Green Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2015 Hejka dlatego że zakładam akwarium 90x48x45 chciałem się popytać o jakieś większe ryby które mogłyby sobie żyć bez dużego męczenia się np. naso odpada na początku myślałem żeby kupić z większych ryb żółtka i heniochus acuminatus i chciałem dać jeszcze 1 z tych większych Pytania: czy 3 duże ryby (raczej młode sztuki) mogłyby sobie mieszkać w tych 180-170l czy tego heniochusa ktoś miał i mógłby się wypowiedzieć co jadał w jakim litrażu trzymali itp i ta 3 z większych ryb może jakiś mały pokolec? z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Pewnie uslyszysz bardziej zdecydowane odpowiedzi niz moja, ale moim zdaniem, jesli planujesz wymienione rybki to powinienes zalozyc odpowiednie akwarium. Twoje jest za male. Mlode, male ryby, beda za rok duze. Zadna z nich tu nie pasuje. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Ten litraz i te wymiary beda bardzo fajne dla parki blazenków. Nie mysl proszę o żadnym pokolcu. Pozdrawiam, Debora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 dołączając sie do wypowiedzi Staszka i Debory dodam, ze dużo lepiej wyglądają akwaria z większą ilością małych rybek niż z np trzema dużymi... Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Pewnie też za duża ale widziałem parę akwariów 200l z Siganus vulpinus. Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Odpusc Pokolce. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Ten litraz i te wymiary beda bardzo fajne dla parki blazenków. Nie mysl proszę o żadnym pokolcu. Pozdrawiam, Debora No w sumie to i parę błaznów można trzymać i w m3 wody bez innych ryb ..... ale w tym momencie trochę popadacie w paranoje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) a może jakiś ustnik? Centrophyge bicolor? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez dawid (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foust Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam podobny zbiornik i tez jestem ciekaw jakie ryby nadają się do tego litrażu. Np mandaryn czy heniochus? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Foust (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 a może jakiś ustnik? Centrophyge bicolor? Centropyge nie jest zbyt bezpieczna dla rafy. Mam podobny zbiornik i tez jestem ciekaw jakie ryby nadają się do tego litrarzu. Np mandaryn czy heniochus? Heniek w takim litrażu też nie jest zbyt dobrym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foust Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Rozumiem, chyba nie ma co się zastanawiać nad wsadzaniem "większych ryb" do zbiornika który nie ma 300 litrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Green Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Jeśli można wiedzieć czemu heniu nie jest za bezpieczny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rufik Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2015 Jeśli można wiedzieć czemu heniu nie jest za bezpieczny ? Tu masz wymagania dla heńka i jak duży rośnie: http://erybka.pl/product-pol-3113-Heniochus-diphreutes-XXL.html Nie napisałem, że jest mało bezpieczny dla rafy tylko, że za duży do takiego litrażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Green Zgłoś Napisano 6 Maja 2015 Widziałem dziś w zoologu właśnie henia i wypada z obsad jak zobaczyłem jaki duży jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach