Beowulf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Witam serdecznie mam takie pytanie dostaliśmy akwarium w którym 2 tygodnie temu ktoś wsypał dość dóżą ilość sody oczyszczonej i powstał wszedzie dość gróby nalot białego osadu Teram mam pytanie jak go wyczuścić z szyb czy są jakieś na to preparaty? Napisze że w wodzie jest skała i piach co najlepiej zrobić by to doprowadzić do porządku? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Ja bym wywalił wszystko, akwarium doczyścił roztworem octu i zaczął od początku . Pamiętając ,że sodę rozpuszczamy w słodkiej wodzie , nie sypiemy do akwarium! A z ciekawości, mierzyłeś Kh ? Edytowane 1 Lutego 2015 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Kwasek cytrynowy jest bezpieczniejszy dla dróg oddechowych Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Maćku skała jak i piasek do płukania baniak do czyszczenia ocet/kwasek cytrynowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 Tak z ciekawości możesz pokazać jak to wygląda? Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) pytałeś w jakim celu ten ktoś wsypał taką ilość sody do działającego akwarium? -to bardzo ciekawe Edytowane 2 Lutego 2015 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) darekkuku - czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego? Ja do swojej 30 sypałem po troszku bezpośrednio do słonej i żadnych nalotów nie było. Edytowane 1 Lutego 2015 przez APAP75 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 darekkuku - czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego? Ja do swojej 30 sypałem po troszku bezpośrednio do słonej i żadnych nalotów nie było. KH podnosi się wodnym roztworem sody, wtedy masz kontrolę nad wartością KH bo odpowiednia ilość odpowiedniego roztworu podnosi KH o odpowiednią wartość. Sypanie po troszeczku jest dobre, ale soli do jajecznicy Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki @petrus1 @APAP75 -w jaki sposób i czym mierzysz Kh? Edytowane 2 Lutego 2015 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 chciał podnieść kh niby rozrobił w litrze i wlał a na 2 dzien juz miał białe szyby szyby juz wyczyściłem ale martwi mnie skała bo dostała czarnego nalotu zastanawiam sie czy nie wsadzic odpieniacza właczyc cyrkulacje i moze zasłonić na pare dni by swiatła nie było do tego właczyc brzeczyk by cały czas dostawało sie do wody powietrze i czy nie wlac bakteri a tak apropo ile tego kwasku wsypać by wybielić wszystko i wyczyścić?jak długo to trzymać? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Test kropelkowy JBL Czyli chodzi tylko o dokładne odmierzenie z z płynem jest łatwiej? petrus1 - o to Ci chodziło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 chodzi mi że chciał bym nie wyjmowac skały i wsypać kwasku cytryniowego tylko ile 180lityrów akwarium i ile taki roztwór trzymać w wakwaerium i co następnie robić Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Ale chcesz tam zrobić biblijny armagedon? Nie wiem czy po takiej operacji coś będzie chciało w tym żyć. Do oczyszczenia skały można użyć kwasu solnego Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Kwas solny sobie daruj! Chyba,że chcesz się dowiedzieć jak dlugo i boleśnie goją się poparzenia po nim. Bezpieczniejszy jest chlor. Może być zwykły basenowy a ma jeszcze taką zaletę,że szybko się uwalnia z wody i po kuracji chlorowej dwa płukania w ro z mocną cyrkulacją a skała będzie jakby z linii produkcyjnej właśnie zeszła. Jakbyś się zdecydował na chlor to pamiętaj żeby nie mieszać go w ciepłej wodzie bo opary mogą podrażnić śluzówkę a do chlorowych operacji wystarczą zwykle gumowe rękawice kuchenne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) A właśnie że nie . Chlorem nie usuniesz fosforanów i węglanu wapnia który zpchał skałę jak pisze autor wątku. Tutaj proszę link do obszernej dyskusji na RC co zrobić ze starą zanieczyszczoną skałą http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1587539 Co do bolesnych oparzeń kwasem solnym... hehe to było zabawne Edytowane 2 Lutego 2015 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 A może perhydrol ? Ja w nim w proporcjach 50:50 z wodą mam wymoczone kawałki skały ze słodkiego które posłużyły na fundamenty konstrukcji tej którą teraz mam. Skałę wyjąłem po dwóch dniach prawie białą gdy woda przestała syczeć. Pomoczyłem jeszcze pare dni w RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) najlepiej sierpem młotem i azotoksem :przecie chłop się pyta czym wyczyścić w zbiorniku spróbuj ją lekko czyścić w akwa i filtruj wodę przez gazę albo po czyszczeniu rób podmianki i po paru razach będzie coraz lepiej a żadnego kwasku do wody nie syp Edytowane 2 Lutego 2015 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Myślałem że w końcu zdecydował się ja wyjąć. Do sumpa wata i szorowanie.Cokolwiek innego bałbym się robić w zbiorniku Edytowane 2 Lutego 2015 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) szyby przednie i boczne juz wyczyściłęm zostaje tylnia i komin i tu jest mały problem bo cieżko to schodzi zastanawiam sie tez czy nie kupić jakiegoś drapaka moze on by dał rady skała zaczyna sie poprawiać tylko dziwnie w paruu miejscach jest czarna Edytowane 2 Lutego 2015 przez Beowulf (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Słuchajcie, podstawy chemii, musimy rozpuścić różniaste węglany, które osiadły na powierzchni skały (częściowo i skałę - też węglan), nie żadne chlory i perhydrole tylko kwas solny (lub octowy stężony, ale wtedy - o to mogą być oparzenia). A już w zbiorniku robienie czegokolwiek to hmm, no ryzyko... Edytowane 2 Lutego 2015 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Tak czy siak bałbym się potem coś wpuścić do tej skały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Kwas solny działa na tkaniny,papier oraz skórę. Jakbym się nie poparzył to bym nie pisał. I nie napisałem o bolesnych poparzeniach tylko o bolesnym gojeniu jak napięta skóra pęka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Czytając wątek wydaje mi się, że kolega chce przeprowadzić operację na "działającym" zbiorniku bez jego restartu? Jeżeli tak to żadna rada nie jest dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 Chyba właśnie z tym mamy do czynienia. (A co do HCl to rączki trzeba umyć jak się je pochlapie i nie ma oparzeń) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) chodzi mi że chciał bym nie wyjmowac skały i wsypać kwasku cytryniowego tylko ile 180lityrów akwarium i ile taki roztwór trzymać w wakwaerium i co następnie robić I w jakim celu to wszystko? Masz zamiar dalej prowadzić zbiornik na tej skale ,wodzie ,piasku? Co to za rady??? Na akwarystyce morskiej nie zaoszczędzisz . Już czekam na pytania : Dlaczego mi wszystko pada , z kąd tyle plag ,dlaczego NO3 na poziomie 1000...? Powodzenia w używaniu kwasów , chloru , perhydrolu i ACE . Ale jaja "wsypać kwasku do wody tylko ile" nie no wymiękam... :/ Jeśli zależy ci na stworzeniach ,które kiedyś wpuścisz do tego akwarium , to proszę cię , nie oszczędzaj na początku bo później będziesz tylko żałował wywalonych w kibel pieniędzy i zwierząt .Wywal to co masz i zacznij od początku . I nie syp sody do akwarium Wiem ,że trochę kasy pójdzie się....... ,ale uwierz mi , to zaprocentuje w przyszłości Edytowane 2 Lutego 2015 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach