Komarek Zgłoś Napisano 23 Marca 2015 Moja sexgutatta pływała,żarła. Rano patrze - brzuch jak bańka. Po południu zgon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 23 Marca 2015 ja już miałem 3 babki , 2 znalazłem na panelach a ostatnia to znów jedna noc i po babce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Co do babek to już tak z nimi jest w mojej w mym nie długim doświadczeniu z baniaka znikło koło 11 babek .Albo wyskakiwały albo słuch po nich zanikał.....Teraz mam 12 i tfu trfu i jest.Miałem pary to też nie pomagało znikały,zamontowałem oświetlenie nocne i problem zniknął. Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 ja chyba juz nie kupię babki wolę ślimaki na kupować i będę miał spokój , miała przesiewac piasek to już trzecia tak zrobiła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Znalazłem odpowiedź . Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) ja ostatnio zakupiłem 2 babeczki mam koronę wysoką na około 18 cm i babki już pierwszej nocy wyskok mimo oświetlenia na szczęście wstawałem prawie do pracy nad ranem wiec rybce nic się nie stało zalarmowal mnie plusk w akwa wiec latarka i patrze leży obok szafki nawet nie wiem jak długo leżała ale żyje :0 teraz mam akwa dodatkowo jeszcze przykryte płyta z plexi ale teraz już rybki w nocy tak nie szaleją wtedy chyba jeszcze miały stresa po wpuszczeniu zawsze miałem slimaki i rozgwiazde ale czystosc piasku byla nijaka ale to co te babki z nim robia jest niezwykle wyrabiaja norme na 110% biel i jeszcze raz biel a i kiedys czytalem ze trzeba im dawac pokarm do piasku moje jedza jak inne tyle ze raczej przy dnie Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Kicajec (wyświetl historię edycji) Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 A jaki masz rozmiar akwarium (dna)? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 dno o wymiarach 70 *50 10 kg zywego piasku Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robteos Zgłoś Napisano 22 Września 2015 Ja tak po za tematem chciałem się zapytać jaka jest średnia długość życia tych ryb ? bo ja niestety swoją dziś po dwóch latach znalazłem sztywną..ostatnie dni siedziała w swoim domku i już nie bardzo chciała kopać i wychodzić jeść. Cytuj Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Października 2015 witam , wczoraj kupiłem babkę ale nie wiem czy to normalne bo przecież babka ma brać piasek i czyścic , a ja nie widzę żeby coś robiła, właśnie rzuciłem jedzenie a babka nic nie chce jeść,czy to normalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 13 Października 2015 Moja dopiero w 2 dobie zaskoczyła z jedzeniem. A następnie zabrała się za kopanie. Przykrywaj akwarium bo w pierwszych dniach jest skłonna do skoków na dywan. Oświetlenie nocne w pierwszych dniach też jest pomocne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Października 2015 Jak by wyskoczyła po za koronę to pobije rekord a tak poważnie tak dokładnie ryba czyści piasek i je, jak dobrze rozumiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 13 Października 2015 Dokładnie tak, tylko że w pierwszych dniach babka skupi się na kopaniu norek pod skalami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Października 2015 mam koronę wiec myślę ze nie wyleci ale patrze na nią to nie raz wypływa do góry zatrzymuje się i sprint na dół, ciekawe o co jej chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 13 Października 2015 U mnie odpukać blisko 2,5 miesiąca bez korony i nie skaczą, wyżej jak do połowy wysokości nie widziałem 25cm no chyba że przy karmieniu.ogólnie żadnych nerwowych ruchów, bez nocnego oświetlenia ale w pokoju w nocy nie jest ciemno z ulicy. Zobaczymy co będzie dalej ale na razie są fajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KKaluzin Zgłoś Napisano 14 Października 2015 pierwsza moja babka wyskoczyła przy 15 cm koronie. Zakupiłem drugą, po pierwszej nocy zniknęła, szukałem kilka dni, po pierwsze w sumpie nie mogłem znaleźć. Byłem dzisiaj w erybce w markach, mówie sobie do 3 razy sztuka, kupiłem następną, nagle moja córka patrzy w sumpie i krzyczy, że znalazła się zaginiona babka siedziała pod pompą w ostatniej komorze. Teraz mam 2 babki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 14 Października 2015 He he ktoś z kolegów na tym forum miał babkę co robiła regularne wycieczki do sumpa. Moja najdalej była w kominie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 (edytowane) A ja wczoraj patrze na tą babkę i co zamiast valenciennea puellaris mam babkę Valenciennea sexguttata , a dlatego ze sie przypatrzyłem ponieważ wczoraj zrobiła sobie tunel pod skałą weszła zakryła tunel i tyle było ją widać ciekawe czy wyjdzie bo od dwóch dni nic nie zjadła , chyba ze w piasku znajdzie coś Edytowane 15 Października 2015 przez mars79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Sexguttata jest przyjemniejsza niz puellaris, bo tak nie sypie piachem po koralach. Pracuje raczej tuz przy dnie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 To zauważyłem i mam nadzieję że wyjedzie z norki którą wykopala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Października 2015 masz babo placek buahaha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Mam dwie peularisy w swoim akwa nie wiem jak czyjejś ale moje na pewno korali nie zasupuja kopia piasek przy samym dnie rzadko co się ruszając z nabranym do paszczy piaskiem jedynie w czasie kopania takiego dogłębnego przenoszą piasek w inne miejsce ale to zawsze praktycznie szurając brzuchem po piasku jedynie w czasie karmienia swoje upodobania pływania przy dnie zmieniają i łapią pokarm wyżej Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Z tym to bywa różnie, co prawda po koralach nie sypie ale na początku zasypała mi wszystkie szczeliny miedzy skałami. Wysokość szczelin nad dnem nie miało znaczenia. Teraz faktycznie jest już spokój i przesiewa piasek przy dnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Dokładnie tak jest , u mnie też już się uspokoiły tzn znacznie mniej kopią i nie widzę górek.Troszkę więcej pływają głową do góry na razie blisko dna. Ciekawe jak będzie dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KKaluzin Zgłoś Napisano 15 Października 2015 dzisiaj rano patrze i nie widzę jednej babki, od razu za latarkę, świecę pod pompę i znowu siedzi, musi jej się tam bardzo podobać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach