kpiotrek Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2013 Pewnie zostanę archeologiem roku... ale wykopałem ten temat, bo mam identyczny problem. Mianowicie, używam osmozy raz w tygodniu. Za każdym razem jak ją uruchomię, to śmierdzi siarkowodorem. Muszę zostawić ją na godzinkę zanim zacznę zbierać. Jak zauważyłem, bo mam przezroczysty pojemnik z żywicą, zbierają się tam bąble śmierdzącego powietrza. O dziwo, mimo tego smrodu, TDS po żywicy pokazuje 000 po osmozie 005. Jak z tym walczyć? Szczerze mówiąc, to spuszczanie wody znacząco skraca żywotność żywicy i szkoda mi bezsensownie wylewanej wody. Mycie rurek i pojemników pomaga na krótko. Wyjąłem rurki tak aby nie dotykały niczego w zlewie. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, bo mnie to już wk... denerwuje. Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Zakladam ze woda w kranie nie smierdzi. Czyli woda nabiera zapaszku po przejsciu przez RODi Proponuje porzadne szorowanie pojemnikow a nastepnie wymiane wszystkich filtrow, membrany i zywicy na nowe. PS Plusik za szukanie a nie zakladanie nowego watku Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Woda w kranie nie śmierdzi. Miesiąc temu wymyłem obudowy filtrów i założyłem nowe rurki. Wymieniłem wkłady na nowe. Łącznie poleciało przez osmoze jakieś 300l wody. Zastanawia mnie czemu mimo tego smrodu TDS pokazuje zero. To znaczy tak - na początku - jak zaczynam puszczać wodę to pokazuje po osmozie jakieś 20-30 a po dwóch pojemnikach z DI koło 7-8, po kilku chwilach pokazuje po osmozie koło 5 a po DI zera a woda śmierdzi. Mam przepływowy i specjalnie go obserwowałem ostatnio. Dwie duże puszki (10") żywicy po przelaniu jakichś 500l wody praktycznie do wymiany. TDS zaczyna pokazywać ponad 2. Na ile powinna wystarczyć żywica? I skąd ten smród się bierze? Czy możliwe, że przyczyna tkwi w samej wodzie? (Woda z kranu pokazuje na TDS-ie koło 90) Zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego http://www.waterpure.pl/index.php?p859,zestaw-do-dezynfekcji-systemow Używał ktoś tego? Zastanawiam się, czy tylko ja mam taki śmierdzący problem? Czy może to norma, jak się rzadko używa osmozy? Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Moze zapach ale nie siakowowdor. Siarkowodow jest bardzo trujacym gazem gazem ze w momecie kiedy nasze nozdrza go poczuja moze byc dla nas za pozno. W wielu uzdrowiskach mozna popijac wode mineralna czuc ja jajkami a mio to nie szkodzi. Co do Twojego problemu TDS pokazuje calkiem niezly wynik bo mierzy on przewodnosc, a nie orgnike. Masz albo bardz zanieczyszcona wode albo nadal brydny filtr. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Grzesiu, dzięki. Właśnie - nie zdawałem sobie sprawy co mierzy TDS. Myślałem, że organika też ma wpływ na jego wynik. Co do zapachu - zgniłe jajka. Pojawia się mniej - więcej po 2-3 tygodniach od wymiany wkładów i żywicy. Tak się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Wywalę wszystkie wkłady łącznie z membraną. Oczywiście umyję korpusy i wymienię rurki - bo to groszowa sprawa a później na pustych korpusach zastosuję ten środek do dezynfekcji (srodezyn). Włożę nowy zestaw filtrów i żywicy. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez kpiotrek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Siarkowodow jest bardzo trujacym gazem gazem ze w momecie kiedy nasze nozdrza go poczuja moze byc dla nas za pozno. Siarkowodór wyczuwalny (nosem) jest tylko w małych stężeniach i nie jest bardzo w tedy bardzo szkodliwy choć bardzo nie przyjemny w zapachu. Gorzej jak jest a go nie czuć noskiem... + nos potrafi wykryć H2S w stężeniu 0,0047 mg/m³ + przekroczenie 500 mg/m³ prowadzi do zaburzeń oddechowych + ekspozycja na 800 mg/m³ przez 5 minut jest śmiertelna + powyżej 4 mg/m³ zapach jest odczuwany jako bardzo silny, przy stężeniach przekraczających 300 mg/m³ staje się niewyczuwalny z powodu natychmiastowego porażenia nerwu węchowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach