Skocz do zawartości
Grzegorz T

30 styczeń ........ 3 rano

Rekomendowane odpowiedzi

Po miesiącu ostrej edukacji i kompletowania sprzętu ........ wreszcie wystartowało. Trochę się przeciągnęło ale ogóle założenia zostały spełnione. 120 zbiornik, 40l samp, oświetlenie LED. Przepraszam za jakość ale to z Galaxy S5 a on nie lubi niebieskiego. Dziś pierwsze pełne pomiary wody wieczorem.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termometr do sumpa bo szpeci. Ogólnie fajnie, będzie pociecha

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W głównym termometr wylądował tylko na czas rozruchu. W sumpie drugi siedzi.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niech Ci się kręci..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobny zestaw zamowilam,opisz troche szerzej jaki odpie. co w sumpie nazwa lampy.pozdro!!! :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogłeś trochę poczekać z tym piaskiem. Fajnie się zapowiada.

poczekać? Na co?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to, że wszelkie plagi Ci na piasku osiądą a wsypany później dłużej byłby czysty. Do tego pewnie jakieś syfy ze skały wylecą i lepiej to odessać ze szkła niż piasku. Skały widzę masz ułożone na piasku a nie na szybie (tak mi się ze zdjęcia wydaje) co przy jakiś "kopaczach" może ci poruszyć skały i całą konstrukcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o to, że wszelkie plagi Ci na piasku osiądą a wsypany później dłużej byłby czysty. Do tego pewnie jakieś syfy ze skały wylecą i lepiej to odessać ze szkła niż piasku. Skały widzę masz ułożone na piasku a nie na szybie (tak mi się ze zdjęcia wydaje) co przy jakiś "kopaczach" może ci poruszyć skały i całą konstrukcję.

A więc tak. Żadnych plag nie przewiduje :) Skała dzieki koledze z forum piękna i żyjąca, częściowo porośnięta koralami.Żywy, wielokrotnie przesiany w solance piach. Woda 50 / 50 z podmianki i solanka z RO. Duuuuuży odpieniacz na mokro ( AM z największą pompą tunze na igiełce), w sumpie dużo chemii i siporax, w wodzie dużo bakterii. Przewymiarowana cyrkulacja na początek, do tego narazie tylko niebieskie LED-y. Od wczoraj w solance pracuje liczna brygada czyszcząca i nie powiem...... nawet widać efekty (tylko boxerki się chowaja bo samica nosi jaja). Na bierząco (czytaj 2 x dziennie) pełne pomiary wody. Korale pięknie sie pompują.

Tak więc ..... z nadzieją odpowiadam ....... żadnych plag nie przewiduje. Niedługo zaktualizuje fotki zbiornika bo z dnia na dzień znajduje na skale nowe życie i nowe kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzymam kciuki żeby plag było :thumbsup:. Ciekawy zbiorniczek się zapowiada

330L+sump,Deltec SC 1455,6xT5 39W,Jebao RW 4 i 8,obieg DCP6500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą dodaje kilka aktualnych fotek ......... robię zdjęcia od 20 lat, dziś NIKON D5100 i widzę, że na temat fotografii akwarystycznej to nie wiem nic. Więc z góry przepraszam za jakość. Następna sesja na statywie i stałoogniskowej 50.

Przy okazji proszę o identyfikację ....... właściwie codziennie pojawia się jakiś nowy koral którego nie znam.

Musiałem niestety niepokojąco zmniejszyć rozdzielczość zdjęć.

Moje motto na dziś " Nie przewiduję żadnych plag :) "

A to widok całości. Nie pytajcie jak udało mi się upchnąć cała zawartość w dolnej części szafki.

Zapomniałem dodać, że w drodze są 3 sztuki Lysmata kuekenthali bo zauważyłem 3 małe aiptasie, które chcę mieć pod kontrolą.

Edytowane przez Grzegorz T (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siporax ustaw na jakiejś kratce a to na czymś aby dać im od dołu przepływ wody

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siporax ustaw na jakiejś kratce a to na czymś aby dać im od dołu przepływ wody

Siporax w siateczce obmywany z dołu ...... ale może faktycznie jakąś krateczkę dorobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siporax w siateczce obmywany z dołu ...... ale może faktycznie jakąś krateczkę dorobię.

tylko tę kratkę też na czymś - sprawdzają się dobrze mufy :) tak aby kratka była powyżej krawędzi szykany.

p.s.

u kilku osób widziałem siporax nie rozsypany tylko ułożony - nie wiem która opcja jest lepsza ale może ktoś się przy okazji wypowie skoro wsadziłem kij w mrowisko :)

Edytowane przez Kroczek (wyświetl historię edycji)

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atakuj aiptasie bo widzę więcej niż 3 . Jak się "rozpuszczą" to żaden killer nie pomoże. To tak a z własnego doświadczenia niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

atakuj aiptasie bo widzę więcej niż 3 . Jak się "rozpuszczą" to żaden killer nie pomoże. To tak a z własnego doświadczenia niestety

Jadą do mnie 3x Lysmata kuekenthali. I nie dostaną jeść zanim wszystkie róże nie zginą z ogródka. Będą na 12-14 jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadą do mnie 3x Lysmata kuekenthali. I nie dostaną jeść zanim wszystkie róże nie zginą z ogródka. Będą na 12-14 jutro.

3 mam kciuki żeby się spisały :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj na te zoanthusy. Nie wiem czy to nie palythoa lub protopalythoa. Ja przypadkiem kupiłem je w sklepie, jak się dowiedziałem co to jest to je zwróciłem.

Nie musiałem długo szukać -

Green Palythoa (Protopalythoa Sp.) - na swoją obrone powiem szczerze ....... nie wiedziałem co do solanki wrzuciłem. Trzeba będzie bardziej uważać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zachowaniu ostrożności i rozwagi wszystko bedzie OK. Przez pare dziesięcioleci akwarystyka morska opierała się na koralach miękkich włączając odmiany zoa i palythoa i jakoś akwaryści nie wygineli :)

Tak więc bez paniki :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumcie mnie żle ....... nawet nie pomyślałem o ich eksterminacji ........ to nie wybór typu "teściowa albo zdrowie - wybór należy do ciebie :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są ludzie którzy je usuwają i którzy je trzymają. Ja zdecydowałem się ją zwrócić ze względu na to że często wkładam ręce do akwarium gdy mam lekkie zadrapania. Po prostu trzeba ostrożniej :)

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.