Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna aktualizacja. Mała zmiana aranżacji - środkowa skała będzie miękką wysepką. Potem mam nadzieję, że właśnie tam ulokuje się ukwiał ;) Na poniższej fotce najedzona Tubcia - teraz karmię codziennie, pół kosteczki i klosz z butelki po Pepsi, widzę, że to najlepszy sposób, aby się najadła.

Po wczorajszych zakupach doszły:

- euphyllia paraancora,

- caulastrea fluoro i szmaragdowa,

- menella (niefoto),

- lysmata debelius - już ochrzczona Zośką :D

post-16477-0-45558700-1428075465_thumb.jpg

post-16477-0-12745300-1428075470_thumb.jpg

post-16477-0-33979400-1428075473_thumb.jpg

post-16477-0-47491700-1428075478_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dostalas debeliusa?? Szukam szukam i ciezko o nie.., Tubcia wymiata :) Akwa robi sie powolutku coraz bardziej kolorowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej zdejmij te skałę z xenią, bo ci zarośnie całą "górkę" :p

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmm Debelius piękna krewetka, moja ulubiona :D

Szkoda tylko że prawie cały czas siedzi w ukryciu bo są naprawdę piękne :)

180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody.

rapidox.pl_350x26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debelius wyjdzie gdy będzie ich więcej. U mnie od 3 w górę nabrały śmiałości.

Qlfon, Lublin

Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000,

Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016.

Obecnie: prawie FOWLR:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przyjechał piasek Red Sea Reef Base Reef Pink 10kg. Chciałam żywy, ale się skończył, więc wzięłam ten.

Chciałbym spytać czy w zbiorniku jest tylko 10kg piasku? Pytam bo sam planuję kupić ten piasek do swojej kostki o dużo mniejszej powierzchni dna i obawiałem sie czy jeden worek wystarczy.

A co do akwarium to ładne. Sam zastanawiam się nad falującą obsada, zwłaszcza widząc takie zbiorniki jak Twój i ten z tematu Aquaforest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie dostalas debeliusa?? Szukam szukam i ciezko o nie.., Tubcia wymiata :) Akwa robi sie powolutku coraz bardziej kolorowe :)

W Jonafish. Dziękuję :)

lepiej zdejmij te skałę z xenią, bo ci zarośnie całą "górkę" :p

Mikołaj taki jest plan :D Do towarzystwa będzie miała ukwiały ;) Zdjęcia tego nie oddają, ale jest królową baniaka. Syn ostatnio stwierdził: "Mamo, ale się rozwinęła". Nie tak dawno ją wzięłam, a ona po prostu w oczach rośnie.

Mmm Debelius piękna krewetka, moja ulubiona :D

Szkoda tylko że prawie cały czas siedzi w ukryciu bo są naprawdę piękne :)

Zośka upatrzyła sobie skałkę z lewej, często wisi jak nietoperek pod, ale na szczęście wychodzi. Psa się trochę boi, i wtedy jej nie widać :D

Debelius wyjdzie gdy będzie ich więcej. U mnie od 3 w górę nabrały śmiałości.

Ze względu na tubkę nie mogę mieć ich za wiele ;)

Chciałbym spytać czy w zbiorniku jest tylko 10kg piasku? Pytam bo sam planuję kupić ten piasek do swojej kostki o dużo mniejszej powierzchni dna i obawiałem sie czy jeden worek wystarczy.

A co do akwarium to ładne. Sam zastanawiam się nad falującą obsada, zwłaszcza widząc takie zbiorniki jak Twój i ten z tematu Aquaforest :)

Dziękuję za miłe słowa. Na początku myślałam o bardziej lps'owym zbiorniku, jednak teraz zmieniam powoli koncepcję. Zobaczymy jak ostatecznie wyjdzie.

Piasku jest tylko 10 kg - uważam, że w sam raz.

Robisz zakupy u Agnieszki z Jonafish? Ta, tak ja też tam kupuję Euphylie :thumbup:

Super, pozdrawiam :clap:

Dziękuję za miłe słowa :) Tak jeżdżę do Agnieszki, zawsze ma coś fajnego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Teraz na spokojnie zamawiam ten piasek. U Ciebie jest warstwą ok to u mnie powinno zostać.

A co do obsady ja się ciągle zastanawiam. Jak widzę te falujące zbiorniki to chcę taki a za chwilę Debora, Fox lub K.Tryc dają aktualizację i już patyki chodzą po głowie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł super. Niedługo też zamierzam przesiąść się na szkło identycznych rozmiarów. Będę bacznie obserwował.

Powodzonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Teraz na spokojnie zamawiam ten piasek. U Ciebie jest warstwą ok to u mnie powinno zostać.

A co do obsady ja się ciągle zastanawiam. Jak widzę te falujące zbiorniki to chcę taki a za chwilę Debora, Fox lub K.Tryc dają aktualizację i już patyki chodzą po głowie.

Pozdrawiam

Znam to ;) Miałam tak w pierwszym, próbowałam sps, ale niestety one muszę mieć bardzo dobre parametry i duże oświetlenie + mocne pienidło, więc niestety.

Teraz postawiłam na lps i miękkie oraz mieszkańców ;) Lubię klimaty, gdzie miękkie obrastają skałki niczym wodospady, do tego bujające euphyllie, kolorowe i w fajnych kształtach inne lps, czerwony ukwiał... Nie muszę się martwić o parametry, latać z testami, dokładać belek oświetleniowych, zmieniać co chwilę coś w sprzęcie i preparatach. Mierzę siły na zamiary, także te finansowe.

Pomysł super. Niedługo też zamierzam przesiąść się na szkło identycznych rozmiarów. Będę bacznie obserwował.

Powodzonka

Dziękuję i trzymam kciuki za Twój projekt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ,.. życzę powodzenia z euphylliowym zbiornikiem :-) .

Mój poprzedni zbiornik też był czysto euphylliowy . Wszystko bujało i wbrew temu co pisał Stani było kolorowo i ciekawie :-) .

Od jakichś 6 miesięcy mam nowe akwarium i wzoruję je na pierwszym . Euphyllie są the best , Duży wybór w kolorystyce i kształtach .

W tej chwili mam 20 rodzajów euphylli . I na pewno nie jest to jeszcze koniec z obsadzaniem nimi akwa :-) .

Życzę ci powodzenia i będę obserwował temat bo miło się czyta :-) .

Wesołych szczęśliwych spokojnych Świąt :-) .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ,.. życzę powodzenia z euphylliowym zbiornikiem :-) .

Mój poprzedni zbiornik też był czysto euphylliowy . Wszystko bujało i wbrew temu co pisał Stani było kolorowo i ciekawie :-) .

Od jakichś 6 miesięcy mam nowe akwarium i wzoruję je na pierwszym . Euphyllie są the best , Duży wybór w kolorystyce i kształtach .

W tej chwili mam 20 rodzajów euphylli . I na pewno nie jest to jeszcze koniec z obsadzaniem nimi akwa :-) .

Życzę ci powodzenia i będę obserwował temat bo miło się czyta :-) .

Wesołych szczęśliwych spokojnych Świąt :-) .

Pozdrawiam.

Dziękuję :) Mam nadzieję, że za jakiś czas uda mi się uzbierać choć połowę, co u Ciebie.

Minęły 2 tygodnie - mała aktualizacja:)

Xenie przerzuciłam na skałkę z lewej, do miękkich. Przemyślałam położenie raz jeszcze, pooglądałam filmiki na YT w pełni pokazujące moc ekspansji tegoż koralowca - tak będzie łatwiej mi ją opanować ;) Jeśli kiedyś - mam taką cichą nadzieję - zabraknie miejsca na LPS'y, to skałka będzie po prostu wyciągnięta, a zastąpi ją sucha bądź ceramika.

Zaczęło się także dojrzewanie... od dwóch dni pierwsze nieśmiałe brązowe plamki, włoski. Jeszcze kilka dni, i kolejne zakupy mnie czekają - kilku ślimaczków :)

Jeszcze Was pomęczę fotkami Tubki :D W dzień często pozamykana, ale po zgaszeniu światła ....

post-16477-0-41375400-1428337598_thumb.jpg

post-16477-0-22988300-1428337603_thumb.jpg

post-16477-0-49398900-1428337606_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glonów nie jest dużo, głównie brązowawy nalot na piachu i skałach. Dziś zauważyłam, że brązowe włoski od dołu są zielonkawe. Wczoraj szorowałam skałę i przemieszałam piasek.

Dwa dni temu kupiłam nowego lokatora - Amblygobius phalanea - nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, ale jak patrzę jak przekopuje piasek, to od razu ją lubię. Troszkę wolno jej to idzie, więc dziś byłam na małych zakupach, ale o tym już jutro.

W poniedziałek będą małe zmiany w sprzęcie, bo Tubeczkę karmię tylko co dwa dni, ale jednak sporo w toni zostaje. Odpieniacz przyda się ;)

A, i na koniec - Zosia miała wylinkę :)

post-16477-0-30109200-1428693436_thumb.jpg

post-16477-0-80419100-1428693438_thumb.jpg

post-16477-0-31592900-1428693442_thumb.jpg

post-16477-0-04721500-1428693445_thumb.jpg

Edytowane przez Agnieszka S (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od trzech dni mam powiększoną ekipę. Doszły:

- 2 ślimaki Buccinulum corneum (ja czołgi :D przekopują piasek),

- 2 Trochus (zjadają glony ze skał, muszę jeszcze kilka dokupić),

- Entacmaea quadricolor,

- 2 Amphiprion ocellaris.

Kilka dni temu miałam okazję kupić używanego Tunze 9006 - jeszcze mi ciśnienie skacze na samą myśl. Wydaje mi się, że niektórzy faceci, jak widzą kobietę, to myślą, że można jej wcisnąć każdy kit... Mam nauczkę, ale że należy szukać zawsze plusów nawet w najgorszych sytuacjach, przy okazji przemyślałam sprawę odpieniacza raz jeszcze, i myślę, że wystarczy mi 9004. Tak więc, dziś dojdzie Tunze Reeefpack 250 i pompka 6025. Kubełek odpinam.

post-16477-0-32006100-1428913823_thumb.jpg

post-16477-0-14092100-1428913826_thumb.jpg

post-16477-0-56794400-1428913832_thumb.jpg

post-16477-0-92094300-1428913846_thumb.jpg

post-16477-0-04318700-1428913853_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z czystej ciekawosci, jakie masz parametry wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mierzę, z wyjątkiem twardości. W poprzednim morskim miałam wszystkie potrzebne testy z Saliferta, wyniki po kilku tygodniach miałam prawie niezmienne, ryby wpuszczałam po 8 tygodniach,korali w tym czasie miałam kilka. Teraz stosuję inną technikę - mniej się przejmuję, zaczynam od wytrzymalszych korali i ryb, i czekam aż powoli dojrzeje. Sama woda + ceramika i bakterie nie spowodują, że akwarium nagle stanie się dojrzałe. Poczytałam wiele wątków, wyciągnęłam wnioski, jak widzę słuszne bo wszystko sobie żyje i tyle. Wcześniej nawet na weekend wyjeżdżając bałam się o akwarium, a jak już prąd wyłączyli - pierwsza dzwoniłam.

Wyjaśniłam swoje podejście, bynajmniej nie kozaczę, po prostu próbuję inaczej niż do tej pory wszystko robiłam. Prowadzę rzetelnie ten dziennik, wiem, że niektórzy czytają. Wiesz, niejednemu nawet z najlepszym zapleczem się nie udaje, a inni niewiele leją i dokładają i całkiem fajnie to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie pytalem o parametry bo widze ze u Ciebie euphyllie ladnie sie pompuja a u mnie nie i chcialem tylko porownac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha :) To Ci nie pomogę, niestety... Może mają za mało pokarmu w wodzie, nie lubią też zbyt dużej cyrkulacji. Karmię niefoto i one też podjadają: solowiec, plankton czerwony, kryl drobny, mix z mrożonek, JBL koralfuid. Ostatnio kupiłam Fauna Marin Ultra LPS Grow and Color 250ml - drogi, ale nawet euphyllie wyciągały macki za nim .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dokarmiam codziennie JBL koralfluid (10 kropelek) i 2 razy w tygodniu czerwony plankton (1 kostka). Cyrkulacje to juz z milion razy zmienialem.

Jeszcze jedno. Pisalas ze odpieniacz kupujesz, gdzie go wsadzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz właśnie przyjechał, i już siedzi w akwarium razem z filtrem Tunze, z boku na szybie. Podłączyłam też drugi 6025 cyrkulator i nie wiem, czy nie przesadziłam, bo wystarczył by 6015 - tak jak teraz patrzę. Euphyllie aż wywiewa, mimo iż ustawiony jest na lustro wody. Najwyżej będę go wyłączać. Z cyrkulacją jest wiecznie problem... jak czytam u innych, to u mnie przy LPS za mało, ale jak teraz dorzuciłam jeszcze jedną, to patrząc na zwierzaki, nie są specjalne zachwycone ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minął właśnie pierwszy miesiąc. Tydzień temu do akwarium trafiły Centropyge bicolor i Pseudocheilinus hexataenia oraz 5 ślimaków Trochus. Te 5 sztuk niestety padło z niewiadomej przyczyny - poprzednio 2 sztuki wpuszczone śmigają po akwarium aż miło, a te po aklimatyzacji i położeniu na skałach nie ruszały się, Po dwóch dniach wyciągłam 2 puste muszle i 3 ze śmierdzącą zawartością.

Kilka dni temu do akwarium trafił jeżowiec Mespilia globulus - wielkość małej mandarynki - i to był dobry wybór, bo glony brązowe i zielonkawą trawkę oczyścił (dwa Trochusy upatrzyły sobie środkową skałę, a on zajął się pozostałymi). Doszła też duża euphyllia glabrescens.

Zmiany ze sprzętu... wyciągnęłam reefpacka i pompkę 6025 - po trzech dniach euphylliom nadal nie mogłam dogodzić z ustawieniem przepływu, odpieniacz praktycznie pienił czystą solankę. Zamontowałam kubełek z deszczownicą, dodatkowo dorzuciłam woreczek z węglem Rowa (po przygodzie ze ślimakami) - na efekt długo nie musiałam czekać, bo na drugi dzień koralowce pięknie się pompowały.

Odpieniacz wróci, ale jak będę widziała, że ma robotę do wykonania ;)

Fotki robione godzinę po karmieniu - Tubka nieśmiało wystawia polipy, jeszcze się nie nauczyła w dzień jeść, ale codziennie coś tam zjada. Karmię ją co trzy dni mixem mrożonek i suchą karmę po zgaszeniu światełka, widzę że jej to najbardziej odpowiada. Ukwiał dostaje co 3-4 dni stynkę, czasem nie dojada całej.

post-16477-0-01113700-1429726151_thumb.jpg

post-16477-0-54335000-1429726154_thumb.jpg

post-16477-0-39404000-1429726157_thumb.jpg

post-16477-0-13986100-1429726160_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie Aguśko ;) hoduj mi szczepki euphylii

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też super, ciekawym tylko czy lampa da radę wydajnościowo. Ja mam identyczne wymiary baniaka i właśnie chcę ledów się pozbyć i przejść na t5, mam tylko wątpliwości czy moc nie będzie za słaba.

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie Aguśko ;) hoduj mi szczepki euphylii

Dziękuję :)

Dla mnie też super, ciekawym tylko czy lampa da radę wydajnościowo. Ja mam identyczne wymiary baniaka i właśnie chcę ledów się pozbyć i przejść na t5, mam tylko wątpliwości czy moc nie będzie za słaba.

Też zastanawiałam się nad oświetleniem, czy wystarczy - patrzę po swoich zwierzakach i widzę, że te 160W to tak w sam raz. Ostatnio świeciłam tylko po 5-6 h, teraz ok. 7h. Wszystko zależy od obsady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.