo jadę na suchej skale i mam nadzieje ze nie będzie problemu z glonami na skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne akwarium Ja tak samo jadę na suchej skale i mam nadzieje ze nie będzie problemu z glonami na skale.

dzieki

gdyby nie ta zielona skala to tez bylbym zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.