qni Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Hey. Na Arduino zrobiłem prosty układ. Mam 2 termometru do akwarium i sumpe. jeżeli temperatura w akwarium jest mniejsza niż x to włącza się grzałka, grzałka oczywiście będzie w sumpie . Jeżeli temperatura jest większa niż y włącza się wentylator. Obroty wentylatora są zależne od temperatury wody w akwarium. Można to prosto opisać załącza grzałkę< tempera optimum> załącza wentylator Jak sądzicie, czy kontroler temperatury powinien mieć więcej funkcji? jeżeli tak to jakie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Kupiłem jakiś czas temu T Controller Twin od AM i działa identycznie jak chcesz zrobić. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 nie chce kupić, chcę napisać sterownik na Arduino z touch screen, przez to chciałbym nauczyć się programować. Moduł temperatur to tylko jeden z jego elementu. Mam już moduł temperatury napisany, zastanawiam się jakie inne funkcje temperatury będą mi potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Ja rozumiem, że nie chcesz kupić tylko wykonać samemu. Myślę, że nic więcej nie potrzeba do kontrolowania temperatury. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Po jakiego licha się męczyć nad czymś co już jest , np.STILO , FERDUINO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Po jakiego licha się męczyć nad czymś co już jest , np.STILO , FERDUINO Nie zrozumie tego ten kto nie lubi majsterkować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Po jakiego licha się męczyć nad czymś co już jest , np.STILO , FERDUINO jest jeszcze iAqua - super projekt Po co ? jak już pisałem -przez to chciałbym nauczyć się programować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Dodaj czujniki poziomu wody i będziesz miał dolewkę załatwioną, dodaj proste timery i przekaźnik na 220v i obskoczysz oświetlenie Poza tym, możesz zrobić funkcję wietrzenia szafki i / lub klapy jak ma ktoś zabudowane akwa, to znaczy włączanie co jakiś czas wentylatora żeby wilgoć z szafki usunąć. . Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Witam. Kontroler powinien mieć menu: - ustawienie temperatury minimalnej, powyżej której włącza się grzałka - ustawienie temperatury maksymalnej, powyżej której załączą się wentylatory Na jakich czujnikach jest układ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 JA dołożył bym dwa przedziały temp. max. tak aby przy temp "y" załączyły się np: 2 wentylatory jak to nie pomoże i temp. osiągnie powiedzmy "y" + 3 st. dołączają się kolejne 2 wentyle. U siebie mam tak zrobione ale na 2 przedziale załącza się wentylator biurkowy (to taka ostateczność) ale w bloku na 5 pietrze przy oświetleniu HQI było potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) termometr to ds18b20 - jakoś nie jestem przekonany do niego. Arduino mega 2560 Edytowane 15 Lutego 2015 przez qni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 JA dołożył bym dwa przedziały temp. max. tak aby przy temp "y" załączyły się np: 2 wentylatory jak to nie pomoże i temp. osiągnie powiedzmy "y" + 3 st. dołączają się kolejne 2 wentyle. U siebie mam tak zrobione ale na 2 przedziale załącza się wentylator biurkowy (to taka ostateczność) ale w bloku na 5 pietrze przy oświetleniu HQI było potrzebne. zamiast pisać i zajmować kanał - kup sobie włącznik termiczny NO (normlanie otwarty) na np 25 czy 30*C kosztuje kilka zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 17 Lutego 2015 termometr to ds18b20 - jakoś nie jestem przekonany do niego. Arduino mega 2560 DS18B20 to dobry czujnik. Dlaczego nie jesteś do niego przekonany? Napisanie programu do założeń, które podałem to kilkanaście/kilkadziesiąt minut. Później już tylko zaprojektowanie schematu i płytki, wykonanie projektu i można cieszyć się gotowym urządzeniem. Wiem, bo taki projekt jakiś czas temu wykonałem. Pozdrawiam i życzę sukcesów. PS. Czujnik jest cyfrowy więc niezbędne będzie zapoznanie się z notą katalogową oraz zaprogramowanie i obsługa również cyfrowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 17 Lutego 2015 Moduł temperatury już dawno zrobiony. Kupiłem TFT LCD do UNO a ponieważ mam Mega LCD zajął mi wszystkie PWM, a po za tym dotyk działał słabo. Kupiłem w china inny LCD. myślę że za miesiąc będzie. Muszę teraz przeprojektować menu. najgorsze jest to że nie mam pomysłu na menu co oznacza zmiany, a przy tym jest jest trochę zabawy bo oprócz grafiki trzeba zmienić dotyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
okifaro Zgłoś Napisano 18 Lutego 2015 DS18B20 to dobry czujnik. Dlaczego nie jesteś do niego przekonany? Chcę rozbudować mój kontroler światła i dolewki o czujnik temperatury - zakupiłem już nawet DS18B20, pytanie, czy można go bez ryzyka włożyć do akwarium mimo, że czujnik jest w metalowej obudowie? http://allegro.pl/li...m-isqm-2-e-0113 Cytuj 300l, 3x39+100W LED, bez pienidła, od 2016, re-start 10.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Lutego 2015 zawsze można go wsadzić "w balonik" albo pociągnąć "żywicą" .. itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 19 Lutego 2015 Chcę rozbudować mój kontroler światła i dolewki o czujnik temperatury - zakupiłem już nawet DS18B20, pytanie, czy można go bez ryzyka włożyć do akwarium mimo, że czujnik jest w metalowej obudowie? http://allegro.pl/li...m-isqm-2-e-0113 Sprawdziłem praktycznie - można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 19 Lutego 2015 Witam, Mam go w w wodzie od miesiąca, jedynie izolacja kabla robi się biała. Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 19 Lutego 2015 Jak masz ochotę na komplikację układu to możesz zrealizować załączanie grzałki przekaźnikiem SSR sterowanym sygnałem PWM o niskiej częstotliwości, który będzie płynnie sterował średnią mocą grzałki w zależności od różnicy pomiędzy wartością zadaną, a aktualną. To nie żart, ja tak zrobiłem przy pomocy sterownika PLC i programowego regulatora PID (częstotliwość PWM 1Hz)- działa super. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach