Skocz do zawartości
Beowulf

Soda oczyszczona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

mam takie pytanie dostaliśmy akwarium w którym 2 tygodnie temu ktoś wsypał dość dóżą ilość sody oczyszczonej i powstał wszedzie dość gróby nalot białego osadu

Teram mam pytanie jak go wyczuścić z szyb czy są jakieś na to preparaty?

Napisze że w wodzie jest skała i piach

co najlepiej zrobić by to doprowadzić do porządku?

. a7f3bc6eb415c27ad9e2273b9a6081abu678a604.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wywalił wszystko, akwarium doczyścił roztworem octu i zaczął od początku . Pamiętając ,że sodę rozpuszczamy w słodkiej wodzie , nie sypiemy do akwarium!

A z ciekawości, mierzyłeś Kh ?

Edytowane przez darekkuku (wyświetl historię edycji)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maćku

skała jak i piasek do płukania baniak do czyszczenia ocet/kwasek cytrynowy

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości możesz pokazać jak to wygląda?

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałeś w jakim celu ten ktoś wsypał taką ilość sody do działającego akwarium? -to bardzo ciekawe

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darekkuku - czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego?

Ja do swojej 30 sypałem po troszku bezpośrednio do słonej i żadnych nalotów nie było.

KH podnosi się wodnym roztworem sody, wtedy masz kontrolę nad wartością KH bo odpowiednia ilość odpowiedniego roztworu podnosi KH o odpowiednią wartość. Sypanie po troszeczku jest dobre, ale soli do jajecznicy :baby:

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciał podnieść kh niby rozrobił w litrze i wlał a na 2 dzien juz miał białe szyby

szyby juz wyczyściłem ale martwi mnie skała bo dostała czarnego nalotu zastanawiam sie czy nie wsadzic odpieniacza właczyc cyrkulacje i moze zasłonić na pare dni by swiatła nie było do tego właczyc brzeczyk by cały czas dostawało sie do wody powietrze i czy nie wlac bakteri

a tak apropo ile tego kwasku wsypać by wybielić wszystko i wyczyścić?jak długo to trzymać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test kropelkowy JBL

Czyli chodzi tylko o dokładne odmierzenie z z płynem jest łatwiej? petrus1 - o to Ci chodziło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi że chciał bym nie wyjmowac skały i wsypać kwasku cytryniowego tylko ile 180lityrów akwarium i ile taki roztwór trzymać w wakwaerium i co następnie robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chcesz tam zrobić biblijny armagedon? Nie wiem czy po takiej operacji coś będzie chciało w tym żyć. Do oczyszczenia skały można użyć kwasu solnego

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwas solny sobie daruj! Chyba,że chcesz się dowiedzieć jak dlugo i boleśnie goją się poparzenia po nim. Bezpieczniejszy jest chlor. Może być zwykły basenowy a ma jeszcze taką zaletę,że szybko się uwalnia z wody i po kuracji chlorowej dwa płukania w ro z mocną cyrkulacją a skała będzie jakby z linii produkcyjnej właśnie zeszła. Jakbyś się zdecydował na chlor to pamiętaj żeby nie mieszać go w ciepłej wodzie bo opary mogą podrażnić śluzówkę a do chlorowych operacji wystarczą zwykle gumowe rękawice kuchenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie że nie :). Chlorem nie usuniesz fosforanów i węglanu wapnia który zpchał skałę jak pisze autor wątku.

Tutaj proszę link do obszernej dyskusji na RC co zrobić ze starą zanieczyszczoną skałą http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1587539

Co do bolesnych oparzeń kwasem solnym... hehe to było zabawne :)

Edytowane przez nanorafa (wyświetl historię edycji)

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może perhydrol ? Ja w nim w proporcjach 50:50 z wodą mam wymoczone kawałki skały ze słodkiego które posłużyły na fundamenty konstrukcji tej którą teraz mam. Skałę wyjąłem po dwóch dniach prawie białą gdy woda przestała syczeć. Pomoczyłem jeszcze pare dni w RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej sierpem młotem i azotoksem :przecie chłop się pyta czym wyczyścić w zbiorniku :rtfm:

spróbuj ją lekko czyścić w akwa i filtruj wodę przez gazę albo po czyszczeniu rób podmianki i po paru razach będzie coraz lepiej

a żadnego kwasku do wody nie syp

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szyby przednie i boczne juz wyczyściłęm zostaje tylnia i komin i tu jest mały problem bo cieżko to schodzi zastanawiam sie tez czy nie kupić jakiegoś drapaka moze on by dał rady

skała zaczyna sie poprawiać tylko dziwnie w paruu miejscach jest czarna

Edytowane przez Beowulf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, podstawy chemii, musimy rozpuścić różniaste węglany, które osiadły na powierzchni skały (częściowo i skałę - też węglan), nie żadne chlory i perhydrole tylko kwas solny (lub octowy stężony, ale wtedy - o to mogą być oparzenia).

A już w zbiorniku robienie czegokolwiek to hmm, no ryzyko...

Edytowane przez nanorafa (wyświetl historię edycji)

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwas solny działa na tkaniny,papier oraz skórę. Jakbym się nie poparzył to bym nie pisał. I nie napisałem o bolesnych poparzeniach tylko o bolesnym gojeniu jak napięta skóra pęka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Czytając wątek wydaje mi się, że kolega chce przeprowadzić operację na "działającym" zbiorniku bez jego restartu? Jeżeli tak to żadna rada nie jest dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba właśnie z tym mamy do czynienia.

(A co do HCl to rączki trzeba umyć jak się je pochlapie i nie ma oparzeń)

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi że chciał bym nie wyjmowac skały i wsypać kwasku cytryniowego tylko ile 180lityrów akwarium i ile taki roztwór trzymać w wakwaerium i co następnie robić

I w jakim celu to wszystko? Masz zamiar dalej prowadzić zbiornik na tej skale ,wodzie ,piasku? Co to za rady??? Na akwarystyce morskiej nie zaoszczędzisz . Już czekam na pytania : Dlaczego mi wszystko pada , z kąd tyle plag ,dlaczego NO3 na poziomie 1000...? Powodzenia w używaniu kwasów , chloru , perhydrolu i ACE . Ale jaja "wsypać kwasku do wody tylko ile" nie no wymiękam... :/ Jeśli zależy ci na stworzeniach ,które kiedyś wpuścisz do tego akwarium , to proszę cię , nie oszczędzaj na początku bo później będziesz tylko żałował wywalonych w kibel pieniędzy i zwierząt .Wywal to co masz i zacznij od początku . I nie syp sody do akwarium ;) Wiem ,że trochę kasy pójdzie się....... ,ale uwierz mi , to zaprocentuje w przyszłości ;)

Edytowane przez darekkuku (wyświetl historię edycji)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.