Skocz do zawartości
Yarcio

Prąd w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Jedno ALE

- to Ty pisałeś o wyrzucaniu i śmietnikach - ja poradziłem sprawdzenie miernikiem

ale to tylko Twój drobny szczegół ... tak jak to że lampa "powinna kopać" bo jest bez bolca

a teraz .. stare budownictwo i żadne gniazdko nie ma zerowania (bolca) - co zrobisz ?

ale fakt "miło było"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co stresować ............ nie zwarcie tylko przebicie. Kolega Piotr już ten temat opisywał i to wyczerpująco tu http://nano-reef.pl/topic/51084-gdy-prad-plynie-przez-wode-co-sie-dzieje/page__st__120 i chyba starczy w temacie. Konkluzja jest jedna - nie chcemy zrobić krzywdy naszym domownikom ........ stosujemy instalację z róznicówką. Nie ma takiej możliwości to stosujemy zerowanie. Koniec tematu. Uszkodzony sprzęt wymieniamy, metalowe obudowy podłączamy do PE lub N.

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałem już na to na innym forum, tę odpowiedź wkleję i tutaj :):

Warto zainwestować w coś takiego:

http://blog.aquanerd.com/2013/11/vertex-titanium-ground-probe.html

Koszt w okolicach 50zł, więc to nie majątek.

Tutaj sa dwie szkoly majac taki ground trzeba miec roznicowopradowy

Co sie stanie jak pojawi sie goraca w wodzie z jakiegos powodu

Bedzie grzalka ryby wszystkie wyjda z takiej wody zasada jest taka dobra instalacja pewne urzadzenia

I nigdy ale to nigdy nie wkladaj lapek do baniaka majac tam jakikolwek kabel pod napoeciem

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW

Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj sa dwie szkoly majac taki ground trzeba miec roznicowopradowy

Co sie stanie jak pojawi sie goraca w wodzie z jakiegos powodu

Bedzie grzalka ryby wszystkie wyjda z takiej wody zasada jest taka dobra instalacja pewne urzadzenia

I nigdy ale to nigdy nie wkladaj lapek do baniaka majac tam jakikolwek kabel pod napoeciem

Trochę nie zrozumiałem.

Jednak zgadzam się, że istotna jest różnicówka.

aquarium14832.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt mi nie powie, że przed każdym włożeniem rąk do akwarium wyłącza wszystkie urządzenia elektryczne w nim pracujące. Ja miałem przebicie na czujniku od auto dolewki, a wczesniej szukałem po pompach itp. Wymieniłem dolewkę na nową i już nie czuje mrowienia w palcach :)

Pozdrawiam Łukasz

375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W erybce mieli kiedyś elektrodę do uziemiania wody w akwa... generalnie wszystko co masz eletrycznego powinno mieć podpięcie PE ale jak wszyscy wiemy wszelakie zasilacze do pomp stałoprądowych jak i grzałki tego nie mają ja właśnie uziemiam ramę i zastanawiam się nad tą elektrodą bo mam niewielką różnicę potencjałów między lampą i stelażem.

Aby powstała różnica potencjałów nie musisz mieć przebicia ani uszkodzonego kabla... wystarczy np. w odpowiednim miejscu odpowiednio zwinięty kabel przy obudowie metalowej i już będzie się indukował ładunek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jezeli ktos ma stara instalacje elektryczna o do gniazdka wlozy wtyczke z roznicowka i podepnie caly sprzed pod to ?

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To zmień, jednak sporo się zmieniło od 20-30 lat.

Ja mam zmienic instalacje elektryczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

taaa rozkuć ściany i powymieniać kable - bo bankowo nie są puszczone w "peszlach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wygral w totka ze ktos chce wymienic instalacje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalacja powinna być wymieniana co 20 lat juz nie mówię jak ktoś ma alu.

Ja miałem stara instalację i niestety zostałem zmuszony do jej wymiany gdyż zaczęła sie palić przy włączeniu czajnika elektrycznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób pomiar rezystancji izolacji przewodów i wyjdzie który przewód jest do D....

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jezeli ktos ma stara instalacje elektryczna o do gniazdka wlozy wtyczke z roznicowka i podepnie caly sprzed pod to ?

Tak się tylko wtrącę na szybcika bo dyskusja po moim fachu :)

Jeżeli masz taką sytuację, możesz wykonać zerowanie, tzn. odkręcasz stare gniazdko bez bolca, zakładasz nowe, przy czym przewód neutralny łączysz również z bolcem. Prawidłowo powinno się to łączyć jednym odcinkiem przewodu, nie dwoma.

Pozdrawiam,

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wygral w totka ze ktos chce wymienic instalacje ?

a jak już rozprujesz ściany i wymienisz kable-to zadzwonisz do pana Darka i zrobię ci taką gładź na ścianach że żona będzie się w niej przeglądać :animier: i z torbami cię też nie puszcze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się tylko wtrącę na szybcika bo dyskusja po moim fachu :)

Jeżeli masz taką sytuację, możesz wykonać zerowanie, tzn. odkręcasz stare gniazdko bez bolca, zakładasz nowe, przy czym przewód neutralny łączysz również z bolcem. Prawidłowo powinno się to łączyć jednym odcinkiem przewodu, nie dwoma.

Pozdrawiam,

Rafał

Jeszcze tak się wtrącę przewód neutralny roboczy najpierw do bolca potem pod zacisk , w sumie dyskusja jest o nic jeżeli ktoś chce zabezpieczyć siebie przed włożeniem do akwarium łap nie pozostaje mu nic innego jak uziemienie wody , kolega wyżej dał link do czegoś takiego , reszta jest zbędna gdyż producenci swoje normy które muszą spełnić spełnili w klasie i stopniu ochrony .A Yarcio miernikiem elektronicznym za 12 zł to przy pomiarach rzędu 0,8-2 V przy sprzęcie elektronicznym wokół akwa i mnóstwo kabli to nie wiesz co mierzysz .

Edytowane przez erda (wyświetl historię edycji)

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zmienic instalacje elektryczna?

Całość z kablami pewnie ok.2500-3000zł w mieszkaniu 50m2, jeśli masz miedziane kable to zapłacisz sporo mniej bo te możesz zostawić.Imo warto. Jak umiesz możesz sam sobie wymienić zapłacisz mniej.Skuć i posadzić kable możesz sobie sam jak masz czas, później tylko ktoś sprawdzi jeszcze zanim zatynkujesz,od każdego gniazdka pościsz następne kable i później w puszkach sobie połączysz.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby mam uziemienie ale czy da rade ta roznicowke do gniazdka wlozyc ? Samp jest przeciesz na dole a dziecko moze w kazdej chwili wlozyc do niego rece i wtedy dopiero moze stac sie tragedia a na wymiane instalacji to jest ze tak powiem potrzebna "kupa" hajsu tym bardziej ze czesc jest za panelami a reszta za tapeta wiec to nie jest takie hop siup moim zdaniem wiec ponawiam pytanko czy taka roznicowka wkladana w gniazdo rozwiaze problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak umiesz możesz sam sobie wymienić zapłacisz mniej.Skuć i posadzić kable możesz sobie sam jak masz czas, później tylko ktoś sprawdzi jeszcze zanim zatynkujesz,od każdego gniazdka pościsz następne kable i później w puszkach sobie połączysz.

pod warunkiem, że masz uprawnienia do:

a ) wykonywania instalacji elektrycznych do minimum 1 kV,

b ) do wykonywania pomiarów odbiorczych instalacji elektrycznej,

:)

Edytowane przez rekin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ktoś to sprawdza? :shock: Super doniosę na zalewającego sąsiada bo pewnie kwita nie ma :animier: A tak serio w mojej spółdzielni mają wszystko w nosie.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby mam uziemienie ale czy da rade ta roznicowke do gniazdka wlozyc ? Samp jest przeciesz na dole a dziecko moze w kazdej chwili wlozyc do niego rece i wtedy dopiero moze stac sie tragedia a na wymiane instalacji to jest ze tak powiem potrzebna "kupa" hajsu tym bardziej ze czesc jest za panelami a reszta za tapeta wiec to nie jest takie hop siup moim zdaniem wiec ponawiam pytanko czy taka roznicowka wkladana w gniazdo rozwiaze problem ?

Wiesz w jakiś sposób na pewno rozwiąże problem bo w przypadku wadliwego działania lampy czy tam innego urządzenia po prostu odetnie napięcie, tak więc może nic nie działać.

Czytając ten wątek od początku zauważyłem sprzeczanie się o nazewnictwo i oto czy podłączać przewód ochronny czy sprawdzić lampę, tak naprawdę to należy zrobić to i to. Przewód ochronny i różnicówka moim zdaniem i według obecnie panujących przepisów powinna być w każdej instalacji elektrycznej, to chroni nasze życie, jest to zabezpieczenie, które w razie godziny W ma nas ochronić. Jednak jeżeli okaże się że mamy uszkodzoną lampę to niestety różnicówka będzie cały czas wybijana więc nic nam to nie da dlatego powinno się również sprawdzić czy urządzenia są sprawne, niejednokrotnie głupi UPS potrafi za pomocą falownika wprowadzić tak wysokie harmoniczne do sieci elektrycznej, że na bolcu w gniazdku pojawi nam się napięcie powyżej 100 V prądu przemiennego dlatego ważnym jest zarówno sprawność techniczna urządzeń i zabezpieczenie sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo ze sprawnosc to najwazniejsza rzecz ale niestety sptzet sie zuzywa i wtedy wszystko jest mozliwe ja mialem taka sytuacje zalaczajac lampe on zaiskrzylo sie i wybilo mi bezpieczniki nie wiem dlaczego nie koplo mnie nic i tylko 1x tak sie stalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie oba czynniki są ważne do prawidłowego działania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ktoś to sprawdza? :shock: Super doniosę na zalewającego sąsiada bo pewnie kwita nie ma :animier: A tak serio w mojej spółdzielni mają wszystko w nosie.

mają to w nosię do czasu

a. jak dojdzie do pożaru w mieszkaniu

b. do momentu w którym kogoś porazi prąd

w tym miejscu przestrzegam innych przed podłączeniem uziemienia do kaloryfera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.