janusz-pśl Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Właśnie planuję akwarium znajomemu. W sumie będzie ok 250l netto w obiegu. Problem w tym, że sump będzie w piwnicy ok 3 m. poniżej górnej krawędzi akwarium. Sump ok 80l. Odpieniacz DELTEC 1456 na pompie DC. Pompę planuję JEBAO DC6000 ze sterownikiem (przy podnoszeniu 3 m będzie może 2000l/h - tak mi się wydaje) W kominie spływ i rewizja 25mm natomiast powrót 20mm. Co sądzicie o tych średnicach rur? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 fajne średnice Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Powinno wystarczyć, a jak bedzie mało to pompe możesz zawsze przykręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Uważam, że powrót 20mm to porażka. Mam Aqua Nova 3500. Jak było 20mm/h=1,5m to sobie pompowała. Jak zmieniłem kolanka na łuki to zdecydowanie dostrzegłem różnicę. Jak ostatecznie zamontowałem na powrocie 32mm i tylko jeden łuk to dopiero widać wydajność tej pompy. Sądzę, że Twoja pompa jest podobna i podobnie działa. Zresztą po co producent montuje na wyjściu 3/4 cala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Ale nie przy wysokości 3m. Tu 20 ka da radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbi2708 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Ale nie przy wysokości 3m. Tu 20 ka da radę Popieram.Przy tej wysokości to ta 20-tka będzie wciągała jak odkurzacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ben73 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 podstawa to kolanka max 45 stopni lub ich wielokrotność. Sumpa daj w piwnicy na stelażu - bliżej sufitu - będzie mniej do tłoczenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Ben dobrze prawi. Sump na jakiejś szafce i trochę straty mniej. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach