Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 witam serdecznie znowu mi skoczyło kh do ponad 20 wszystkie parametry w normie teraz sie zastanawiam jaka jest tego przyczyna i prosze mi napisac co można zrobić by je znizyc i utrzymac na stałym poziomie Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mast Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Piszesz, że znowu, ale nie wiemy jaka była poprzednia sytuacja, może 3 zdania wyjaśnienia? Stosujesz Ballinga, reaktor wapnia, inną suplementację? może stosujesz jakąś nietypową sól do podmiany? no i jakie podmiany robisz? Z drugiej strony czym mierzysz KH, czy masz pewność, że testy są dobre? Wszelkie zmiany KH należ robić bardzo powoli nie więcej niż 0,5 stopnia na dobę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Nie stosuje belinga ani innych suplementów ,podmiany tak raz na tydzien 10l sól reef salt Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Jakich testów używasz? Sól Reef Salt jakiej firmy? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 sprawdzałeś innym testem? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Aquaforest Reef Salt 10kg mam tylko salifera testy i juz sie cieszyłem bo walczyłem z ttym kh dość długo pokazywał juz 7do8 a tu pach wczoraj mieze 1 milimetr wlałem i sie woda nawet nie zabarwiła czy mam pdmienic połowe akwarium na nowa wode? no juz sam nie wiem poprostu zaczyna mnie to juz okropnie denerwować nic nie wsadzam do zbiornika bo po 2 tygodniach pada nawet chwasty rosną tak sobie w akwarium Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 powtorz test ale najpierw dobrze umyj fiolke. nagly skok do 20 dKH bez dodatkowego dozowania jest mocno watpliwy Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Aż zetknąłem na mój test. Wyjaśnij zdanie że woda Ci się nie zabarwiła ? Wlałeś indykator? Moim zdaniem źle zrobiłeś test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 umyje fioleczke i zobacze:) a może sól jest za mocna do mojego zbiornika? wlewam 4 mm wody do fiolkio do tego 4 krople odczynnika farbuje na niebiesko wode nabieram 1mililitr odczynnika kropluje powinna woda zabarwić sie na różowo a tego nie zrobiła po wkroplowaniu całej strzykawki Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Nie możliwe. Raczej źle zrobiony test. Mi kiedyś na samym początku skończyło kh jak się pompa zawiesiła i wlała na raz 2.5 l ballinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 ja nie leje belinga bo go nie mam a wątpie bym źle test robił bo nawet na yutube ogladałem filmik i tak jak tam pokazuja identycznie robie a tak apropo moze macie jakies pomysły jak obnizyć te kh i by staneła nawet na 10 al by było stałe czym je obnizyć? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Myślę że najbezpieczniej rozcieńczyć podmianką. Kh samo spada jak koralowce rosną Głupie pytanie ale może zamiast odczynnika nabrałeś do strzykawki roztworu wzorcowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 nie no na tyle jestem jeszce rozumny:) wiec nie nabrałem sugerowanego odczynnika:D Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Mozesz tym testem zmierzyc wode do podmiany i sprawdzic, czy dziala.Ciekawe jest tez zasolenie i czym mierzysz ? Edytowane 14 Marca 2015 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 zasolenie na zielonym polu http://allegro.pl/salimetr-aerometr-hydrometr-z-etui-termometr-krk-i5090770513.html Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 do kh saliferta masz płyn wzorcowy zrób test tym płynem i potwierdzisz prawidłowość testu,powinno wyjść 6.7 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 i dokłanie tak wyszło wiec tes jest ok Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 a kiedy ostatnio miałeś ten prawidlowy wynik około 7-8 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 Mnie dziwi wynik ph w twojej stopce 10? Czy możesz zmierzyć swoje RO na ph i kh? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 ph wdarł sie bład jest 7,7 a test robiłęm tydzien temu na kh Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) jeśli tydzień temu miałeś kh 8 i nic nie dozujesz do akwarium ballinga itp. to albo coś nie tak z solą bo jeśli robiłeś podmiany to moglo coś skoczyć ale jeśli nawet były 2 w ciągu tygodnia to nie ma opcji aby wynik był po tych podmianach 20.A może to te szczegóły i jednak robisz coś zle robiąc test,piszesz w jednym poście 1 milimetr w innym miejscu piszesz że wlałeś 4 mm Edytowane 14 Marca 2015 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 dokładnie tak robie Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Sprawdź samą wodę RO bo może już wkłady do wymiany Edytowane 14 Marca 2015 przez Dantee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Niemożliwe, żeby z powodu RO starszego miał aż taki skok. Jak posoliłam kranówkę IO to miałam przez jakiś czas 15 kh... Zbijać zaczęłam RO w dolewce, ale bardzo powoli szło. Pomógł mi preparat Tropicala, taki w małej butelce, obniżałam stopniowo i doszłam po tygodniu do 9kh. Miałam euphylie, calustrea, miękkie, zoa, discomy i ryby - nikomu nic się nie stało. Edytowane 14 Marca 2015 przez Agnieszka S (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) dokładnie tak robie nie do końca jest to tak wzorcowo bogeneralnie wodę powinno się lać po ściance ale przede wszystkim roztwór ma piec kolor pink/red a nie z poświatą fioletową więc jeszcze jedną krople powinien dać p.s. a co do problemu Twojego to chyba jak koledzy pisali sprawdź czystą solankę bo pewnie problem jest w soli Edytowane 14 Marca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach