Skocz do zawartości
AdamSL

Plan na 60l do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup kostki 40 x 40 x 40 i sprzętu do niej. Proszę o weryfikację moich zamysłów :-)

Acha, w akwarystyce jestem zielony, moja wiedza to tyle ile przeczytałem na forum.

Akwa bez panela, kaskada fzn3

W niej chce resuna 300, siporax ,węgiel, purigen (Czy to wszystko się zmieści?)

2x koralia nano 900 (może 1 starczy?)

Oświetlenie Coral box (54W cree)

3 - 4 kg skały żywej

Piasek suchy aqua medic

Do tego filtr ro i podmiany 10% co tydzień. Żywicę demi chcę kupić po jakimś czasie, może miesiąca, czytałem gdzieś że jak filtr nówka to demi nie musi być od razu. Tym bardziej że pierwsze 2 tygodnie to będzie dojrzewanie i samo dolewanie wody bez wymian.

Obsada standardowa, miękasy, jakieś łatwe lpsy spsy, na pewno będę chciał ukwiał z 2 błaznami, a potem się zobaczy.

Czekam na dyskusję :-)

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jednej kaskadzie tego wszystkiego nie zmieścisz..

2xkoralia 900 to minimum

skały trochę mało, dołóż z 2kg

Co do quadri to mam w 64l ale uważam że to średni pomysł mój po 4 miesiącach zajmuje ok. 1/4 powierzchni skały (a mam +8kg), do tego parę korali i uświadomisz sobie jaki to mały zbiorniczek. Aktualnie planuję 250l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jednej kaskadzie tego wszystkiego nie zmieścisz..

2xkoralia 900 to minimum

skały trochę mało, dołóż z 2kg

Co do quadri to mam w 64l ale uważam że to średni pomysł mój po 4 miesiącach zajmuje ok. 1/4 powierzchni skały (a mam +8kg), do tego parę korali i uświadomisz sobie jaki to mały zbiorniczek. Aktualnie planuję 250l

Dwie koralie to absolutnie za dużo a jeśli chodzi o pomieszczenie w FZN-3 odpowedz brzmi-zmieści spokojnie.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna koralia wystarczajaca i to oświetlenie to musisz skrecic i to sporo bo popalisz wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaskada będzie robić ruch wody , jak dasz jedną koralie to powinno być ok.

To nie jest duży zbiornik.Spróbuj najpierw z jedną koralią,zawsze możesz dokupić drugą

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużego doświadczenia może nie mam, ale rozbieżnośc porad może nowicjuszowi nieźle namieszac w głowie..tak jak kolega powyżej napisał, jedna powinna w zupełności wystarczyc.Co do odpieniacza znowu opinie będziesz miał podzielone.Ja uważam że na samych ,cotygodniowych podmianach ,,objedziesz''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

potwierdzam 1 nano 900 wystarczy chyba że .. ułożysz ścianę ze skał :p

i nie "rozpędzaj się" z tym 2 tygodnie dojrzewanie ... dojrzewać to może kilka miesięcy ...

siporax ,węgiel, purigen (Czy to wszystko się zmieści?) - zmieści ale nie jednocześnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że 1 koralia 900 wystarczy, kaskada też ma swoją wydajność i powoduje spory ruch wody. Resun wejdzie Ci w 1 komorę, możesz go obłożyć ceramiką, a w drugiej reszta ceramiki i absorbery. Powodzenia w zakładaniu zbiornika!

Edytowane przez Rafael31 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, wszystkie rady cenne. Ale widzę że poprawki niewielkie, tzn ze mój plan nie jest taki zły. Teraz pozostaje przekonać żonę do końca i kompletowac sprzęt

Co do tych 2 tygodni miałem na myśli cykl azotowy, faktycznie trochę tu pojechałem :-P

Wysłane z mojego HTC One S

Edytowane przez AdamSL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsada standardowa, miękasy, jakieś łatwe lpsy spsy, na pewno będę chciał ukwiał z 2 błaznami, a potem się zobaczy.

Czekam na dyskusję :-)

Obawiam się że po jakimś czasie trzeba będzie wybrać ukwiał lub koralowce

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DI od razu. Na taką kosteczkę kaskada i 1xkoralia lub najmniejsza Tunze. Quadri rośnie spory. Może lepiej jakąś euphyllie? -:moje błazny właśnie w nich mieszkają i wygląda to cudnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię, nie chcę rezygnować z korali na rzecz jednego ukwiału. Skoro rośnie taki duży... Chciałem aby błazny miały jak w naturze, ale trudno Euphyllia też piękna. A o ukwiałach pomyślę w przyszłości jak będzie większy baniak

Edytowane przez AdamSL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I slusznie - ja mam quadri w 54l i spora czesc skaly jest dla niego zarezerwowana. Na szczescie koe chodzi mi po baniaku, odpukac. Tyle ze mam przesiadke na 250l na jesien to bez problemu bedzie jak urosnie. Gdybym miala zostac w malym litrazu to faktycznie quadri odpada (chociaz ja swojego uwielbiam) :)

- Areyka nadaje mobilnie -

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polece RW 4, można sterować mocą i bujaniem.

W fnz jeden koszyk siporax, drugi Resun. Absorbenty w razie potrzeby.

Mam resuna i mimo braku obsady, co trzy dni jest 1/3 kubka zielono-brazowej wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady, nad rw4 też juz myślałem, ale czy nie będzie za mocna?

Jak mi ten baniak wypali, to w przyszłości, po przeprowadzce na większe M, będzie większy baniak i ukwiał też :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mocy RW-4 to zdania są podzielone, ale według producenta oferuje regulacje od 500 do 4000 l/h wiec powinna dać rade no i będzie na zapas a w razie czego mozna ja skierowac bardziej w gore. Ja planuje ją do baniaka 60x40x40 wiec niewiele wiekszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Póki co szkło jest - 64 litrowa kostka OW made by erybka.

Na resztę przyjdzie czas po urlopie.

A póki co to mam pytanie odnośnie metody prowadzenia takiej kostki. Pytam, ponieważ trochę zdurniałem, czy do tak małego zbiornika leje się jakieś probiotyki aka aquaforest lub ballingi, czy też stosuje vodka method ? Czy "leci" się na samych podmianach ? A co jak będę chciał bardziej wymagające korale ? Czy wystarczy wtedy lepsza sól ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wszystko zależy co w nim będziesz trzymał :)

"balingi" zbędne - podmiany wystarczą , vodka method - zależy od parametrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, planowane zalanie trochę się odwleka w czasie, nieplanowana przeprowadzka i jeszcze z miesiąc zejdzie. Jednak umysł niespokojny i wciąż nowe pomysły przychodzą do głowy.

I tak zainspirowany kostką r_33 myślę o warstwie dsb ok 8cm (główny zbiornik) i glonach wyższych dla redukcji fosforanów. Co wy na to?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

glony trzeba by dobrze dobrać żeby nie zarosły baniaka - "pełzatki" odpadają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.