qni Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam, z aliexpress zakupiłem sondę pH. niestety nie mogę sobie poradzić z ph metrem. Zamówiłem płytkę pHduino pewnie przyjdzie pod koniec tygodnia. Kłopot polega na tym ze zostało mi 5 dni na wniesienie sporu gdyby sonda nie działała. Nie wiem czy się wyrobie w czasie dlatego pomyślałem że może ktoś mi jest w stanie sprawdzić ją czy działa. Może ktoś z trójmiasta podejmie się sprawdzenie sondy lub z poza. Oczywiście koszty przesyłki biorę na siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 A czemu podejrzewasz, że sonda jest wadliwa? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Nie wiem, nie mogę uruchomi ph metr na prostych schematach. Dlatego pomyślałem aby sprawdzi sondę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2015 Pamiętam ze ktos kiedyś bawił się sondą pH i zwykłym miernikiem napięcia. Na którymś z for było to opisane. Sonda pH to proste urządzenie. Ot kawałek rurki z elektrolitem i dwiema elektrodami. Jeśli nie ma mechanicznego uszkodzenia to nie bardzo jest się co zepsuć. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Czy sonda pH to jest to samo co sonda Redox? http://nano-reef.pl/topic/8253-pierwsza-polska-dedykowana-akwarystom-elektroda-ph/page__p__83169#entry83169 Zgodnie z powyższym linkiem włożyłem sondę pH do wody a do BNC podłączyłem woltomierz, który wykazywał 0,2/0,3 mV, wartość skakała miedzy tymi dwoma wartościami. Gdy wyjąłem sondę z wody, miernik wskazywał 0,1/0,2 mV. Czy wynik nie są za niskie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Flasher Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2015 Redox i Ph do dwa różne parametry... pH jak pewnie wiesz mierzy kwasowość/zasadowość wody. Jeżeli chcesz wstępnie sprawdzić czy działa możesz podłączyć jak podłączałeś do miernika i wrzucić sondę najpierw do zwykłej wody a następnie do wody np z sokiem z cytryny. Nie wiem jaki masz miernik ale z pomiarów które podałeś wynika że ma niską rezystancję wewnętrzną więc nie sądzę żeby odczyty były wiarygodne. Jeżeli już uruchomisz swój pH-metr i tak będziesz potrzebował płynów kalibracyjnych więc od razu sobie gdzieś zamów, inaczej raczej go nie skalibrujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Sorry qni, wprowadziłem Cię w błąd. Myślałem właśnie o tym wątku, ale nie pamiętałem, że to chodziło o sonde RedOx. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach