Skocz do zawartości
Maciek Torun

filtr fluidyzacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

tak - zakręcany 1,5L pojemnik na makaron (na alledrogo za niecałe 13zł) + trochę zdolności manualnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha ale takim za 600 możesz się pochwalić na forum,a za 13+coś tam szału nie zrobisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Za to z rurkami i pompą pewno wyjdzie ze 150 - 200 zł - a 400 zostanie na korale :)

a filtr i tak przeważnie ląduje w szafce więc nawet kolega "wpadający na piwo" go nie zobaczy :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Silva jak zwykle trafił w sedno. Jak zwykle ma całkowitą rację - nic dodać nic ująć.

No ale ja nie mam zdolności manualnych, dlatego chętnie za nie zapłacę. Nawet nie 10x cenę tego pojemnika, ale 20x ---> 260 zł. Nawet odpuszczę te napisy. Ale ma być identyczny w konstrukcji i z taka samą pompą.

- Kiedy i gdzie mam wpłacić ?

A co do pytania Autora - zależy do czego ma to być filtr. Jeśli do węgla lub adsorbentów, to się nada, jeśli do peletek, to wróble ćwierkają że lepsze są podwójną regulacją - cyrkulacji peletek i ilości odcieku. Robią takie niektórzy na forum. Tylko jak będziesz zamawiał u kogoś prywatnie - poczytaj opinie na forum - czasem słyszy się o kilkumiesięcznych poślizgach u niektórych.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

soory za offtopa ale

Kolega @dale znów zaczyna osobiste wycieczki / przytyki ? pytanie tylko po co ... czujesz coś do mnie ? to na PW zapraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie pisz głupot, potem nie będziesz płakał że zaczynam osobiste wycieczki. Zrób taki filtr - nie - to nie rób z "gęby cholewy" przysłowiowej. Bo z poważnego forum robi się piaskownica dzieci neostrady.

Jeśli Administracja uważa że nie mam racji, proszę o wyczyszczenie tematu i stosowny wpis w moim profilu/ Być może źle zrozumiałem idee forum.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wystarczy odpowiedz na temat?

wysłałem z tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie piszę głupot i nie płaczę - a chyba po to jest forum żeby się wymieniać wiadomościami / poradami ?

Identyczny w konstrukcji (czy aby nie wzór zastrzeżony ? mówisz napisy odpuścisz ? ale przecież to one właśnie robią całą robotę :) )

czy .. po prostu ma działać ?

bo jak ma działać to .. proszę bardzo - nie mój - ale widać wyraźne - DA SIĘ

http://nano-reef.pl/...260#entry730692

http://nano-reef.pl/...260#entry730798

pallety mogą się kręcić nawet w butli po CocaColi

czy filtrze przepływowym

a takich DIY jest duuuużo więcej - i nie trzeba wywalać portfela "na lewą stronę"

post-23855-0-49046000-1429705889_thumb.jpg

post-23855-0-87953700-1429706011_thumb.jpg

post-23855-0-66007400-1429706193_thumb.jpg

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja piszę o konstrukcji działającej, funkcjonalnej, trwałej, no i dostępnej od ręki. Oraz z gwarancją.

Rozumiem że dla ciebie jest to nie istotne, skoro można "tanio".

No i wybacz, ale nie będę dyskutował z siłą argumentów butelki po coli.

Poddaję się - niech będzie że jestem snobem. Chcę mieć drogo i z napisami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dale konstrukcja diy też może działać, funkcjonować, być trwała. Jeśli sam robisz to sam jesteś gwarantem. Jedynie nie koniecznie od ręki. Nie każdemu napis ważny. Ważne aby działało i robiło swoje. A czy zrobione z rury pcv czy butelki pet to moim zdaniem sprawa drugo rzedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...)

No i wybacz, ale nie będę dyskutował z siłą argumentów butelki po coli.

(...)

i słusznie bo butelka "po coli" odwrócona szyjką w dół ma przewagę nad cylindrem, bo to "naturalny lejek" więc mniejsze prawdopodobieństwo że pallety "przykleją" się do ścianek i wystarcza słabsza pompa żeby nimi ładnie mieszać.

gwarancje mówisz ? na co - bo chyba tylko na pompę czy szczelność rur - bo "całość" jak Ci upadnie czy zerwiesz gwint w śrubce .. to soory ale nikt nie uzna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamawiałem odpieniacz u jednego z fachowców z forum i muszę przyznać że już więcej nic u niego nie zamówię.

Pieniądze wziął przed robotą a na odpieniacz czekałem kilka miesięcy! Mimo kilkukrotnego upominania się.

Faktury, którą miał wystawić do dzisiaj się nie doczekałem.

Nie rozumiem dlaczego ludzie polecają tego człowieka jako kogoś kto dobrze robi?

Myślałem że jak ktoś ma ponad 1500 postów na forum i przewija się w wątkach że temu robił i tamten zadowolony to i ja nie będe miał problemów z człowiekiem. A jednak... rzeczywistość pokazała jak jest na prawdę.

Polecam kupowanie firmowych sprzętów, przynajmniej są dostępne od ręki, nie trzeba czekać miesiącami aż ktoś łaskawie ci wyprodukuje jakieś urządzenie, dostajesz fakturę, gwarancje i masz święty spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert-reef, jakoś dziwnie znajomo brzmi Twój wpis... Mógłbym Książkę napisać odpowiadającą dokładnie taki sam przypadek, szkoda energii.

Z drugiej strony podjąłem ryzyko,zamówiłem u innego źródła DIY pienidlo i tym razem jestem zadowolony.

160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!!

"Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja)

2538563_logo_wrsdz.png

4d760e1d13df470d8bf412a072665d93u1048a917.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i słusznie bo butelka "po coli" odwrócona szyjką w dół ma przewagę nad cylindrem, bo to "naturalny lejek" więc mniejsze prawdopodobieństwo że pallety "przykleją" się do ścianek i wystarcza słabsza pompa żeby nimi ładnie mieszać.

gwarancje mówisz ? na co - bo chyba tylko na pompę czy szczelność rur - bo "całość" jak Ci upadnie czy zerwiesz gwint w śrubce .. to soory ale nikt nie uzna.

To jak z wyborami na prezydenta ... jedni na K inni na D

Tylko czy oczekiwania zostaną spełnione? nigdy nie ma pewności ....

Ja jestem za DIY :) sprawdzone i działa.

Sory za offtopa

8900_9141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.