dorian90 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Jakie macie doswiadczenie z tymi rybkami ? Czy sa równie barwne jak na zdjęciach? Edytowane 30 Stycznia 2015 przez dorian90 (wyświetl historię edycji) Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2015 Mam z ta rybką aż 24h doświadczenia Barwy ma obłędne, zależne od kąta oświetlenia. Moja wygląda trochę inaczej, podejrzewam że wybarwienie zależy też od warunków i karmienia. Poza tym jest spokojna, towarzyska, mała, łatwo się aklimatyzuje i jest tania. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) U mnie pływa tydzień, potwierdzam opinie przedmówcy, super rybka, ciągle w ruchu. Nie atakuje mniejszych współmieszkańców. Jeden z mniejszych dostępnych chromisów: Edytowane 1 Lutego 2015 przez okifaro (wyświetl historię edycji) Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Rozumiem, że kupiona w Markach, moja ma identyczne kolory Czym go karmisz? Próbowałeś suchym?P. Edytowane 2 Lutego 2015 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Coraz częściowej można ja spotkac w sprzedazy. Na moje alternatywa dla niebieskich chromisow. Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Rozumiem, że kupiona w Markach, moja ma identyczne kolory Czym go karmisz? Próbowałeś suchym?P. Tak,rybka z Marek. Wcina wszytko co mam, czyli mrożonki, suchy granulat oraz płatki. Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 24 Lutego 2015 Smutna wiadomość, w dniu wczorajszym rybka zaginęła... Nie miała wrogów i nie widać było niepokojącego zachowania. Nie ma po niej śladu, prawdopodobnie resztki zjedli padlinożercy. Tak się zastanawiam, czy jedna szósta mrożonki dziennie byłą wystarczającą ilością pokarmu. Mam jeszcze dwie malutkie Evioty i mają się dobrze. Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 25 Lutego 2015 no jedna rybka stadna ,powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 25 Lutego 2015 no jedna rybka stadna ,powodzenia Sam ostatnio płakałeś i lamentowales nad zdychajacymi rybami a innym tak chamsko jeszcze z uśmiechem odpisujesz. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2015 Akwarium było przykryte? Ryby tak zaraz nie zdychają bez wcześniejszych objawów. Była i Ciebie miesiąc więc można uznać, że kwarantanna minęła. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Robert masz racje ,przepraszam jeśli uraziłem.Szkoda rybki ale przecież to oczywiste ,ze rybka stadna w tak małym baniku nie pociągnie długo ze stresu. Wpuść sobie Gobiodon okinawae Nemateleotris magnifica do tego krewecie czyszczącą i będziesz zadowolony:) To już taki max jak na twoją kosteczke i to ciasnowato rybciom bedzie, ale jeąli bedziesz dobrze dbał bedzie oki. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Artur Tokajuk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 Akwarium nie przykryte, bardzo szybki brudzi się szybka i lepsze dotlenienie, ale fakt, jest szansa, że mogła wyskoczyć i potem za regał gdzieś głębiej się przedostała i nie mogę jej dojrzeć. Co o obsady w 30L, na początku kupiłem dwie Evioty ze względu na mały rozmiar - 2cm, ale te rybki prawie wcale nie pływają, tylko przy karmieniu. Chciałem coś bardziej ruchliwego i zarazem małe, a ten Chromis to chyba najmniejszy z dostępnych Chromisów. Nie wyczytałem, że lubi skakać (w przeciwieństwie do proponowanego Nemateleotris magnifica) a Erybka zalecą ją trzymać pojedynczo: Ryba ta cechuje się spokojnym charakterem i pokojowym nastawieniem w stosunku do reszty obsady zbiornika. W naturze żyje w dużych ławicach, które zamieszkują twarde koralowce, głównie z rodzaju Acropora. Zaleca się trzymać je pojedynczo lub, w odpowiednio większych zbiornikach, w stadach. Może jednak trzeba będzie zmontować oświetlenie noce. Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 Wiesz osobiscie mam ale nawet nie włączam oświetlenia nocnego i chromisy mi nie skaczą. Bardzo ciekawą rybką jest też niby ten agresorek jak to mówią Chrysiptera parasema. Mam parke tych rybek i pokazują swoje ale hepatus z nimi porządek robi i w sumie to łagodne rybki o ile ma sie parke.. Polecam Ci te rybki i raczej sobie poradzą bo pilnują sie tylko kryjówki i raczej nie szaleją... no tylko taki problem ,ze parke musiałbyś dobrać. Gwarantuje ciekawy widok w akwarium i piekny kolor"mini hepek".. Nic więcej już nie wpuszczaj wtedy z ryb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Chromisy nie nadają się do małych zbiorników, na dłuższą metę nie nadają się także do średnich zbiorników. Odradzam wszystkie Chromisy, jak Artur powyżej napisał, o wiele bardziej nadają się Chrysiptery, mają ciekawe zachowania spełeczne i godowe. Ale nie do 30 litrów... Obejrzałem ten film, przecież to jak trzymanie welonki w kuli... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 Moja zeszła dzisiaj, wcześniej miała objawy podobne do ospy, możliwe to żeby dopiero po ponad dwóch miesiącach? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 Mozliwe bo stres trwal tak dlugo . Zamale te baniaczki do takich ryb . Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Miałem 8 szt. przyjechały z ospą z którą walczyłem potem przez 2 miesiące ... oczywiście wszystkie nowozakupione padły ale na szczęście reszta obsady żyje do dziś. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Czy źródło zakupu to samo co moje? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach