r_33 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Cierpliwosci i nie rob za wiele w akwa i glony powoli beda znikac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2015 Dokładnie, świecisz dobrze - ja świecę nawet troszkę dłużej. Po prostu taka skała - daj jej jeszcze czas a glony odejdą Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2015 12 tygodni cieszy oko spory ruch w akwarium Salarias to zarabista/urocza rybcia. Niestety nie wyglada na takiego co pomoze pozbyc sie zieleniny ze skaly. Czesto ja skubie ale z tego skubania po nim raczej efektu nie widac. Obawialem sie, ze jak nie bedzie jadl zieleninki to bede musial go oddac komus do wiekszego zbiornika gdzie bedzie mial co skubac ale jak sie okazalo gustuje rowniez w mrozonkach i suchych platkach. Takze z glodu raczej nie zdechnie. Ciezko mu zrobic zdjecie tutaj podczas karmienia. Z drugiej strony krewetka jakas taka "wygaszona". Prawie caly czas siedzi gdzies schowana w skale i wychodzi praktycznie tylko na karmienie. Widzialem ze dwa razy jak skubala rybke ale zywi sie glownie tym co wrzuce do akwa. Krabow jest w sumie 8, zieleninke ze skaly jedza glownie kraby z czerwonymi nogami. Inne raczej czekaja na zarcie. Niebieski krab caly czas ma jakies utarczki jak nie z nassariusami to z krewetka. Dwa dni temu do akwarium trafily nowe szczepki. Czerwone zoaski juz sie zaczely otwierac, zielone powoli niesmialo tez sie otwieraja, za to trzeci koral, ktorego mam ok. 10-15 polipow nie otwiera sie w ogole. Nie wiem czy cos z niego bedzie. Anglicy na niego mowia Daisy Polyp, nie jestem pewien czy to jest calvularia czy briareum czy jeszcze cos innego (brazowy koral z zielona fluo kropka w srodku). Pierwszy koral, ktory trafil do akwa czyli Xenia przestala rosnac. Ale to i dobrze. W kazdym razie wyglada przyzwoicie. Euphyllia ladnie sie pompuje. Chcialbym, zeby niebieski grzybek zaczal sie dzielic. No ale poki co caly czas solo. No i na koniec rzut na cale akwa. Lista calego zycia jest aktualizowana w pierwszym poscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2015 powoli zaczynamy sie ze soba oswajac dzieki temu moglem juz go na spokojnie zlapac telefonem tym razem mistrz pierwszego planu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2015 wode mam RO kupiona w sklepie, sam ja solilem, hydrometru nie sprawdzalem nie dolewalem wody z innego akwa, wole nie mieszac roznych soli to zdjecie Xenii bylo robione godzine po wlozeniu do akwa wiec pewnie jeszcze byla w szoku potem przez kilka dni pompowala sie.. moze nie tak jak to moglem porownac w akwa w jakim byla ale dostalem info, ze ona okolo tygodnia moze dochodzic do siebie czy tak czy siak juz jej niestety nie ma siporax ponad tydzien temu wrzucilem do kaskady i pozniej juz tam nie zagladalem Witam kolegę..Tak jak ty startowałem na suchej skale, a śmierć xeni była do przewidzenia, bo u mnie dopiero zaczęła rosnąć po pół roku. Robiłem niedawno przesiadkę na większy zbiornik plus dokładka suchej skały 50% i cała xenia zwinęła się w tydzień, po prostu rozleciała się w pył.Twarde jakoś dały radę lps-y, inne miękkie jakoś sie pozbierały. Niby taki prosty koral ,ale dopiero w dojrzałym systemie zaczyna być wszędobylskim chwastem. Wrzuć sobie jakieś grzybki na pewno dają sobie radę, a z xenią to jeszcze poczekaj. Powodzonka.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 niestety dzisiaj po przyjsciu z pracy znalazlem truchlo czy mozliwe, ze inne kraby go zaatakowaly ze wzgledu na jego muszle? czy raczej zgon mogl nastapic z innych przyczyn? mam w akwa 7 krabow mniej wiecej tej samej wielkosci i kilka luznych muszelek w akwa Wrzuć sobie jakieś grzybki na pewno dają sobie radę, a z xenią to jeszcze poczekaj. generalnie akwa jest i bedzie oparte na zoa, grzybkach i innych easy-mode koralach miekkich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 7 krabów to troszkę dużo jak na taki zbiornik. Ja osobiście mam jednego eleganta w takim litrażu. Moim zdaniem przynajmniej o 4 kraby za dużo masz. To obok to jego część? Może był w trakcie wylinki i coś poszło nie tak no i padło biedaczysko. Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 Mój jak miał wylinkę to myślałem że coś mu szczypce odgryzło bo tak to wyglądało. Przyjrzyj mu się bo być może jest cały i zdrów Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2015 wiem, ze tyle krabow to troche duzo ale jako jedyne widocznie usuwaja zielenine ze skaly wylinka to raczej nie jest. chyba, ze wylinka moze byc nieprzezroczysta? docelowo chcialbym, zeby zostaly 2-3 kraby mam rowniez, juz w sumie 5 slimakow turbo, ktore podobno sa najlepszymi glonozercami ale na skale rzadko wchodza z tego co zauwazylem, szyby czyszcza wysmienicie to obok to inny krab a'propos wylinek, usunac czy zostawic i cos ja sobie zje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2015 Mój po wylince zostawił trochę nieprzezroczystych resztek. Jak mogłem to odławiałem, raz zapomniałem i gdzieś zaginęło -pewnie coś wcięło Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2015 prawie 14 tygodni caly czas problem z zielenina, ktora jest tylko na skale probowalem ja usunac szczoteczka do zebow ale efekt zerowy, zielenina jakby wzarta w skale zaczynam sie zastanawiac czy start na tej skale to byl dobry czy zly pomysl w zwiazku z tym poszedlem dzisiaj do sklepu i zrobilem pomiary wody: - okazalo sie, ze moj aerometr pokazuje 1024 a refraktometr w sklepie 1031 - NO2 wyszlo ~ 0,7 - NO3 poziom ~ 5 - reszta w normie zrobilem dzisiaj jak co tydzien podmianke ale spuscilem wiecej wody bo ok. 6-7l i zszedlem z zasoleniem do 1028, za tydzien przy podmiance postaram sie zejsc do 1024 do akwa trafily nowe szczepki korali i dwa male blazenki jestem z kolesiem w sklepie ugadany na zamiane jak podrosna jeden z zoaskow przestal sie po kilku dniach otwierac moze to byc spowodowane duzym zasoleniem? jesli nie to co moze byc nie tak? reszta zoaskow otwiera sie normalnie szczepka daisy polyp, ktora mialem nie otworzyla sie ani razu w koncu albo sie odkleila od skaly albo kraby ja zalatwily jak wczesniej szczepke kenya tree Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 NO3 masz w porządku, NO2 ciut wysokie, ale nie ma tragedii. Porośnięte skały od zasolenia raczej nie są. Potrzebują dużo czasu jak widać. Robią Ci się gdzieś algi wapienne? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Ja to nie rozumiem czemu dałes do tak małego akwarium sucha skałe.rozumiem jak akwa jest 1000l i tej skały trzeba duzo,to oszczednośc jest zrozumiala,ale w 30l nipanimaju. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 NO3 masz w porządku, NO2 ciut wysokie, ale nie ma tragedii. Porośnięte skały od zasolenia raczej nie są. Potrzebują dużo czasu jak widać. Robią Ci się gdzieś algi wapienne? tak, na skale, na kaskadzie, grzalce juz jest sporo fioletowych kropek Ja to nie rozumiem czemu dałes do tak małego akwarium sucha skałe.rozumiem jak akwa jest 1000l i tej skały trzeba duzo,to oszczednośc jest zrozumiala,ale w 30l nipanimaju. zanim zalozylem akwa czytalem sporo nt zywej i suchej skaly doszedlem do wniosku, ze wystartuje na suchej, zeby ograniczyc nieproszonych gosci podejzewalem, ze to nie bedzie najprostsze dla kogos, kto dopiero zaczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Więc masz już jakąś kolonię alg wapiennych - tylko czekać aż pokryją skałę Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2015 moj ulubieniec w akwarium okazal sie morderca niestety nie zmienil muszli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2015 Niestety tak bywa. U mnie tectusa zostawił w spokoju, ale nie dał żyć strombusowi :/ Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 22 tygodnie praktycznie bez duzych zmian jesli chodzi o moj glowny problem czyli o zielenine na skale troche teraz chyba, zaluje tego startu na suchej skale wszyscy, ktorzy na zywo widzieli akwa twierdza, zeby olac ten glon, ze z czasem zejdzie zmienilo sie tez podejscie co do wody solonej i RO: nie kupuje w sklepie, biore od znajomego, ktory ma calkiem fajne akwarium koles podmienia tygodniowo 50l wody, wiec ja sobie biore do siebie te wode z podmianki + RO na dolewke niestety to, ze jezdze do znajomego po wode powoduje, ze co 2 tyg przyjezdzam od niego z baniakami i jakas szczepka (przewaznie zoa, bo ma osobne akwarium tylko ze szczepkami zoa - ponad 100 roznych gatunkow) oprocz zieleniny w akwarium spokoj; rybki wygladaja na szczesliwe; krewetka przechodzi wylinke co 2 tyg; kraby pieknie skubia skalke; slimaki, ktore przezyly staraja sie zyc dalej niestety niebieskonogi krab okazal sie byc morderca (inne kraby nie czepiaja sie slimakow) dorzucilem do akwa troche muszelek i widac, ze mu stara nie pasowala, teraz chodzi w 2x wiekszej i wydaje mi sie, ze sam tez w niej urosl reszta krabow mimo wielu roznej wielkosci muszelek nie przeprowadza sie szczepki te, ktore sa ladnie polipuja, sa przyrosty na koralach, dochodza nowe glowki zoa, Xenia wypuszcza nowe galazki (przestala pulsowac), grzybek powolutku puszcza nowe glowki euphylie, ktora mialem wymienilem bo byla za duza jak na moje akwa, teraz mam 2 rozne szczepki probowalem 3x wprowadzic do akwa Capnelle, wszystkie 3 szczepki albo zalatwily kraby albo odkleily sie i wpadly do pompy mam teraz rowniez szczepke Sinularii ale caly czas sie odkleja, na igle tez sie nie chce przyczepic, cos czuje, ze tez to sie zle skonczy do akwa niedawno rowniez trafil maly Sarcophyton i chyba mu calkiem dobrze tydzien temu przykleilem do skalki rowniez 2 rozne rodzaje Briareum, jedno ciemne (Green Star Polyp coral) a drugi jasniejsze ale nie wiem jak nazywaja w UK oraz zielone Rico (chyba yuma) jak znajde czas to poszukam tych wszystkich nazw zoaskow, ktore mam i uzupelnie pierwszego posta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 zmienilo sie tez podejscie co do wody solonej i RO: nie kupuje w sklepie, biore od znajomego, ktory ma calkiem fajne akwarium koles podmienia tygodniowo 50l wody, wiec ja sobie biore do siebie te wode z podmianki + RO na dolewke niestety to, ze jezdze do znajomego po wode powoduje, ze co 2 tyg przyjezdzam od niego z baniakami To może róbcie tak: Ty mu przywozisz w baniakach wodę ze swojego akwarium a bierzesz od niego wodę z jego. W ten sposób macie podmiany darmowe Podmiana polega na zastąpieniu starej wody świeżą solanką przez co uzupełniasz mikroelementy i rozcieńczasz zanieczyszczenia. Woda z działającego akwarium jest dobra, ale do pierwszego zalania. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 30 Marca 2015 tez tak mi sie tak zdawalo ale patrzac na akwa kolesia od ktorego biore wode to mu wierze zreszta jesli dobrze pamietam to nawet kiedys Luft napisal, ze robi w swojej malej 30 caly czas podmianki na wodzie z duzego akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2015 Ricoooooootelefonem komorkowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Ładne są rico - sam muszę sobie sprawić masz dużo pustych muszel na piasku - krab się zajął ślimakami? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Ładne są rico - sam muszę sobie sprawić masz dużo pustych muszel na piasku - krab się zajął ślimakami? wiekszosc muszli jest z oceanu, zbierane na plazy co prawda do tych zbieranych doszlo chyba ze 3 po slimakach turbo ale to inna sprawa Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez w0y7a5 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2015 Ładne akwarium Ja tak samo jadę na suchej skale i mam nadzieje ze nie będzie problemu z glonami na skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
w0y7a5 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2015 Ładne akwarium Ja tak samo jadę na suchej skale i mam nadzieje ze nie będzie problemu z glonami na skale. dzieki gdyby nie ta zielona skala to tez bylbym zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach