Kroczek Zgłoś Napisano 23 Lutego 2015 Bo ona nigdy nie jest czysta... Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) W niedziele robiąc podmiankę w sumie umyłem kubek odpieniacza, więc może dlatego mi teraz siadł. Dam mu jeszcze kilka dni W nocy widać dużo oczlików lgnących do oświetlenia nocnego. Wczoraj też przyuważyłem małe "meduzy": cladonema lub Nausithoe Edytowane 24 Lutego 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 9 Marca 2015 Wczoraj akwarium miało 6 tygodni jak stoi. Niestety jakiś czas temu wyskoczyła babka kopiąca. Pomimo pokrywy znalazła miejsce gdzie akurat pokrywa lekko jest podniesiona (prawy róg przy rurkach) i niestety wyskoczyła . Poza tym podniosłem magnez do 1470 ppm. Skutkiem tego jest lekkie dino na kawałku piasku i lekkie cyjano. Dzięki temu zahamowałem rozwój bryopsisu i wczoraj odłupałem kawałek skały na którym jeszcze był. Teraz tylko regularne podmianki co tydzień i magnez spadnie spokojnie. Tydzień temu nie robiłem podmianki i już widać ubytek ca i kh. Pomimo że kh podbijam, ciągle jest bardzo konsumowany. Wczorajsze parametry przed podmianką: Zasolenie: 1,024 Ph: 7.8 Kh: 6 Ca: 300 Mg: 1470 No2: 0.05 No3: 5 Po4: 0 KH zostało od razu troszkę podbite. Chlorek wapnia będzie dziś (jak kurier dowiezie) lub jutro (do odbioru w punkcie..) więc zaraz odrobinę podniosę ca metodą ballinga (inne prochy już są). Wczoraj do ekipy dotarły dwa nassariusy, mały brzydal i mały błazenek pomidorowy. Nassariusy od razu się zakopały i wychodzą na karmienie Brzydal wcina mrożonkę na pewno, ale jakoś pływa przy powierzchni bardziej. Błazenek był lekko pogoniony tylko wczoraj wieczorem przez większą samicę, dziś rano już było lepiej więc muszą się dotrzeć Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Bryopsisu się prawie pozbyłem - został jeden mały krzaczek co wyrasta jak go wyrwę - ale to już tylko kwestia czasu jak będzie odłupany W planach kiedyś quadri czerwony dla błazenków Parka się dobrała i trzymają się razem Parametry: temp: 26 do ok. 27.6 (niestety nie mam jak zbić, bo w mieszkaniu tak gorąco jest :/) zasolenie 1,024 Ph: 7.8 (cały czas mam takie) Kh: 10.2 Ca: 380 Mg: 1470 No2: 0 No3: 0 Po4: 0 Po4: 0 Na zlocie który się ostatnio odbywał dorwałem małe ślimaczki, do tego mała zielona acropora i montipora czerwona. Zdjęcia poniżej (sacro był przytulony do ehinophylli i troszkę marnie wygląda, ale dopiero co wyciągał polipy a samo akwarium dopiero co po czyszczeniu szybki ) Edytowane 26 Marca 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diver Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2015 Może jakaś aktualizacja?. Sump fajnie wygląda. Czego Ty tam nie masz Cytuj 325l + 112l (dwie komory), 380 l netto w obiegu Oświetlenie 2x Giesemann Teszla,Led 65W cyrkulacja JebaoRW-8, Tunze 6055 i 6045. Odpieniacz WhiteSkim 200 Start 01.02.2015 http://nano-reef.pl/topic/71524-325l-wyrafowany/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) No niech będzie Fotki wszystkie robione telefonem, dlatego też jakość nie jest powalająca, ale coś widać. Co do sumpa to przydatna rzecz Ale zrobiłem trochę porządku - z tyłu po lewej dolewka, bliżej buteleczki do ballinga - w sumie leję tylko Ca raz dziennie i Kh kilka razy w tygodniu.Tłumik od odpieniacza też poszedł do tyłu, a wiatrak się spalił W weekend może uda się zrobić wiatrak jakiś nowy. Co do parametrów to myślę że w miarę, cały czas się utrzymują na tym samym poziomie: temp: 27 do ok. 29 (niestety nie mam jak zbić, bo w mieszkaniu tak gorąco jest...nie wiem czy skończyli już grzać... zasolenie 1,024 Ph 7,8 cały czas Kh 10,2 Ca: 480 Mg 1470 No2: 0 No3: 0 Po4: niby niewykrywalne kropelkami, ale nie ufam im Glony które oblepiały tylną szybę ustępują miejsca glonom wapiennym. Dodatkowo na tylnej szybie przyklejona została montipora danae z niebieskimi polipami. Dziś dojdzie jeszcze montipora hoffmeisteri z zielonymi polipami - też na tylną szybę. Z porażek to niestety brzydal odszedł na wieczną rafę. Kupując myślałem że ma lekko podgryziony ogon, ale okazało się że to była biała narośl, która później zaczęła rosnąc i rozprzestrzeniać się, przeszła też na mniejszego błazenka. Stosowałem czosnek i mcrobe-lift Artemiss, błazenek odratowany, ale niestety brzydal był już w zbyt intensywnym etapie. Było trochę roszad z miękkimi, miałem ich za dużo więc trafiły na targowisko W niedzielę trafił nowy brzydal do akwarium - obecnie największa rybka w akwarium Z ciekawszych rzeczy to w ostatnim tygodniu doszło: favites pentagona, acropora desalwii, acropora loisetteae, montipora denane i hoffmeistrei, pocillopora fioletowa, pocillopora tricolor, montipory talerzówki: czerwona i zielona, ślimak babilonia, 3 krewetki na aiptazje (widoczne są tylko dwie), zoasy no i brzydal. Nowe fotki z dzisiaj rana, więc nie wszystko jeszcze pootwierane i w trakcie karmienia suchym pokarmem Choć ostatnio clauvularia mi się nie chce otwierać któryś dzień już, za to briareum ma się świetnie Edytowane 2 Czerwca 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JAREK_AA Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Witam gdzieś przeczytałem ze najprostszy sposób na zbicie temperatury w akwarium jest zamrozić wodę RO w woreczku i potem wsadzić do akwarium Edytowane 3 Czerwca 2015 przez JAREK_AA (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichałAsia Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Tylko że to chyba zbyt gwałtowny spadek, nawet jak do sumpa wsadzisz to będzie chwilowe zbicie temperatury a ciągłe dokładanie lodu mija się chyba z celem. Wiatraki na powierzchnie wody i z powierzchni odprowadzisz ciepło. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez MichałAsia (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2015 Kostki lodu to dobry pomysł żeby chwilowo zbić temp, ale nie na dłużej. Dzisiaj jadę do castoramy i kupię sobie dwie drewniane listwy na których to zamontuje 2-3 wentylatorki i będą leżeć na sumpie. W weekend teraz zrobię w końcu wywiew z szafki który będzie działać 24/7. Wentylatorki nad taflą wody będą załączać się jedynie gdy będzie temperatura wyższa niż 27-28 stopni (czyli pewnie i tak cały czas ) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 No i się udało zrobić chłodzenie Z 29,5 zbiła się temperatura do nocy do 26,8. Łącznie jest podłączonych 5 wiatraków. Jeden wywiewa powietrze 24/7 z półki z sumpem na zewnątrz. Pozostałe 4 podłączone są pod termostat i włączają się gdy temp osiągnie powyżej 27 stopni, wieją bezpośrednio na taflę wody. Ciekaw jestem jaka będzie temperatura dziś po powrocie z pracy. Jeżeli będzie około 28, to zmienię żeby na noc nie było takiego spadku temperatur. W końcu zrobiłem też belkę wzmacniającą przód, bo szafki się ciężko zamykały. Zdjęcia sumpa w załącznikach, a w akwarium wszystko żyje jak żyło i ma się dobrze Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichałAsia Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 pictichromis diadema jest przyjacielska dla innych mieszkańców czy broni swojego terytorium, bo właśnie chciałem na nim zakończyć zasiedlanie w ryby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Niestety jest bardzo zadziorna, nawet brzydala potrafi czasem podgonić jak i wszystkie inne rybki. Już nawet garbik jest bardziej przyjacielski niż diadema, ale ogólnie dogadują się Edit. kilka fotek Edytowane 10 Czerwca 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2015 Po zamontowaniu wiatraków trzymam temperaturę około 27,2 do 27,8. I tak głównie wentylatorki są w spoczynku - wyciąganie powietrza dużo daje. Wzrosło przez to parowanie - z 1-2 litra do około 2-3 litrów dziennie. Wczoraj niestety zniknęła mi krewetka czyszcząca...ostatnio była troszkę niemrawa. Kupiona była już duża, a u mnie od prawie roku już siedziała... W załączniku zdjęcia salariasa jak się wyciąga na trawce Jest też zdjęcie małego lps'a - ktoś wie co to dokładnie może być? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2015 Okazało się że termometr cyfrowy zamówiony z aliexpress był do pupy...raz pokazywał dobrą temperaturę raz złą i dlatego wiatraki się nie włączały przy temperaturze niby 29 stopni, gdy rzeczywiście było 26... Wszystko ma się dobrze, obniżyłem wczoraj troszkę poziom wody w głównym akwarium tak aby pudełko zaciągało więcej i film się nie zbiera jak narazie. W załączniku zdjęcia - ale jak to zwykle bywa nie dość że zaraz po podmiance i wszystko zmącone to jeszcze telefonem...no ale coś widać Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2015 Nowy telefon = nowe, lepsze zdjęcia Zdjęcia podłączone z galerii bo sporo ważą Z nowości to krab po zabiciu i przejęciu muszli po babilonii padł 2 dni później :/ Poza tym wszystko ma się dobrze - co widać na załączonych obrazkach Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2015 Ładne ładne , już i ja chciałbym wystartować Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Minęło trochę czasu od czasu wystartowania i ładnie wszystko się trzyma W sumie to około pół roku ma zbiornik Niestety padła szczepka Acropory Loisetteae - nie przyjęła się. Montiporę czerwoną błazen mi połamał i porobione z niej szczepki też niestety nie chcą się przyjąć - matczyny kawałek zarasta w miejscu złamania. Tym razem bez zdjęć - tylko filmik: Nagrane niestety bez stabilizacji obrazu - następny będzie już ze stabilizacją - testowałem nagrywanie w UHD 3840x2160 i w sumie nie ma sensu nagrywać w takiej rozdzielczości Edit. Niech będzie kilka fotek Edytowane 13 Lipca 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Tutaj filmik ze stabilizacją obrazu - troszkę lepiej wyszedł niż poprzedni Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Cześć, Chwila czasu minęła, a akwarium dalej stoi Z ostatnich newsów to: Zmiana pomp cyrkulacyhnych z koralii 900+1600 na tunze 6025. Dzięki temu pozbyłem się efektu filmu na powierzchni - poniżej filmik. Oprócz tej jest jeszcze w prawym rogu ukrywa 6020 i razem dają radę Około tygodnia temu zmieniłem świetlówki - poprzednie były od lutego, więc to już był ten czas. Aktualny zestaw patrząc od przodu: T5 24W ATI Blue Plus T5 24W ATI Actinic T5 24W ATI Coral Plus T8 18W HEILA Tropical Red T8 18W HEILA Marine Blue T5 24W ATI Blue Plus Podczas urlopu niestety troszkę parametry poszalały sobie: wzrosło NO3 i zaczęło być wykrywalne PO4, ale już wszystko opanowane i wraca do normy. Wczoraj do akwarium trafiły dwie nowe montipory talerzówki: żółta i fioletowa. Chwilowo musiałem położyć na piasku- dziś wyprawa po klej i klejenie Zdjęcia poniżej Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 No i się stało. Będzie pompa dozująca do ballinga żeby parametry utrzymać w ryzach. Będzie to NS-t01, z 3 pompami Z ciekawostek to udało mi się zarejestrować pavonę cactus jak wyciąga macki do montipory hoffmeisteri... Szok Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 9 Września 2015 fajny baniak mam jedno pytanie jak sobie dasz rade z wymiana balastu do świetlówek które masz za baniakiem w razie czego ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 9 Września 2015 fajny baniak mam jedno pytanie jak sobie dasz rade z wymiana balastu do świetlówek które masz za baniakiem w razie czego ? Dzięki Z wymianą to dość łatwo. Szafka jest odsunięta od ściany ze względu na pudełko przelewowe. Tak więc odłączam prąd i śróbokręt albo grzechotka w rękę i po problemie Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 15 Września 2015 Pompa dozująca zamontowana. Przez pierwszych kilka dni po równo będę dolewać KH - bo spadło do 6, później dam ballinga bez magnezu Niech mi ktoś jeszcze powie że bez sumpa też jest wygodnie ... A poniżej zdjęcia z szafki i wieczorem znalazłem takiego jegomościa jak się wychylał Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Cześć, Dawno nie było aktualizacji, a więc niech będzie Po zamontowaniu pompki dozującej ostatnie parametry to kh 8, ca 390, mg 1290, zasolenie 34 ppm. Chcę podnieść ca do ok. 420 i zasolenie do 35 ppm. Jeżowiec poszedł do większego domku, konsumpcja na ca momentalnie wzrosła . Korale chyba odetchnęły mając stabilniejsze parametry i przekłada się to na ich widoczny wzrost i ogólne zadowolenie Dwa dni temu zakupiłem kolejne 2 buteleczki KZ - sponge power i zeofood7. Chyba powoli chcę przejść i spróbować metody zeovit. Teraz leję: KZ ZeoBak - 1 kropla co tydzień (po podmianie) + po 1 kropli co 2/3 dni KZ Sponge Power - 1 kropla dziennie KZ ZeoFood7 - 1 kropla każdego dnia, po 2 tygodniach będzie to 1 kropla co 2/3 dni KZ Ferro Concentrato - 1 kropla co tydzień (po podmianie) Tropic Marin Pro-Coral Iodine - 1 kropla co tydzień (po podmianie) VSV (jako pożywkę, gdy zakupię ZeoStart to zupełnie zrezygnuję z tego) - Rano i wieczorem po 0,3ml Balling (Ca, KH, SBS) - 35ml/dziennie w 5 dawkach Planuję jeszcze zakupić ZeoStart3 ale akurat nie było w sklepie. W przyszłości może dojdzie jakiś filtr na zeovit -coś na pompce około 400l/h na małą ilość złoża. Ostatnio zamówiłem zestaw 3 obiektywów do makro z chińskiego alledrogo, takich na telefon. Zdjęcia robione telefonem, przy różnych ręcznych ustawienaich i różnym świetle. Zauważyłem że można naprawdę dużo wyciągnąć z korali włączając/wyłączając część z lamp - tylko trzeba poświęcić trochę czasu Poniżej efekt Tutaj mamy w teorii Acroporę Desalwii: Ta była kupiona jako Acropora Valida: Ta to chyba Acropora Anthocercis: Dorosła babka cinctus: Briareum (ultra fluo ) Caulastrea pistacjowa: Caulastrea fluo: Clauvularia: Discosomy: niebieska i czerwona. Zielona z tyłu ale zlewa się z tłem pod kątem: Dunka: Euphyllia: Echinophyllia (bardzo ładnie się odbudował koral i widać przyrosty ) Tutaj gra kolorów świetlówek z favites pentagona: Pełne spektrum: Świetlówki: czerona + niebieska: Świetlówki: niebieska + aktynika Niedawny nabytek: goniopora Tutaj widać hydrophorę i żółta montiporę talerzową: Pavona fioletowa: Pavona Cactus: Pocillopora tricolor: Pocillopora fioletowa z zielonym szkieletem: Porites: Pseudogorgonia -nie udało mi się złapać bardziej ostrej a nie chciało mi się pomp wyłączać Ricordea: Dzika rurówka która osadziła się w pudełku przelewowym: Tutaj inna dzika rurówka ale w skale Sinularia zielona fluo: Zoanthusy w zbliżeniu: Xenia: Pod niebieskim światłem i pod pełnym Ładna asterina Ogólny podgląd na całe akwarium - słabo wyszło, ale już mi się nie chciało Zaspamowałem, ale mam nadzieję że się podoba Na przyszłość planuję jeszcze jakieś acroporki: coś żółtego i czerwonego choć miejsca już niewiele Edytowane 19 Października 2015 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 19 Października 2015 piknie czym robisz fotki bo ja mam canona 400d i obiektyw sigmy 17-70mm i za cholerę nie mogę zrobić fajnej fotki Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach